ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ "ГОВОР ЖУПЕ АЛЕКСАНДРОВАЧКЕ"

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ ГОВОР ЖУПЕ АЛЕКСАНДРОВАЧКЕ
У Белој сали КЦК, 13.11.2014. одржано је, пред око 200 присутних, представљање књиге ГОВОР ЖУПЕ АЛЕКСАНДРОВАЧКЕ - аутора проф. др Милоша Марковића. Књига је изашла у издању Научног друштва за неговање и проучавање српског језика Београд и штампана је у едицији Студије српске и словенске – монографије.
На представљању књиге, говорио је, поред аутора, и проф. др Радоје Симић са Филолошког факултета у Београду, уредник ове књиге и ментор приликом одбране овог рада – докторске дисертације Милоша Марковића. Присутне је поздравио директор КЦК, мр Мирослав Смиљковић, а за уводну реч и вођење програма била је задужена Јелена Протић-Петронијевић. У програму су учествовали и чланови Културноуметничког друштва ГРОЗД из Александровца. После званичног дела, присутни су послужени жупским вином и ракијом ...

zupa 24

ПОСВЕЋЕНОСТ И ОДАНОСТ РОДНОМ КРАЈУ
Да би човек своје животно дело везао за крај из којег потиче мора бити истински и нераскидиво посвећен том простору, а то значи и људима, и обичајима, и природи, и језику. Аутор књиге ГОВОР ЖУПЕ АЛЕКСАНДРОВАЧКЕ управо је тај човек.Свакако - посвећен, иако стицајем околности удаљен из тог краја, он је дубоко упућен у све ситнице, особине, звукове и боје које се најбоље распознају у језику. И ова велика судија, базирана, поред озбиљне научне припреме ауторове, на аутентичном изворном говору многих људи, мештана из више села Жупе, јесте заправо слика једног краја, исфилтрирана кроз језик. Зато ова књига има боју осунчаних жупских брежуљака и гласност дозивања копача, или берача грожђа, живописност сеоских кућа и патину приповедања тежака, сведока времена између два рата, али и тамне нијансе женских исповести... А све то у говору који носи своје сопствене акценте и звук сачуван од давнина, а записан у овој књизи – да се не заборави и да буде озбиљно схваћен као лепота и вредност, још једна драгоцена нијанса у реци која се зове језик. Ми пловимо том непресушном реком нашег матерњег језика и никад је нећемо савладати до краја, што више знамо о језику, постајемо свеснији колико заправо не знамо и колико још има дилема које треба разрешити и колико још речи треба открити... У томе јесте смисао оваквих књига, да нам помогну да схватимо значај језика којим говоримо, па и вредности говора једног краја, као што је у овом случају говор Жупе александровачке, део народне баштине и још увек жив говор који користе многи житељи Жупе.Књига залази дубоко у прошлост, све до винчанске културе и археолошких налазишта и најпознатије женске скулптуре, богиње плодности, Ladu of Župa, преко римског периода и налазишта руде па до времена Стефана Немање и Стефана Првовенчаног, па на даље када је Жупа већ била позната по вину ... Ова студија има и етнолошке садржаје који су нераскидиво везани за језик, а говоре нам још по нешто о менталитету и особинама људи из ове винородне области уоквирене обронцима Жељина, Гоча и Копаоника. Аутор, Милош Марковић, на свој начин, дугогодишњим трудом и истрајавањем, записивањем и истраживањем, заокружио је своје дело. И тако је овом књигом саградио споменик родном крају, Жупи александровачкој.

zupa 2

zupa 8

zupa 25

zupa 27

zupa 29

zupa 30

zupa 33

zupa 43

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates