ПУТ РУЖАМА ПОСУТ - Биоскоп Крушевац

С посебним задовољством најављујемо филм ПУТ РУЖАМА ПОСУТ који почиње да се приказује од 31.10. до 06.11.2013. године а тематика филма је средњовековна Србија, период после Косовског боја и одласка Кнежеве ћерке Оливере у харем код Бајазита. Филм је изузетно едукативан, образован а посебно битан за ово поднебље где су живели Кнез Лазар и његова породица а Крушевац био престоница тадашње Србије. Филм најтоплије препоручујемо свим крушевљанима да дођу и погледају јер се ради о изузетном филмском остварењу.

Овај филм говори о животном путу српске принцезе Оливере Лазаревић, најмлађе кћери Кнеза Лазара и Кнегиње Милице.Њу су из родног Крушевца у харем Бајазита И, који јој је погубио оца, испратили пупољцима, а често је кроз живот болно али вешто газила по трњу. Оливера је ипак успела да преживи, достојанствено истраје и да се у Србију врати...

УЛОГЕ:

ВЕСНА СТАНОЈЕВИЋ - Принцеза Оливера Лазаревић
ТАЊА БОШКОВИЋ - Кнегиња Милица
ДРАГАН МИЋАНОВИЋ - Деспот Стефан Лазаревић
ИВАН ЈЕВТОВИЋ - Султан Бајазит И
АЛЕКСАНДРА МАНАСИЈЕВИЋ - млада Оливера
ЉУБОМИР БУЛАЈИЋ - млади Стефан
АЛЕКСАНДРА НИКОЛИЋ - Јела Балшић-Косача
МИЊА МАРКОВИЋ ЋОРАЦ - дете Оливера
НИКОЛА МАНДИЋ - дете Стефан   
у улози Наратора - МИЛАН ЦАЦИ МИХАИЛОВИЋ

АУТОРСКА ЕКИПА:
РЕЖИЈА: МАРКО НОВАКОВИЋ
СЦЕНАРИО: ОЛИВЕРА ШАРАНОВИЋ
ДИРЕКТОР ФОТОГРАФИЈЕ: БОЈАН РАКИЋ, САС
СЦЕНОГРАФИЈА: ДУШАН РАДОИЧИЋ
КОСТИМОГРАФИЈА: СУЗАНА ГЛИГОРИЈЕВИЋ
МУЗИКА: СВЕТИСЛАВ БОЖИЋ
ПРОДУЦЕНТ: ОЛИВЕРА ШАРАНОВИЋ
ИЗВРШНИ ПРОДУЦЕНТ: ЗОРАН ЈОВАНОВИЋ
Културни центар Крушевац
20.10.2013.

ГРАД КРУШЕВАЦ
ОСНОВНИМ ШКОЛАМА, СРЕДЊИМ ШКОЛАМА
Н/Р ДИРЕКТОРУ ШКОЛЕ

Предмет: Приказивање филма ПУТ РУЖАМА ПОСУТ.

Изузетна нам је част да Вас обавестимо да ће редакција филмског програма Културног центра Крушевац, у Биоскопу “Крушевац”, од 31.10.2013. до 06.11.2013. године приказивати играно-документарни филм ПУТ РУЖАМА ПОСУТ, редитеља Марка Новаковића.

Овај филм је снимљен с благословом Његове светости Патријарха српског Господина Иринеја и говори о судбини принцезе Оливере , кћери кнеза Лазара, која је након Косовског боја као залог за мир дата у харем султана Бајазита Првог, који јој је погубио оца.

Филм оживљава недовољно познат део српске средњовековне историје прожет судбинама принцезе Оливере, њених родитеља, брата Деспота Стефана, сестре Јелене Балшић и сестрића Ђурђа Бранковића.

Верујемо да делите наше мишљење да би ученици од петог до осмог разреда а потом и сви средњошколци требали да погледају овај филм, при чему ће Културни центар учинити напор код дистрибутера да дјаци слабог материјалног стања карту не плаћају. О том детаљу договорићемо се накнадно кад од Вас добијемо повратну информацију о интересовању за гледање овог филма.

Филм ће у Крушевцу бити 7 дана на редовном репертоару, при чему вам стојимо на располагању да пројекције организујемо у терминима када вама одговара, пре и после подне.

Очекујемо да се јавите, све једно да ли ћете организовано долазити или не. На нама је да учинимо све да ово вредно филмско остварење са изузетно важном историјом средњовековне Српске државе у којој је Крушевац престони град, понудимо градјанима Крушевца а пре свега младим нараштајима да сазнају нешто висе о догадјајима тога времена.

Лице за контакт: Драгојло Јовић 064*8355516 или 429-247

У прилогу Вам достављамо кратак синопсис филма и препоруку Министарства културе да филм треба да види школска омладина .

С поштовањем. Д и р е к т о р KCK, мр Мирослав Смиљковић

ФОНД ПРИНЦЕЗА ОЛИВЕРА И ДЕЛИУС ФИЛМ
представљају филм
ПУТ РУЖАМА ПОСУТ

Филм говори о животном путу српске принцезе Оливере, најмлађе ћерке кнеза Лазара и кнегиње Милице, која је после Косовске битке дата као залог миру у харем султана Бајазита Првог. Њу су из родног Крушевца у харем Бајазита И, који јој је погубио оца, испратили пупољцима ружа, а често је кроз живот болно али вешто газила по трњу. Овај филм оживљава недовољно познат део српске средњовековне историје испреплетен судбинама принцезе Оливере, њених родитеља, кнеза Лазара, књегиње Милице,брата Деспота Стефана, сестре Јеле Балшић и сестрића Ђурађа Бранковића.

Принцеза Оливера је успела да се достојанствено избори са недаћама које јој је живот на турском двору донео, непрестано помажући своме народу и отаџбини. По повратку у Србију била је саветник и подршка своме брату Деспоту Стефану.

Лик принцезе Оливере тумачи Весна Станојевић, кнегиње Милице Тања Бошковић, деспота Стефана Драган Мићановић, а султана Бајазита Првог Иван Јевтовић. Принцезу Оливеру и деспота Стефана из млађих дана глуме Александра Манасијевић и Љубомир Булајић. Кроз ову несвакидашњу филмску причу гледаоце надахнуто води Милан Цаци Михаиловић.

Сценарио за филм, по монографији „Принцеза Оливера, заборављена српска Кнегиња“, написала је Оливера Шарановић а драматуршки га је уобличила Наташа Дракулић. Редитељ филма је Марко Новаковић. Музику за филм написао је Светислав Божић по поеми Милоша Црњанског „Сербиа“.

Аутори су користили богату архивску грађу и музејске експонате, а сниман је на аутентичним локацијама широм Србије (Београдска тврђава, црква Ружица, Конак кнегиње Љубице, Саборна црква, црква Лазарица, остаци Лазаревог града у Крушевцу, Смедеревска тврђава, тврђава у Бачу, манастири: Манасија, Студеница и Раваница).

Филм је снимљен с благословом Његове светости Патријарха српског Господина Иринеја.

Премијера филма у Крушевцу 31.10. 2013.

Трајање: 54 минута

Дистрибутер: Делиус филм

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates