Представљање књиге МОРАВСКЕ КОШАВЕ ЉУБАВ

Ж.МАНОЈЛОВИЋ

У Клубу Културног центра Крушевац 21.08.2014.са почетком у 20 сати одржано је представљање књиге поезије аутора Живојина Манојловића МОРАВСКЕ КОШАВЕ ЉУБАВ, издавач је КЦК. За музички део био је задужен Бранко Симић, певала је и Миљана Манојловић. У програму су поред аутора учествовали и Јелена Ђорђевић, Небојша Милосављевић и Ана Бербаков као и Јелена Протић-Петронијевић.Помагао је у реализацији и Веркан Гвозденовић, а такође и Боривоје Ђорђевић и Горан Бабић. 

ДОБРОДОШЛИ  НА ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ ПОЕЗИЈЕ МОРАВСКЕ КОШАВЕ ЉУБАВ  АУТОРА ЖИВОЈИНА МАНОЈЛОВИЋА.

Препоручујемо да прочитате ову необичну књигу необичног аутора. Да сазнате шта се крије иза корица на којима су моравски мотиви и пејзажи који обећавају нека романтична догађања и  смирујућу атмосферу реке и сеновитих обала. Залазак сунца обично повезујемо са неком љубавном причом. То су осмислили Ана Бербаков и аутор Жика Манојловић, а супервизор  је Јелена Ивановић, која је помогла и око ове видеопрезентације за коју је снимке сачинио Жика, свима познат и по свом фотоапарату од којег се не раздваја.

О чему се ради у овој књизи и зашто је овај аутор необичан? Због тога што је Жика Манојловић одлучио или смогао снаге да објави своју прву књигу поезије у животном добу када се обично не почиње са објављивањем поезије али се можда своде неки животни рачуни. Књига Моравске кошаве љубав јесте свођење рачуна у 42 песме. На основу тог свођења рачуна произилази да је Живојин Манојловић Жика - богат човек. Али ја не мислим на оно богатство у еврима, францима, доларима и осталој конвертибилној валути  или у злату...  Ово богатство није могуће преточити у бројке, у салдо, у некретнине... То је нешто што може да пренесе, да прикаже књига поезије ако се аутору посрећи. То је читав круг који је један човек прешао од препознавања љубави, сазревања и узрастања заједно са том љубављу коју је успео да сачува. Он нас учи томе како препознати и сачувати љубав, како је надоградити заједно са вољеном особом, како створити и сачувати породицу. Испоставља се да је то поезија и да је то богатство.Ето, то нам открива прва књига поезије Живојина Манојловића.  Аутор једне песме у књизи је Верица Манојловић, ауторова супруга, и то је симболика о којој говоримо, заједничко деловање       у свему, љубав на делу, па и у песми НОЋ. 

Све што је речено јесте препорука за читање ове књиге.

О поезији најбоље говори сама поезија. Миљана и песма  8.јануар.1971.

 

                                                                      Јелена Протић-Петронијевић

 

 

 

 

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates