ДОДЕЛА ПРСТЕНА "ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ"

 

 

      У  Легату Милића од Мачве, (КЦК, Крушевац), 16. јануара 2018. у 18 часова Књижевни клуб ,,Багдала“ је организовао традиционалну манифестацију доделе награде Багдалин прстен ,,Деспот Стефан Лазаревић“. Поздрављајући окупљене директор Културног центра Крушевац, Виолета Капларевић  подсетила је на неке од добитника: Десанка Максимовић,  Патријарх Павле, Добрица Ћосић, Дејан Медаковић, Радомир Андрић, Слободан Ракитић, Драган Јовановић Данилов,Милић од Мачве, Мија Павловић и други.

Награду Багдалин прстен ,,Деспот Стефан Лазаревић" за 2017. годину добили су равноправно Бошко Руђинчанин и Зорица Арсић Мандарић.

Награде је доделио председик Књижевног клуба ,,Багдала“ Небојша Лапчевић.

У образложењу жирија, који је радио у саставу: Љубиша Ђидић, председник, Милош Петровић и Гордана Влаховић, стоји да су њихове прве песме објављене у Багдали.

Руђинчанин је поред песничких књига објавио монографске књиге о Добрици Ћосићу, Владети Вуковићу и Миодрагу Б. Протићу. О делу Бошка Руђинчанина је говорио Милош Петровић: ,,Своју квалитетну књижевну и културну активност демонстрирао је  у монографским књигама о писцима везаним за Врњачку Бању и значајним за српску књижевност и културу.“  

Зорица Арсић Мандарић објавила је преко 40 књига и потврдила особен лирски глас   лириком, прозом и есејима. О делу Зорице Арсић Мандарић говорио је  Љубиша Ђидић: ,,Сада је прстенована са својом ,,Багдалом“ у христоносном и слободољубивом деспоту Стефану. У ,,Багдали“ је њено књижевно прво родно место“.

Честитајући лауреатима, Радомир Андрић је рекао да су ,,Багдала“ и њен дух у самим темељима наше савремене књижевности и да су многи писци, који су стварали у њој, стварали за Крушевац, али и за Србију.

У програму су учествовали и Милан Вучићевић и хор ,,Бисер“.

Prsten 6 Prsten 5

Prsten 8 Prsten 16

111 14

2020  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates