ЗАТВОРЕН САЈАМ КЊИГА РАСИНСКОГ ОКРУГА "РАСИНСКИ ЦВЕТ 2014."

У петак, 10.10.2014, другог дана, четвртог по реду, Сајма књига и издаваштва Расинског округа 2014, заседао је жири.

Састав овогодишњег жирија чинили су: др Велибор Лазаревић, председник; Небојша Лапчевић, члан; Љубица Петковић, члан; Владан Лазаревић, члан, ( оправдано одсутан Спасоје Ж. Миловановић, члан).

Одлука жирија је:

  1. Да се награда РАСИНСКИ ЦВЕТ за књигу године додели др Милошу Марковићу за књигу ГОВОР ЖУПЕ АЛЕКСАНДРОВАЧКЕ које је издало Друштво за неговање и проучавање српског језика из Београда.

Књига ГОВОР ЖУПЕ АЛЕКСАНДРОВАЧКЕ је јединствено истраживачко и научно дело настало као резултат вишедеценијског рада и посвећености своме завичају др Милоша Марковића.

Према свим научним стандардима и методологији у раду су обрађени прозодијски систем, фонетске особине, хронолошки и морфолошки систем говора Жупе. Овим радом аутор је доказао лингвистичку особеност овог дела Србије.

Основица материјала добијена је непосредним снимањем саговорника у тридесет Жупских села, али су коришћени и примери из усмене лирике овог краја. Сви прикупљени материјали су научно обрађени, систематизовани и анализирани. Поред дескриптивног метода вршена је и упоредна анализа жупског говора са другим дијалектима српског језика уз богато коришћење лингвистичке и друге стручне литературе.

Одлично конципирана и стручно утемељена на преко 500 страница текста представља незаобилазно штиво за студенте и друге проучаваоце дијалектологије.

  1. Да се за ИЗДАВАЧА ГОДИНЕ прогласи Народна библиотека ЈЕФИМИЈА из Трстеника која је објавила неколико значајних издања између два Сајма, међу којима се истичу ПОМЕНИК Милана Радића, Зборници СРПСКА ПРОЗА и др.

  2. Да се за најбољу књигу у области научно истраживачког рада прогласи монографија РЛИЦА Константина Петровића у издању Историјског архива Крушевац.

  3. Да се за најбољу књигу из области публицистике прогласи књига УСПЕШНИ КРУШЕВЉАНИ Живомира Миленковића.

  4. Да се за најбољу књигу у области поезије прогласи књига НЕБЕСКЕ ШАЈКАЧЕ Милосава Буце Мирковића у издању издавачке куће ЉУБОСТИЊА из Трстеника.

Добитницима под редним бројевима 3,4 и 5 додељују се Похвале.

Трећег дана Сајма 11.10.2014, додељене су награде, а Сајам је затворен промоцијом романа Таи, Горана Гоцића, ( прошлогодишњег добитника Нинове награде ). Поред аутора о поменутом роману, надахнуто је говорио Милета Аћимовић- Ивков, књижевни критичар. Тиме је овогодишњи Сајам завршен.

Picture 047 Custom

Picture 076 Custom

Picture 059 Custom

 

Picture 081 Custom

Picture 086 Custom

Picture 088 Custom

Picture 101 Custom

 

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates