Доделом награда и признања завршен Сајам књига и издаваштва Расинског округа *РАСИНСКИ ЦВЕТ 2013*


За издавача године једногласом одлуком жирија проглашава се Издавачки центар за индустријски менаџмент Високе школе струковних студија за пословно индустријски менаџмент – Проф.др Радомир Бојковић - Крушевац. Награду је преузела Споменка Глогоријевић.


За књигу године у 2013.  години по једногласној одлуци жирија проглашен је роман ЈЕЗЕРО У ЋЕЛИЈАМА, аутора Небојше Лапчевића а у издању Нишког културног центра.


Жири је донео одлуку да се ове године доделе две захвалнице за најбоље књиге у области науке:
Аранђелу Јеличићу из Бруса за књигу: Копаник планина богова, у издању Центра за културне делатности и библиотекарство Брус...


...и Милану Бати Петровићу за књигу Школа популарне гитаре 2 , коју је издао у сарадњи са Удружењем српских издавача из Београда.


Жири је донео одлуку да се ове године доделе 2 захвалнице за ликовно - графички дизајн:
Јелени Ивановић из Крушевца, за књигу, Крст светогa цара Константина, у издању Историјског архива Крушевац...


...и Саши Цветковићу из Београда за књигу Црква Лазарица у издању Цркве Лазарице. (награду је преузела Љубица Петковић)

Трећи обновљени Сајам књига и издаваштва Расинског округа *РАСИНСКИ ЦВЕТ 2013* завршен је 11.10.2013. године у Клубу КЦК доделом награда сајма за издавача и књигу године. Награде је доделио мр Мирослав Смиљковић, директор Културног центра Крушевац.


Жири за доделу награда – Расински цвет 2013, године у следећем саставу: Александра Лукић, Љубица Петковић, Ненад Соколовић, Љубодраг Обрадовић чланови и Велибор Лазаревић, председник, на седници од 10.10.2013. године, донео је следеће одлуке:
  • За издавача године једногласом одлуком жирија проглашава се Издавачки центар за индустријски менаџмент Високе школе струковних студија за пословно индустријски менаџмент – Проф.др Радомир Бојковић - Крушевац.
  • За књигу године у 2013.  години по једногласној одлуци жирија проглашен је роман ЈЕЗЕРО У ЋЕЛИЈАМА, аутора Небојше Лапчевића а у издању Нишког културног центра.
  • Издавачу године и аутору књиге године додељује се награда РАСИНСКИ ЦВЕТ, тј. диплома и уметничка слика.
Образложење жирија за издавача године:

Издавачки центар за индустријски менаџмент Високе школе струковних студија за пословно индустријски менаџмент – Проф.др Радомир Бојковић - Крушевац, објавио је између два крушевачка Сајма књига 8 репрезентативних издања намењених студентима. Заступљено је дванаест области науке и образовања: организација и менаџмент, информације и комуникације, развој пословног система, производни системи и друге. Школа је јавности презентирала своју издавачку делатност на 24 Сајма књига.
 
Образложење Жирија за књигу године – Расински цвет 2013:

У роману Језеро у Ћелијама, Небојше Лапчевића догађања су смештена у завичајни миље језеро Ћелије, Расину , огранке Јастрепца и Копаоника, ћелијско златарску клисуру... Као основа радње узета је градња језера ( 1974) кад су срушене многе куће, те и кућа Антонијевића, једног од ликова романа, или кад, како аутор напомиње, петлови нису кукурикали. Но, Лапчевић и не гради радњу једносмерно, већ преплиће реалност и фантазам, документарно и фиктивно, легенду и стварност, правећи искораке ( пејзажне и медитативне), уплићући ликове засноване на имагинацији, и другима из реалног света. Отуда се роман може посматрати као вишеслојна творевина у којој се покушава одговорити и на питања из области духовности, историјског наслеђа, болести и здравља, непредвидивости људских судбина, и других медитативних сфера. У Лапчевићевом роману документарност се примењује и када треба исписати повест одабраних топонима: исписивање историје места и судбине житеља. Оно чему савремени романописци често прибегавају присутно је и код Лапчевића. Он умеће у причу ликове из реалног живота, из крушевачког краја, српске културне и политичке сцене, а читаво четрнаесто поглавње посвећено је акцијашима ОРА Мораве и њиховом учешћу на изградњи бране, наводи Гордана Влаховић. Имајући у виду да је књижевна критика из пера Гордане Влаховић, Љубише Ђидића, др Вере Јанићијевић и Ранка Павловића, високо вредновала ово дело жири је имао у виду и њихове оцене када је одлучио да ово буде књига године која заслужује Расински цвет 2013. који ће надамо се бити подстицајан за будућа дела овог плодног аутора.

Жири је донео одлуку да се ове године доделе две захвалнице за најбоље књиге у области науке:
  • Аранђелу Јеличићу из Бруса за књигу: Копаник планина богова, у издању Центра за културне делатности и библиотекарство Брус и
  • Милану Бати Петровићу за књигу Школа популарне гитаре 2 , коју је издао у сарадњи са Удружењем српских издавача из Београда. ( СЛЕДИ ДОДЕЛА ЗАХВАЛНИЦА)
Жири је донео одлуку да се ове године доделе 2 захвалнице за ликовно - графички дизајн:
  • Јелени Ивановић из Крушевца, за књигу, Крст светогa цара Константина, у издању Историјског архива Крушевац и
  • Саши Цветковићу из Београда за књигу Црква Лазарица у издању Цркве Лазарице. ( СЛЕДИ ДОДЕЛА ЗАХВАЛНИЦА)


2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates