Свечана Академија ''Уједињени за мир''

Поводом међународног Дана мира, 21. септембра 2013. године у Белој сали Дома омладине, премијерно је одржана свечана Академија ''Уједињени за мир'', у организацији новооснованог удружења грађана ''Чувари мира'' из Крушевца и Културног центра Крушевац.

''Овогодишњи Дан мира Уједињене нације прослављају под слоганом – едукацијом до знања. Ми морамо да уложимо напоре како би квалитетном едукацијом најмлађих и њиховим правилним усмеравањем помогли им да израсту у глобална грађанства која ће стварати толерантна друштва која поштују различитости. Јер, управо поштовање различитости једно је од основних вредности на којима почива мир у свој својој особености.'' – рекао је Предраг Вучетић, председник удружења.

С тим у вези, на самој свечаности представљени су победници ликовно-литерарног конкурса расписаног у крушевачким основним школама на тему ''Уједињени за мир'', којом приликом је на адресу Школске управе Крушевац пристигло око 200 радова, највише из Основних школа ''Нада Поповић'' из Крушевца и ''Цар Лазар'' из В. Купаца. За оне најбоље, и то:

- Исидору Миленковић (II/1) и Александру Милуновић (III/2), ученице Основне школе ''Свети Сава'' у Читлуку,
- Матеју Стевовића (IV/3), ученика Основне школе ''Јован Поповић'' у Крушевцу, и
- Синишу Живића (VIII/1), ученика Основне школе ''Бранко Радичевић'' из Крушевца,

покровитељи Академије - школе страних језика ''BBC'', ''Friends'' и ''Köln'' из Крушевца, обезбедили су бесплатне курсеве страних језика, док је удружење ''Чувари мира'' даровало књигама следеће ученике:

- Николу Стојановића (IV/2), из Основне школе ''Нада Поповић'' у Крушевцу, и
- Анђелу Живковић (IV/3), из Основне школе ''Јован Поповић'' у Крушевцу.

Присутне је поздравио и идејни творац и носилац миротворног покрета у Крушевцу, професор доктор Павле Бубања, а својим наступом Академију су оплеменили и песници Љубодраг Обрадовић, Небојша Лапчевић, као и етно ансамбл ''Лазарице'' из Крушевца.

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates