Povodom 14. Muzičke manifestacije "Stanislav Binički" održana je konferencija za novinare

Povodom 14. Muzičke manifestacije "Stanislav Binički" održana je konferencija za novinare u porti crkve Sv.Prokopije u Jasici gde je likovnom kolonijom i započela ovogodišnja Manifestacija u rodnom mestu slavnog umetnika.

    Predstavljen i je centralni događaj koji se održava 27. jula, na dan rođenja  znamenitog kompozitora, dirigenta, tvorca prve izvedene srpske opere "Na uranku" i "Marša na Drinu" , Stanislava Biničkog.  U sredu, sa početkom u 19 sati, u porti crkve otvoriće se izložba slika sa ovogodišnje kolonije u kojoj je učešće uzelo sedamnaest umetnika. Nakon otvaranja biće položeno cveće na spomen ploču Biničkog koja se nalazi na ulazu u osnovnu školu koja nosi njegovo ime. 
    Iste večeri u dvorištu škole sa početkom u 20,30 biće održano veče umetničke muzike u okviru koga će nastupiti ansambl za ranu muziku "Flauto dolce" sa programom "Muzika stare Srbije". Inače ovaj ansambl formiran je 2005. godine na inicijativu Ljubomira Dimitrijevića, jednog od osnivača ansambla "Renesans". Neguju muziku koja je nastala u periodu od XII do druge polovine XVIII veka (  srednji vek, renesansa, barok ) i to na kopijama istorijskih instrumentima, obučeni u odeću tog doba.U rodnom mestu Stanislava Biničkog muzikom svih krajeva stare Srbije predstaviće se:  Katarina Božić - sopran, Aleksandar Jovan Krstić-kaval, Ana Mladenović - blok flauta,frula, Srđan Stanić - fidel, Aleksandar Andrejević - udaraljke i Ljubomir Dimitrijević - frula, kravlji rog, kaval, gajde.
    Na konferenciji za novinare govorili su: Bratislav Pavlović, direktor OŠ "Stanislav Binički", Đorđe Jokić, slikar i Lidija Užarević, predsednik KUD-a "Stanislav Binički".
    U slučaju kiše programi će biti održani u holu osnovne škole i Domu kulture u Jasici. Organozatori Manifestacije su :Kulturni centar Kruševac, MZ Jasika, OŠ "Stanislav Binički" i KUD "Stanislav Binički". Pokrovitelj grad Kruševac.
BINICKI 25 0513-13-58 Custom
BINICKI 25 0513-14-32 Custom
BINICKI 25 0513-13-29 Custom
BINICKI 25 0513-15-09 Custom
 
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates