КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ – ПРОГРАМ ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ 2018.

            КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ – ПРОГРАМ ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ 2018.

            Април је месец Фестивала у Културном центру Крушевац. Након заврешене 26. „Златне кациге“ ( 1. априла ) очекује нас 11. ТИН ФЕСТ и 14. ФЕШТ.

            Без редовног филмског репертоара очекује нас четрдесет и један програм у тридесет дана.

            Радионице намењене основцима и средњошколцима реализују се кроз: Ускршњи програм у сарадњи са Народним муезејем Крушевац и учешће Ликовног студија „Маја Олић“ КЦК са насавником Маријом Стојадиновић у предвечерје Васкрса, 4. априла 2018. , као и наставак радионице WEB новинарставо са предавачем Љиљаном Раичевић, новинаром дописништва РТС у Крушевцу, 11. априла 2018. са почетком у 12 сати у учионици број 8.

            По деветнаести пут, другог дана Васкрса, у уторак 9.4.2018., биће организоване Васкршње дечје радости у Клубу КЦК са почетком у 12,30. Бираће се најлепши аранжман од јаја у категорији вртића и основних школа и такмичити за најјаче ускршње јаја. У прогаму учествују малишани музичког забавишта „Бисери“ из Трстеника са васпитачем, песником и композитором Оливером Цветић.

            Традиционална смотра Дечијег изворног стваралштва одржаће се у Дому културе у Великој Ломници 21. 4. 2018. са почетком у 12 сати. Најбољи извођачи стичу право даљег такмичења на окружним и републичким сусретима и фестивалима.

            У госте нам долази и познати српски психолог Жарко Требјешанин. Говориће на тему „ Усамљеност савременог човека“. Трибина ће се одржати у Легату Милића од Мачве 19. априла са почетком у 17 сати.

И овог месеца имаћемо прилике да погледамо концерт класичне музике. Дејан Живковић, хармоника и Драгана Ђорђевић, клавир представиће се у малој сали Крушевачког позоришта 24. априла у 19 сати. Изводе дела Баншчикова, Тројана и Пјацоле.

У овом месецу настављамо сарадњу са Француским институтом из Београда. Погледаћемо и нов циклус Француског филмског каравана под називом „Омаж Цезарима“. (претходни је био посвећен женама на филму). У периоду од 24- 28. априла погледаћемо четири филмска остарења ( “Сизан”, “Серафина”, “Капетан Конан” и “Камиј Клодел”) из претходне године овенчана “Цезаром” - француском националном филмском наградом, коју додељује њихова Академија уметности и филмских техника од 1976. године. Пројекције почињу у 21 сат у Белој сали, цена улазнице 100 динара.

            Захваљујући вишегодишњој сарадњи са нашом Установом и ове године Књижевна омладина Гиманзије представиће се у простру Културног центра. Књижевно дружење заказано је за 19. април у Клубу КЦК са почетком у 19.30.

            "Слика света у “Роману о Лондону” Милоша Црњанског" је назив књиге професора српског језика и књижевности Владице Радојевића из Крушевца која ће бити представљена 26. априла са почетком у 20 сати у Легату Милића од Мачве. Необичан начин на који главни јунак овог романа посматра свет био је главни импулс за настанак овог погледа на једно од најзначајнијих дела српске књижевности.

            Три ликовна програма биће одржана у овом месецу. Традиционална априлска изложба Ликовног клуба “Димитрије Симић” својеврсна је ретроспектива дела насталих у последњих годину дана. Отварање је заказано за 24. април у малој сали Крушевачког позоришта са почетком у 18 сати. У сусрет 1. мају, по традицији, биће организована Првомајска изложба Удружења ликовних уметника “Расинијус”. Представиће се уметници из Расинског округа, као и они по позиву. Изложба ће бити отоврена 28. априла у Легату Милића од Мачве у 19 сати. А у Галерији КЦК 26. априла у 19 сати биће одржана изложба "Преплет, змај, небо и земља" ауторке Исидоре Фићовић.

            У оквиру драмског програма, 21. априла са почетком у 20 сати у Белој сали биће одиграна прва реприза позоришне представе “Професионалац”, текст Душан Ковачевић, режија Милица Јовановић, игра Позоришна трупа КУД-Еее.

            Такмичење села града Крушевца наставља се у седам сеоских средина. У овом месецу престављају се Велика Ломница, Падеж, Коњух, Велики Шиљеговац, Макрешане, Здравиње и Велики Купци.

Центално место у априлском програму Културног центра Крушевац чине поменути позоришни фестивали.

Једанаести Фестивал средњошколског театра или ТИН ФЕСТ почиње 12. априла, у 20 сати у Белој сали, свечаним отварањем и извођењем прве представе Политехничке школе “Милутин Миланковић” из Крушевца. До 18. априла представиће се још пет средњих школа и Драмска секција Васпитно-поправног дома Крушевац. На репертоару овогодишњег Фестивала је седам премијера, углавном савремених српских писаца, у режији професора или ученика школа учесница. Представе ће оцењивати стручни и вршњачки жири, а 19. априла биће одржана свечана додела награда и затварање Фестивала. Фестивал су подржали Град Крушевац и Министарство културе и информисања републике Србије. Организатор Културни центар у сарадњи са средњним школама Града.

Након ТИН ФЕСТА уследиће 20. априла, са почетком у 19 сати у Белој сали, отварање и почетак 14. ФЕШТА – Фестивала школског театра. Фестивал ће отворити представа ученика СОШО “Веселин Николић” из Крушевца. До 30. априла у терминима од 17 и 19 сати представиће се још десет школа нашег Града. Њихове представе оцењиваће стручни и дечији жири. Фестивал подржава Град Крушевац, а организатори су Културни центар Крушевац и Крушевачко позориште. Пријатељ Фестивала ДОО “Мини- пани”. Почетком маја у Крушвачком позоришту биће организаована свечана додела награда и одиграна поклон-представа за учеснике овогодишњег ФЕШТ-а.

Конференцију припремила и водила Лидија Ужаревић

april2018 3 april2018 1

april2018 6 april 2018

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates