РАСИНИЈУС - ИЗЛОЖБА СЛИКА И СКУПШТИНА

29.01.2013. године у Галерији Милића од Мачве одржана је изложба слика и годишња скупштина  Удружења ликовних уметника Расинског Округа *РАСИНИЈУС*.  Изложбу слика отворио је Синиша Максимовић, заменик градоначелника Крушевца. О изложби је говорила Маја Олић, историчар уметности - уредик КЦК, а програм изложбе је осмислио и реализовао Небојша Лапчевић - секретар галерије Милића од Мачве.


Синиша Максимовић, заменик градоначелника Крушевца отвара изложбу слика


Хор *СРПКИЊЕ*

РЕЧ МАЈЕ ОЛИЋ НА ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ УДРУЖЕЊА УМЕТНИКА РАСИНИЈУС
У ЛЕГАТУ МИЛИЋА ОД МАЧВЕ – 29. ЈАНУАР 2013.


Уметници организовани у удружењу Расинијус, на овој изложби показују, као и на свим другим групним изложбама, делотворност окупљања различитих сезибилитета и ликовних поетика на једном месту. То увек делује узбудљиво на публику. Сама чињеница да је пред њом слобода изражавања, неспутана било каквом теоријом и ограничењима, сучељавање час са портретом или пејзажом, час са фигуралном или апстрактном композицијом, чини догађај несвакидашњим и непоновљивим. Комуникација слике и посматрача је у потпуности успела ако се једно другом супротстављају, ако једно другом чине контраст и истичу разлике, подстичући асоцијације.

Ово је корак ближе свету имагинације и идеје коју сваки уметник без сумње поседује. Неко од њих ће се изразити једноставним средствима, чистом, континуираном линијом и бојом, а неко своју мисао представња комплексније, у експлозији емоција. Прелама се светлост у пејзажима а царство боје, што је увек предност слике над реалношћу, превладало је сивило преживљавања. Природа постаје огледало страсти или смираја, разиграности или поспаности. Задивљујући је тај скуп супротности који изазов сваког окупљања уметника чини још већим. Искуство показује да је свака следећа продукција занимљивија од претходне, не само по питању различитости избора већ и по поетици која сажета на једном месту, обогаћује целокупан доживљај. Уметници по природи ствари, показују велику инвентивност и способност прелажења из света стварности у свој унутрашњи свет, што и чини суштину уметности.

У тражењу тог спајања и раздвајања, у асоцијацијама, протекне свако уметничко окупљања, ослобађајући велику количину стваралачке енергије.

Маја Олић, дипл. Ист. Уметности-мастер лого удружења израдио Ђорђе Јоковић, члан УЛУПУДСА


Слободан Ценц
2019  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates