БЕЛОВОДСКА РОЗЕТА 2015.

Одржана традиционална 40.  манифестација „Беловодска розета“.

Манифестација почела 13.07.2015.године радом 20. Вајарске колоније "Беловодски пешчар" и 5. Мозаичарске колоније "Младен Србиновић". На 20. Вајарској колонији "Беловодски пешчар" учествовали су: академски вајари Драгиша Обрадовић и Александар Шеровић и из Врњачке Бање, Милан Марковић из Краљева, Горан Бзенић и Миливоје Аксентијевић из Трстаника. На 5. Мозаичарској колонији "Младен Србиновић" учествовали су: академски сликари Иван Митић и Ненад Стаменковић из Ниша.

У суботу, 18.07.2015.године,одржан је програм посвећен овогодишњем добитнику Беловодске розете, академику Петеру Хандкеу, који је први инострани добитник овог престижног уметничког признања.У току дана у Градској управи је приређен пријем за овогодишњег добитника, у име града Крушевца, добродошлицу му је пожелела заменица градоначелника Јасмина Палуровић.О његовом књижевном опусу, говорио је  члан Програмског савета манифестације др Велибор Лазаревић.

Еминентни писац, романсијер, есејиста, европски интелектуалац, борац за правду и истину, осведочени је пријатељ српског народа. У својим написима, увек је истицао чињенице које су се косиле са актуелним политичким тенденцијама према Србији, у исто време супротстављајући се неистини и неправди и сам често излаган медијским прогонима.

Овакав став,  уз плодоносан и стваралачки рад, били су разлози који су одредили његово место као добитника Беловодске розете. Пет књига инспирисаних Србијом и преко 20 других преведених  дела, допринели су  статусу иностраног члана Српске академије наука и уметности, овенчали га са више књижевних награда, а од ове године је и почасни грађанин Београда.

Петер Хандке је пре самог програма имао прилике да се упозна са учесницима мозаичарске и вајарске колоније, а Розету му је уручила заменица градоначелника Јасмина Палуровић.У уметничком програму су учествовали Марија Стругар (Победница Ломничких ђердана), Ана Ристивојевић, Марко Милићевић, Солисткиња на фрули Јана Лазаревић, хармоника Ненад Симић и Етно група „Лазарице“.

Свечаности су присуствовали и начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, народни посланик др Весна Баришић, председник Регионалне привредне коморе Предраг Вукићевић, чланови Градског већа Милоје Михајловић и Зоран Вељковић, директори јавних предузећа и установа.

Културно уметничким програмом у коме су наступили: „Др Раша Лазаревић“ из Пожаревца и ФА „Лазарице“ из Крушевцау и ревијалном фудбалском утакмицом у недељу је затворена овогодишња манифестација „Беловодска розета“.

Организатори су Културни центар, КУД Ратко Јовановић, Месна заједница Бела Вода, Организациони одбор и програмски савет Беловодске розете. Покровитељ је град Крушевац.

ROZETA1 Custom

ROZETA2 Custom

ROZETA3 Custom

ROZETA4 Custom

ROZETA5 Custom

ROZETA7 Custom

ROZETA8 Custom

ROZETA10 Custom

ROZETA11 Custom

АЛБУМ СА СВИМ ФОТОГРАФИЈАМА МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ НА ФЕЈСБУК СТРАНИЦИ КЦК:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.885058691563184.1073741981.748224428579945&type=3

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates