ВИТЕШКО НАДМЕТАЊЕ ЗА ЧАСНИ БОГОЈAВЉEНСКИ КРСТ у Белој Води и Шаврану

Витешка надметања за Богојављански крст на Западној Морави и Расини

 

У конкуренцији 125 такмичара, међу којима је и једна жена,победник надметања на Морави је Немања Милићевић, а уселу Шавране на реци Расини у конкуренцији 51-ог пливача, победио је двадесетдвогодишњи Томислав Стевановић из Читлука.

У конкуренцији 125 такмичара, међу којима је и једна жена, победник овогодишњег надметања у пливању за Часни Богојављенски крст на Морави је Немања Милићевић, студент ДИФ-а. По први пут на овој манифестацији је учествовала и једна дама - Александра Ралић, медицинска сестра из Крушевца.Пред  старт трке погачу пријатељства преломили су градоначелник Крушевца Братислав Гашић и председник општине Трстеник Мирослав Алексић, а поред великог броја мештана Беле Воде, Кукљина, Бресног Поља и осталих поморавских села, присуствовали су и заменик градоначелника Крушевца Синиша Максимовић, градски већник Милоје Михајловић, свештенство и запослени у јавним предузећима и установама културе. Победнику, витезу Богојављењског пливања уручена је лента и Богојављенски крст, а ветерани такмичења добили су дипломе. По броју учесника ово је до сада најмасовније такмичење у пливању за витешки крст. У културно уметничком делу програма је наступио драмски уметник Момир Брадић и Етно група Божури Царева града.

У пливању за часни Богојављенски крст, у селу Шавране на реци Расини у конкуренцији 51-ог пливача, победио је двадесетдвогодишњи Томислав Стевановић из Читлука, коме је уручена позлаћена икона Богородице Тројеручице са Хиландара. Епископ крушевачки Господин Давид служио је Литургију Светог Василија Великог у Цркви Пресвете Богородице у Шаврану. У наставку је уприличена црквено-народна манифестација - пливање за Часни Богојављенски крст на реци Расини. Ова манифестација се одржава други пут за редом у порти Цркве Пресвете Богородице у Шаврану и ове године је поред великог броја учесника, окупила и бројне мештане као и представнике крушевачких предузећа и јавних установа. У уметничком делу програма на реци Расини је наступила Етно група Смиље из Крушевца. Организатори су Месни одбор Шавране, Црквена општина Јабланица, МЗ Горњи Степош и Културни центар Крушевац а покровитељ је Град Крушевац.

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wS8C6-uWXAI

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LWsJwK9A420

 

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates