РУСКО ВЕЧЕ НА СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

 

            На Светски дан поезије 21.марта, у Белој сали КЦК, одржано је РУСКО ВЕЧЕ, поетско-музички програм посвећен великим руским песницима.  Овај датум који је од стране УНЕСКО-а  установљен 1999, традиционално се обележава у Културном центру Крушевац, овог пута ауторским програмом Аните Панић,  уз музичку пратњу  Елене Станисављевић, професора музике и корепетитора у Балетској школи Лујо Давичо у Београду.

            Анита Панић, телевизијски аутор, документариста и писац, овог пута је говорила о животима најпознатијих руских песника који су страдали од стаљинистичког режима, али су својим делом ипак постали и светски признати. То су: Цветајева, Јесењин, Ахматова, Симонов, Висоцки, Окуџава... Посебна пажња је посвећена уметници која је повезала музику и поезију, руску романсу и ритам народне песме и оставила јак утисак, не само у времену у којем је живела (и певала у Скадарлији), најпре, него и на друге, млађе уметнике који је и данас помињу. То је Олга Јанчевецка.

Ове вечери чули су се најпознатији стихови поменутих песника, изговорени или отпевани, а Елена Станисављевић, пореклом  из Астрахана, крај Каспијског Мора, пренела  је својим певањем уз гитару атмосферу и романтику далеке руске земље. И снег који је падао те вечери, на први дан пролећа, био је у некој тајанственој вези са том поезијом.

У публици су овом приликом биле српске снахе, Рускиње које су заједно са Еленом Станисављевић, на крају  програма, отпевале Подмосковске вечери. Председница удружења руско-српског пријатељства СВЕСЛАВИЦА, Ирина Миљковић прочитала је једну песму Марине Цветајеве на руском.

У Белој сали су се ове вечери,  поред Весне Лазаревић, помоћника градоначелнице Крушевца,  нашли многи љубитељи руског језика и културе, професори, ствараоци, ђаци, они који воле и разумеју поезију, свакако.

И да закључимо, можда поезија не може променити свет, како неки кажу, (мада нисмо сигурни да је тако), али је сигурно да може променити живот појединца, учинити га племенитијим, а време које проведе уз поезију покренуће нешто лепо и вредно у њему.

Верујемо да је и ово вече проведено уз поезију руских песника било лековито...

                                                            Јелена Протић Петронијевић

 rusko vece

 dan poezije 1

dan poezije 14

dan poezije 17 dan poezije 22

2020  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates