Представљање књиге ПРОКЛЕТСТВО ВИДОВДАНСКОГ ХРАМА

 

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ ПРОКЛЕТСТВО ВИДОВДАНСКОГ ХРАМА,
Загонетка  Мештровић, ПРВИ ДЕО, аутор Урош Тутулић
У петак увече , 15.децембра,  у Белој сали КЦК  је представљен роман  аутора Уроша Тутулића под насловомПРОКЛЕТСТВО ВИДОВДАНСКОГ ХРАМА, загонетка Мештровић, објављен у београдској Просвети ове године. 
Поред аутора, Крушевљанина који је тренутно запослен у Београду, о књизи су говорили и рецензент књиге Ранко Спалевић, затим Драган Миленковић, директор Просвете, и, Јелена Протић Петронијевић, уредник књижевног програма КЦК.
 
Одломке из романа је читала Миљана Гагић.
Шта је натерало овог младог аутора да зарони тако дубоко и да истражује по прошлости, по животима људи, од главног јунака Мештровића, његових љубави, жена, деце, његове пријатељице, сликарке Надежде Петровић, преко Ђорђа Јовановића и других уметника тог времена, до италијанске краљевске породице Елене и Виториа Савојских, преко Карађорђевића и неславних политичких личности Павелића, Степинца и других. Није штедео аутор ни недоследне српске политичаре, а ни све остале које је рат учинио поткупљивим, осим Исидоре Секулић која се помиње као изузетак, појам независног интелектуалца у време када је то изгледало неодрживо.
 Свакако је аутора  водила идеја да баци светло на рад великог вајара Ивана Мештровића, који је пореклом Далматинац, Хрват, католик али су  његова  дела к била у једном периоду  надахнута српским јунаштвом и епским народним песмама. То сада звучи нестварно. Урош Тутулић у роману говорећи о скулптури Милоша Обилића каже кроз записе младог италијанског слависте: чему уопште моје поређење са античким херојима?! Њихове полупане мраморне статуе могу се наћи диљем Средоземља, а величанствени Милош је јединствен, поносан и сам у свом јунаштву. Сваки јунак је, у ствари, самац у васељени, одељен својим делом од остатка света.
И да  завршимo овај осврт цитатом из књиге, то је рекао Мештровић, а записао Урош Тутулић, то, чини нам се, увек треба имати на уму: Без оног некада, никада не би постао ово данас. Крст прошлости мораш смело носити кроз цео живот, често је понављао у себи.
 
                                                                        Јелена Протић Петронијевић
 

  MESTROVIC 11

MESTROVIC 22

MESTROVIC 7 MESTROVIC 19

2020  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates