СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

Да се подсетимо: УНЕСКО је прогласио 21.март за Светски дан поезије 1999.године са циљем промовисања, читања, писања, објављивања и проучавања поезије широм света. На проглашењу празника је речено да треба одавати признања и подстицај националним, регионалним и интернационалним песничким покретима. Дан поезије се помиње као празник још од 1505, а славио се тада у октобру. Иначе, сада се Национални комитет за прославу Дана поезије налази на Флориди, у Америци. Светски дан поезије широм света се обележава на различите начине.

И ове године се Културни центар Крушевац укључује у прославу Светског дана поезије. И у другим градовима се обележава овај дан, сваке године на другачији начин. У Културном центру Београда је то прослава фестивалског типа и траје два или три дана са много учесника и гостима из иностранства. Ове године је тема ПОЕЗИЈА, МУЗИКА, РОКЕНРОЛ, релација између поезије и музике. С обзиром да је и добитник Нобелове награде музичар, Боб Дилан, дошло се до закључка да је у какофонији различитих звукова, поремећених вредности и глобалним настојањима за освајањем материјалних добара, оваква тема потребна и лековита. Ми знамо да и поезија и музика оплемењују наш живот и чине нашу стварност лепшом, или бар подношљивијом.

Учесници програма за Светски дан поезије 2017: Саша Милетић, Далибор Ђокић, најуспешнији учесници Песничког маратона КЦК, уз музичко-лирски допринос Владице Радојевића, гитара, затим песникиња Слађана Бундало, уз професора Драгослава Ђорђевића и чланове Књижевне омладине крушевачке Гимназије и Луку Палолића, ученика Гимназије који нас је подсетио да је прошло 100 година од одласка Владислава Петковића Диса. После најављеног програма, на позив водитеља, свој допринос овој вечери су дали и афористичари Ивко Михајловић и Братислав Костадинов, као и песници Горан Минић, Љубодраг Обрадовић, Вељко Стамболија, Мирко Стојадиновић, Градимир Карајовић, Слободан Ценци Ратко Тодосијевић Баћо. Уредник програма је Јелена Протић Петронијевић.

Poezija1 14 600 x 400

Poezija1 8 600 x 400

Poezija1 600 x 400

2022  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates