ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ "РАСТРЧАНЕ ЉУБАВИ", БЕЛА САЛА КЦК

РАСТРЧАНЕ ЉУБАВИ, аутор ЉУБИША КРАСИЋ

Бела сала КЦК, уторак, 2.12,2014.19 сати

Реч уредника

Данас у КЦК представљамо књигу поезије РАСТРЧАНЕ ЉУБАВИ аутора Љубише Красића. Издавач је Књижевно друштво Раде Драинац из Прокупља. Занимљиво је, а свакако није случајно, да смо пре пар дана, тачније у петак, представљали једну нову књигу о Радету Драинцу и да се ти кругови шире повезани именом овог загонетног песника родом из Топлице. Љубишу Красића видим као једног од модерних следбеника Радета Драинца, не само по томе што су из истог краја него и по многочему другом што их повезује, а може се препознати ако читате поезију и једног и другог песника. У сваком случају, Прокупље из којег нам Љубиша Красић долази са сарадницима који ће нас провести вечерас кроз његову књигу, јесте град богат талентима, неки од мени познатих песника топличких проносе и глумачки и књижевни таленат... Такав је и Саша Миловановић Божумиров, мој колега, уредник Дома културе из Прокупља, наш вечерашњи водитељ... који се потписује и као издавач ове књиге.

Добро је када у беспарици која влада у култури, у оскудним годинама за културу, побеђује ентузијазам, воља и таленат. И наравно, наклоности које гајимо једни према другима. То је рецепт за вишегодишњу сарадњу коју имају културни делатници и ствараоци Крушевца и Прокупља. Иза нас, наравно, стоје институције за које смо везани, али је ентузијазам пресудан. Још треба рећи да је поезија Љубише Красића добра поезија, а да није тако, не би ни било ове књиге пред нама вечерас. Професор књижевности по образовању, потиче из песничке породице, озбиљно се бави поезијом. О поетици и о Растрчаним љубавима Љубише Красића, говориће наши гости. Још једном добродошли!

О књизи – ПОТРАГА ЗА РАСТРЧАНИМ ЉУБАВИМА

Kњига Растрчане љубави аутора Љубише Красића састављена је из четири дела која својим насловима прикупљају и увезују 21 песму . У питању је љубавна лирика, проживљавање савременог човека који не бежи од народне лирске прошлости, напротив, оживљава је и побуђује у јарким бојама у Жрвњу, кругу којим се завршава ова невелика књига. Невелика књига по обиму и броју песама, ипак се не чита превише брзо. А то значи да се на ове песме, ако већ кренемо у потрагу за Растрчаним љубавима, враћамо, ишчитавамо их, тражимо у њима нешто што смо можда пропустили на прво читање... А то је заправо стил по којем видимо да аутор много каже али нешто остане, и, баш то недоречено подстиче нас да трагамо даље... То и јесте тајна коју ће одгонетати читаоци. Сам аутор покушао је да им помогне малим порукама – записима на разделницама ове књиге, па и на самим корицама на којима хоће да дешифрује наслов. Он записује на полеђини књиге ОНОГ ТРЕНУТКА КАДА СТАНЕМО/ИЗАЋИ ЋЕ ИЗ НАС СВЕ РАСТРЧАНЕ ЉУБАВИ./ОНОМЕ СУ БЛАГО КОГА ПОКРЕНУ.

Јасно је да је покретач ове поезије љубав, а да је у центру песниковог досањаног света жена - звала се она Весна Југ, или Марија, или Милосава, Крстана, Витомирка или само девојка из полумилионског града... И нисмо поменули све жене које су растрчане у овој књизи, немогуће их је похватати и пописати. Питање је да ли би и песник знао које су то све жене биле које су протрчале кроз свест и подсвест, кроз стварност и снове... И заиста у овом, наизглед мушком свету, жене су у другом плану али сијају непроцењивим сјајем - бар неке од њих -    по угледу на Мајку Божију Марију, на то ме је виспрено подсетила моја пријатељица Гордана Персијани.

Без обзира да ли смо у полуделим ципелама или идемо за воденим траговима док пратимо растрчане љубави приметићемо атмосферу неке магловите и кишне недовољности, већ поменуте недоречености, међу путницима у локалном аутобусу или у ресторану малог града... Али ту је и светлост пролећног дана док она у крушковом хладу разговара са пчелама...  

У овој књизи ће свако ко је чита наћи неке своје стихове или бар део свог сна. Ја сам део себе препознала у песми Осмооктобарски дан и то у последњој строфи: Већ годинама касним/Не могу да ускладим корак/и откуцаје/Знам да ме не чекаш . И други касне, не само ја, али важно је да знамо, понекад нас неко чека и кад у то не верујемо. Растрчане љубави нас покрећу да мислимо о томе.  Јелена Протић-Петронијевић

 

LJUBAVI 1 Custom

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ РАСТРЧАНЕ ЉУБАВИ

Аутор Љубиша Красић

У Белој сали КЦК 2.новембра, у уторак, представљена је књига љубавне поезије РАСТРЧ(Г)АНЕ ЉУБАВИ аутора Љубише Красића из Прокупља.

О књизи су говорили, поред аутора, Соња    Миљковић, професор књижевности, Саша Миловановић који се потписује као издавач и Јелена Протић-Перонијевић, уредник програма. За избор музике (у складу са жељама аутора) - рок баладе групе Кербер и групе Галија, као и за техничку подршку - били су задужени Бранислав Симић, Марко Вишњић и Веркан Гвозденовић.

Пред пробраном публиком у којој се нашло и бар двадесетак професора, међу њима највише професора књижевности, Љубиша Красић је уз помоћ двоје колега из Прокупља представио своју трећу књигу поезије. Аутор је отворио своју песничку радионицу и појаснио стваралачке подстицаје, међу којима жена јесте на првом месту... На тај начин је овај песник показао колико поштује жену и љубав као најјаче људско осећање...

LJUBAVI 2 Custom

LJUBAVI 4 Custom

LJUBAVI 7 Custom

LJUBAVI 13 Custom

LJUBAVI 20 Custom

LJUBAVI 21

LJUBAVI 29 Custom

LJUBAVI 33 Custom

 

2023  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates