Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Културни центар Крушевац, као поливалетна установа у култури, настао је 18. фебруара 1992. године и то спајањем Дома омладине и Крушевац филма. Поглед у мало даљу историју рећи ће нам да је простор у Топличиној 2., пре спајања, егзистирао као ДОМ ОМЛАДИНЕ десетак година, а да су биоскопи почели са радом још далеке 1944. године, тако да је нагомилано искуство од 70 година које Културни центар има иза себе и у сећању, достојно респекта и поштовања.
Од самог почетка рада, па до данас, у неприкидном смо узлету ка остваривању идеје да будемо карика која повезује креативни рад на образовању младих за културна стремљења и презентацију врхунских дела уметничког стваралаштва широкој публици града Крушевца и његове околине.
Циљ нам је да створимо нову организациону културу на темељима онога што је до сада рађено, јер ово је кућа која има резултате. Нашим додатним делатностима ћемо покушати да подигнемо ефективност и ефикасност у послу, на тај начин што ћемо понуду у делатностима које нам нису основне, да поправимо са аспекта тржишног уплива, маркетинга, боље понуде и организације. Морамо да будемо најбољи у ономе што стварамо за наше циљно тржиште.
Бренд ове куће је “Златна кацига” и она остаје основа, а што се мене тиче, инсистираћу да граду вратимо *Свечаности слободе*, онај сјај из ранијих времена, и то ће људи из ове куће одрадити, и мислим да ће Крушевљани бити задовољни… Нећемо запоставити ни један од наших програма које имамо. Заиста смо задовољни тимом искусних људи у свим областима које покривају и урадићемо најбоље за наш град и културу града.
Културни центар Крушевац је водећа установа у култури града Крушевца. Мала креативна јединица која се бори са теретом тешких економских времена са циљем да истраје у својој мисији. Окренути градској и сеоској средини, нагиње афирмацији свих оних који културу носе својим ликом и делом и оних, који културу чувају и гаје у аматерским срединама и условима. Мисија Културног центра Крушевац је да сачува оно што треба да се памти и направи и подстакне нешто што треба да остави траг. Наша врата су отворена свима, грађанима Крушевца, и свим истинским пријатељима културе.

Урадићемо најбоље за културу града Крушевца...

djКултурни центар Крушевац има нови тим, и изванредне људске ресурсе. Али у старту, као привредник и економиста кажем да се и ова фирма у овом критичном времену суочава са проблемом неликвидности, али исти успешно и решава...

Телефон: 037 423-025

И-мејл: kck@kck.org.rs

Get Adobe Flash player

Архива сајта...

АРХИВА САЈТА КЦК
 
Архива КЦК
2008 -2011
Архива КЦК 2012

Важни линкови

 

ПРИЧА О КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ КРУШЕВАЦ

 

Као што само име каже, Културни центар Крушевац, јесте  кућа која окупља  људе који воле културу, људе  који живе у овом граду, околини, али и оне који долазе из далека, са свих страна света. Пре свега, то је кућа која увек има отворена врата за младе, заинтересоване и талентоване музичаре, плесаче, глумце, писце, сликаре, заправо за оне који тек откривају своје таленте и који желе да уче. Због тога у КЦК постоје уметничке радионице за    говор и глуму (Студио за говор и глуму), Школа балета (класичан и модеран балет), Школа за ритмику и народне игре, Школа плеса, Хип-хоп, Зумба, Ликовни студио, Радионица за креативно писање ...  У КЦК су присутне и групе младих музичара који се припремају и вежбају, неки су успели тако да дођу и већег успеха, првих CD снимака и наступа ...

Многи Крушевљани су први пут били у диско клубу у КЦК, чули и видели први концерт познатих група и извођача, срели познате глумце, новинаре, писце, ликовне уметнике... А преко КЦК и Међународног фестивала хумора и сатире Златна кацига  у град су долазили и долазе најпознатији светски карикатуристи.Млади хумористи и карикатуристи сваке године имају у оквиру фестивала свој конкурс на различите теме (ове годинетема је ПОРОДИЦА...). Омладинско аматерско позориште Крушка такође живи у овој кући.

Културни центар је поникао из Дома омладине пре 22 године, одатле велика посвећеност младима свих узраста, од претшколске деце, преко основаца, средњошколаца, студената, а затим и свих осталих посетилаца и учесника програма. Филм је такође једна од делатности ове куће, Биоскоп Крушевац прати и приказује најпознатије домаће и светске филмове.  За децу се посебно приказују анимирани и играни филмови  у летњем биоскопу у Пионирском парку.

У галеријама КЦК, пре свега у Легату великог српског сликара Милића од Мачве могу се видети актуелни занимљиви радови многих уметника из Србије, Русије, Италије... као и вредна дела из значајних збирки и легата (Милена Павловић Барили, Момо Капор, Оља Ивањицки).

Културни центар Крушевац помаже многим ауторима да објаве своје прве књиге, и, не само то. У часопису ПУТЕВИ КУЛТУРЕ који редовно излази у КЦК налазе место најбољи радови младих сарадника, али, наравно и познатих  аутора, ту су забележени трагови најважнијих културних  догађаја, то је битка са пролазношћу, заустављено и сачувано време.

Кроз рад са културно-уметничким друштвима и другим удружењима наша кућа негује традиционалне вредности и чува баштину нашег краја!

Прича о Културном центру Крушевац могла би бити много дужа. Ипак, ову причу довршавају посетиоци, љубитељи културе ...

                                                                                                                              Јелена Протић-Петронијевић 

Kulturni Centar Kruševac

Topličina 2/2

37000 Kruševac

SRBIJA

Tel.Fax +381 37 423 025

www.kck.org.rs

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Facebook:kulturnicentar.krusevac

Zlatna kaciga/Golden helmet e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 


Директор Културног центра Крушевац, мр Мирослав Смиљковић:

Урадићемо најбоље за наш град и културу града


“Ја сам искусан привредник и ово је изазов за мене, после великог радног искуства. Наишао сам на нови тим, и изванредне људске ресурсе, на тим који може да направи велике ствари. Али у старту, као привредник и економиста кажем да се и ова фирма у овом критичном времену суочава са проблемом неликвидности. На плану поправљања економске слике радићемо у смислу што ћемо анализирати све наше приходе и покушати да их максимирамо, јер је акценат на економском ефекту, с једним циљем да никако не запоставимо оно што је наша основна улога, а то је култура овог града.

Циљ нам је да створимо нову организациону културу на темељима онога што је до сада рађено, јер ово је кућа која има резултате. Нашим додатним делатностима ћемо покушати да подигнемо ефективност и ефикасност у послу, на тај начин што ћемо понуду у делатностима које нам нису основне, да поправимо са аспекта тржишног уплива, маркетинга, боље понуде и организације. Морамо да будемо најбољи у ономе што стварамо за наше циљно тржиште.

Бренд ове куће је “Златна кацига” и она остаје основа, а што се мене тиче, инсистираћу да граду вратимо *Свечаности слободе*, онај сјај из ранијих времена, и то ће људи из ове куће одрадити, и мислим да ће Крушевљани бити задовољни… Нећемо запоставити ни један од наших програма које имамо. Заиста сам задовољан што имам тим искусних људи у свим областима које покривају и урадићемо најбоље за наш град и културу града.

Крушевац нема стратегију културног развоја града и ми ћемо то радити у наредном периоду од 2013. до 2016. године, али то је посао не само КЦК, него и сам град и сви учесници у култури то треба да подрже и да имамо стратегију културног развоја“.

Биографија: Мр Мирослав Смиљковић је рођен 1951. године. Дипломирани је инжењер организације рада и магистар економских наука. Обављао је одговорне послове у привреди, локалној самоуправи и друштвеним организацијама. Био је генерални директор ТО “Равниште”, члан ИО Скупштине града Крушевца, председник УО ЈКП Градска топлана и ЈКП “Вододвод - Крушевац”, помоћник градоначелника за инспекцијске послове. Бавио се и новинарством.

Извор недељник *ПОБЕДА* Крушевац
 
СРЕЋНА НОВА 2014. и БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ - ВАШ КЦК! Виолета Капларевић, мр Мирослав Смиљковић и Јелена Вељковић - нови менанџмент КЦК
 

Ненад Блажић - Главни и одговорни уредник КЦК
     
КАКО ЋЕМО ЖИВЕТИ БЕЗ КУЛТУРЕ?
 
Културни центар Крушевац је водећа установа у култури града Крушевца. Moжемо слободно рећи да смо генератор поливалентих културних догађаја и амбасадор културе овог дела Србије. Били смо сведоци прогресивног урушавања темеља једног града, који је кроз историју, старију и новију, културну и привредну, био нешто више од подебљане тачке на мапи Србије. И тако са привредом, полако смо губили и потребу за културом, стваралаштвом и локал идентитетом. Само појединци, водили су унапред изгубљене битке да Крушевац, задржи историјско и културно достојанство које му припада.

Са правом припада јер, Крушевац је годинама био и остао расадник талената, које је несебично сејао далеко од себе, у неке друге метрополе, неке дуже филмове, нека народнија позоришта, више музичке бине и неке дебље књиге. И на крају, поново све заборавимо. Сетимо се тек понекад, када та скривена потреба за давно изгубљеним локал индетитетом проради у нама, па поносни наново емпатијом, проживљавамо успех сваког нашег рођеног Чарапана. Размишљамо рационално и приоритете дајемо материјалној тежини. „Кеса са две кифле је тежа од кесе једночасовног културног садржаја, за тачно две кифле тежине“.

Истина, културу не можемо да једемо. Већ смо је појели. Прихватамо чињеницу да као Крушевљани, Срби, Словени,Балканци, за разлику од европског прагматизма, поседујемо источњачку креативност и духовност, таленат за културу и стваралаштво. Али само прихватамо. Не усвајамо. Некако нам је ближи сурови прагматизам за који верујемо да негује материјалне вредности, а културу признаје само у мери чистог економског интереса. Они ретки, који су имали тај благослов да се упознају са западном културом и прагматизмом убрзо схвате колико греше. То просветљење нам, по ко зна који пут, лупи шамар отрежњења који отвара странице историје и случајним одабиром покаже на Винстона Черчила. Њега, који је за време бомбардовања Велике Британије, током Другог светског рата, и предлога смањења буџета за културу, рекао: „ А шта ћемо, ми, онда бранити?“

Културни центар Крушевац је водећа установа у култури града Крушевца. Мала креативна јединица која се бори са теретом тешких економских времена са циљем да истраје у својој мисији. Окренути градској и сеоској средини, нагиње афирмацији свих оних који културу носе својим ликом и делом и оних, који културу чувају и гаје у аматерским срединама и условима. Мисија Културног центра Крушевац је да сачува оно што треба да се памти и направи и подстакне нешто што треба да остави траг. Наша врата су отворена свима, грађанима Крушевца, и свим истинским пријатељима културе.

Ненад Блажић, Главни и одговорни уредник КЦК

 

ВИДЕО ГАЛЕРИЈА КЦК - Webplayer