ИЗВЕШТАЈ О РАДУ КЦК ЗА ПЕРИОД ЈУЛ 2012 - ЈУЛ 2013

У медија центру КЦК је 29.07.2013. године одржана конференција за новинаре поводом годишњице рада новог руководсва КЦК за период јул 2012 - јул 2013. На конференцији су говорили мр Мирослав Смиљковић - директор КЦК и Јелена Вељковић - заменик директора КЦК. Конфернцију је организовала и водила Јелена Ђорђевић - ПР КЦК. 


Јелена Ђорђевић - ПР КЦК, мр Мирослав Смиљковић - директор КЦК
и Јелена Вељковић - заменик директора КЦК


мр Мирослав Смиљковић - директор КЦК

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЈУЛ 2012-ЈУЛ 2013.

Период од јула 2012. до јула 2013, био је богат разноврсним активностима за запослене у Културном центру у Крушевцу ( 51 запослен).

Активности је било поред програмских и инвестиционих, у циљу побољшања услова рада у објектима Културног центра. ( Да подсетимо, има их пет).
  1. Кренули смо амбициозно са сређивањем објекта у Дечијем центру у Пионирском парку, и то кречењем објекта финансијским средствима добијеним од оснивача.
  2. Наставили смо сређивањем подова у учионицама за балет и плес, средствима добијеним од Ротари клуба из Крушевца. Као што видите, кренули смо са сређивањем објеката за најмлађе, поштујући ону народну на младима свет остаје.
  3. Како је Бела сала један од најексплоатисанијих простора које користимо и за своје програме, а и за програме са стране, нужно је било поправити под на сцени. То смо урадили сопственим средствима.
  4. Легат Милића од Мачве смо обогатили клима уређајима ( 3 комада) и набавили фиксни разглас за програме који се дешавају у поменутом простору.
  5. Клуб КЦК је доживео највећи преображај . Поред тоалета који су ургентно сређени сопственим средствима, дошло је до сређивања ентеријера Клуба од стране донатора Корпорације Трајал из Крушевца.
  6. Ових дана завршавамо комплетну реконструкцију крова на згради Дома омладине, који је сређиван у два наврата. Средства за ову инвестицију су добијена од оснивача, у износу од 2.500.000,00 дин.
  7. Средствима добијеним од Министарства културе управо завршавамо рестаурацију слике Песма животу, Лазара Вујаклије која се налази у биоскопу Крушевац. Од Министарства културе добијено је 486 000,00 динара. Као што видите, радова је било у свим објектима ( сем биоскопа Европа).
  8. Постављена је светлећа реклама на Управној згради.
  9. У току је тендерски поступак за реновирање – клуба КЦК – средствима у износу од 1.500.000,00 дин. Које је донирала Компанија Дунав осигурање.
  10. Као и поступак за адаптацију и реновирање фасаде и замене столарије на Управној згради КЦК.
У том смислу, заиста велику захвалност дугујемо нашим Донаторима али у првом реду и оснивачу, Граду Крушевцу, менаџменту Града на разумевању, политичкој, стручној и финансијској подршциу ономе што ради КЦК.

СЕКЦИЈЕ КЦК

КЦК у Дому омладине организује: Школу балета, Радионицу за ритмику и народне игре, Уметнички студио за говор и глуму, Ликовни студио, Радионицу за креативно писање и поетски театар. Рад школа и секција полазници показују на Јавним часовима и Колаж програмима. У наведеном периоду било је 12 јавних часова и 9 учешћа школа и секција у Колаж програмима.

ТРИБИНСКИ ПРОГРАМ

Ово је значајан сегмент програма КЦК. У 2013, години кренули смо са циклусом трибина Дајмо шансу животу, у сарадњи са Здравственим центром Крушевца. Предавање је организовано за све ученике основних и средњих школа на територији града. Организоване су и трибине актуелности у сарадњи са Институтом за међународну привреду и политику.

ФИЛМСКИ ПРОГРАМ

Културни центар Крушевац има два биоскопа који су програмски оријентисани на квалитетан репертоар светских и домаћих филмских остварења, као и на циклусе најбољих филмских остварења. За разлику од већине градова у Србији у Крушевцу биоскоп живи и на свој начин као сегмент културе даје свој пуни допринос у свеукупном раду и мисији Културног центра Крушевац.

Дакле, упркос свим потешкоћама које прате културу уопште, а посебно кинематографију, КЦК је сачувао биоскопску инфраструктуру и чека неки бољи тренутак да своје објекте ентеријерски и технички осавремени и приближи стандардима који су у овом моменту присутни у Београду, Нишу, и можда још неком граду, а пре свега мисли се на процес дигитализације биоскопа „Крушевац“.

Да би се смањили трошкови, а квалитет одржао од jуна 2012. Године биоскоп „Европа“ не приказује филмове, али се сала одржава и служи за рад аматерских позоришта, одржавање трибина и скупова удружења, тако да упркос лошој опремљености служи културним ствараоцима. Сала биоскопа „Европа“ има 260 седишта у партеру, као и балконски простор.

Сала биоскопа „Крушевац“ има 550 седишта и јединствена је у граду како по броју места тако и по свом свеукупном грађевинско-архитектонском изгледу. Највећа је сала у Граду Крушевцу и по својим перформансама заслужује ентеријерско и техничко занављање и опремање како би била мулти-медијални простор. Таквим простором (пројекат ентеријерског опремања урађен) Град Крушевац би се поносио, а корисници тог простора у пуном смислу могли да остварују своје програмске активности. Наравно, дигитализовани биоскоп био би у првом плану.

У периоду од месеца jула 2012. до jула 2013. приказано је укупно 105 филмова са 473 пројекције при чему је филмове гледало 4.790 гледалаца. Посебно смо поносни што се у току Лета културе у Дечијем центру у Пионирског парка приказују дечји филмови на отвореној сцени а да је улаз слободан. Треба напоменути да у оквиру Филмског програма сада већ традиционално у месецу Октобру организујемо Дечији филмски фестивал где је одзив изузетан, посебно деце предшколског узраста.

КЦК преко филмског програма остварује значајну сарадњу са Гете институтом из Београда (дани немачког филма), са Мексичком амбасадом сарадњу кроз програм (дани Мксичког филма), са Француским институтом (дани Француског филма), са Амбасадом Руске федерације и приказивање најбољих Руских филмова.

Једном речју, Културни центар преко филма остварује своју улогу да култура заиста нема границе и да је доступна свима. Наравно, КЦК очекује значајну подршку оснивача (Града Крушевца) за све планове који су усмерени на унапређивању кинематографије.

КЊИЖЕВНИ ПРОГРАМ

Књижевни програм се оријентише на представљање највреднијих дела и аутора, али и домаћеих стваралаца, као и младих аутора. У издавачкој делатности најзначајнији подухват је часопис ПУТЕВИ КУЛТУРЕ који се редовно представља у Крушевцу и Београду. Настао у намери да сачува најзначајније подухвате КЦК из области књижевности, музике, философије, хумора и сатире, ликовног стваралаштва, баштине, позоришта, стваралаштва за децу, постао је више од тога. Данас часопис ПУТЕВИ КУЛТУРЕ, окупља значајне ауторе из земље и иностранства. Поред ПУТЕВА КУЛТУРЕ, КЦК у оквиру своје издавачке делатности објављује књиге неафирмисаних младих стваралаца, домаћих аутора, као и оних који су оставили траг у култури Града Крушевца.

Обновљени САЈАМ КЊИГА И ИЗДАВАШТВА РАСИНСКОГ ОКРУГА је сегмент књижевног програма на који смо посебно поносни. Ове године је окупио значајан број излагача, и у три дана трајања организовали смо 16 програма . Сајам је отворио Ратомир Рале Дамјановић, а значајнији програми су били представљање књиге Момира Булатовића- Економија и демократија, Песнички фијакер, Представљање Путева културе и др...

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ

Већ 18 годинa у просторијама КЦК вежба мешовити камени хор Српкиње. У овом периоду је приредио концерт поводом 18 година рада и имао настипе у Трстенику на Јефимијиним данима и на дану школе Јован Јовановић Змај у Мудравковцу. Тренутно је у мировању.

КЛУБ КЦК

Клуб КЦК је посебна целина у оквиру музичког програма КЦК. Програми се организују сваког викенда у виду концерата различитих врста музике ( рок, хип- хоп, дј вечери, ретро...). Организујемо и аудицију за младе музичке бендове, који вежбају у нашим просторима. ГРАД АДРЕНАЛИНА ПРОТИВ ХЕРОИНА је манифестација којом се запослени у клубу КЦК посебно поносе. Постоји већ пет година. Осмишљена је као подршка младим, неафирмисаним бендовима који се крушевачкој публици представљају једном месечно. Захваљујући постојању ове манифестације остварена је сарадња наше куће са многим сличним кућама у Србији и Европи који се боре против наркоманије међу омладином.

ЛИКОВНИ ПРОГРАМ

се одвија у две галерије – фоајеу Беле сале и Легату Милића од Мачве. Програмски садржаји усмерени су према широј публици а нарочито према младима. Осим младих аутора из свих области ликовних уметности треба поменути и сарадњу КЦК са локалном средином и метрополом у циљу децентрализације и деметрополизације културе. Издваја се сарадња УЛУПУДС- ом ( Мајски салон, Мали формат, Златни осмех ...), Ликовним клубом Димитрије Симић, УЛУК- ом, РАСИНИЈУС – ом...Сваке године организујемо и ликовну колонију СЛИКАМО ЗА КЦК. Она окупља десетак уметника.

У оквиру рада са младима , више од десет година у КЦК ради Ликовни студио који окупља младе од 7 – 18 година. Ликовни студио два пута годишње приређује изложбе, подстичући на тај начин ликовно стваралаштво младих и истовремено едукујући публику.

ЛЕГАТ МИЛИЋА ОД МАЧВЕ

Галерија Милића од Мачве КОСОВО ПРВИ ПРАГ СРБИЈЕ је употпунила програмску понуду КЦК. Легат Милића од Мачве који се налази подно Лазаревог града постаје важна дестинација на туристичкој мапи Крушевца.

Легат поседује преко 100 дела великог српског сликара Милића Станковића, као и новоформирани фонд слика његових пријатеља сликара. Поред сталне поставке слика Милића од Мачве радимо поред изложби слика и остале програме: књижевне вечери, солистичке концерте. Најзначајнији програми су РАСПЕТО КОСОВО и ДРУЖЕЉУБЉЕ ЗА МИЛИЋА. У поменутом простору одржан је 21 програм, кроз галерију је прошло преко 1000 посетилаца.

ДРАМСКИ ПРОГРАМ

1) ВАСПИТНО – ОБРАЗОВНИ РАД - Настављамо кроз рад уметничког студија за говор и глуму. Наставу реализујемо кроз радионичарско- теоретски рад. Наставни план и програм школе глуме утемељен је на искуству педагошког рада Бате Миладиновића и осталих драмских теоретичара и педагога.

2) ПОЗОРИШНИ СТУДИО КЦК - Наставља да са талентованим ђацима школе говора и глуме припрема и изводи позоришне представе за децу и младе . Ове године имали смо представу ЗЛАТНА РИБИЦА која je играна 4 пута пред препуном Белом салом бесплатно и шест пута у комерцијалне сврхе, ( 968 карата продато, у 6 представа), затим представу МАЧАК ТОША, која је у адаптацији и режији Дејана Радојевића играна у више наврата у препуној Белој сали. Новогодишњу представу Деда Мразић, изводили смо за најмлађе уочи Нове 2013. У току су припреме представе са Летње радионице, као и Еколошке представе ( Пројекат Града Крушрвца), и испитна представа Старије групе школе говора и глуме.

3) АКЦИЈЕ И МАНИФЕСТАЦИЈЕ - Драмски програм је носилац посла организације и припреме фестивала средњошколског театра ТИН ФЕСТ који је ове године одржан шести пут. Такође смо суорганизатори фестивала школског театра са КПЗ (ФЕШТ), први пут смо са Омладинским аматерским позориштом Крушка били домаћини првог републичког Фестивала аматерских позоришта Театрама, као и представе Харви, која је реализована са неформалном групом Жанка Стокић.

ДЕЧИЈИ ПРОГРАМ

Релизујемо углавном у Дечијем центру у Пионирском парку. Најзначајније је то што се трудимо да ти програми буду едукативни и забавни, прилагођени деци. Издвајамо програме: Екопролећница, Васкршње дечије радости, Песнички фијакер; Караоке окршај, Игре без граница...

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Већина ће се сложити да је Међународни фестивал хумора и сатире ЗЛАТНА КАЦИГА, најпознатија манифестација КЦК. Фестивал има оперативне и програмске задатке. Оперативни се састоје у објављивању теме новог конкурса, расписивању конкурса, избору и именовању чланова жирија, раду жирија, објављивању одлука, свечаној додели награда и признања.

Програмске активности Фестивала се реализују током године. Прва половина године одвија се под називом ОДЈЕЦИ ФЕСТИВАЛА, а друга У СУСРЕТ ФЕСТИВАЛУ. Негујемо сарадњу са сличним фестивалима у земљи и свету. Имамо КОНКУРС ЗА МЛАДЕ ДО 18 ГОДИНА. У оквиру конкурса настављамо сарадњу са ШАФОМ ( Школа анимираног филма из Врања).


Јелена Вељковић - заменик директора КЦК


Јелена Ђорђевић - ПР КЦК

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates