ТРИПТИХ "РАСПЕТО КОСОВО"- 2. ДЕО- ИЗЛОЖБА "ПУТОКАЗИ"

ЛЕГАТ МИЛИЋА ОД МАЧВЕ,
СУБОТА, 27. ЈУН 2015. У 20:00

У оквиру манифестације Триптих распето Косово- други део, у суботу 26.јуна 2015.године у Легату Милића од Мачве Косово први праг Србије отворена је изложба  слика Драгомира Тодоровића Путокази.

 

Драгомир Тодоровић рођен је у Нишу 1939.године. дипломирао је на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду. Радио је на Институту за историју уметности дуги низ година.

 

Као сарадник истакнутих историчара византијске уметности Светозара Радојчића, Војислава Кораћа, Гојка Суботића и др. Бавио се систематским истраживањем византијске уметности на терену и израдом документације о споменицима.

 

Члан је удружења ликовних уметника примењених уметности, а до сада је излагао на бројним самосталним изложбама у Србији и Грчкој.

 

 Изложбом Путокази, Драгомир Тодоровић представља аквареле и слике инспирисане византијском естетиком.

TritihIZL 28

 

На отварању су говорили директор Културног центра Крушевац мр Мирослав Смиљковић, академик Гојко Суботић, председник Савета Легата Милића од Мачве Бата Ђидић, и аутор Драгомир Тодоровић.

Директор КЦК је између осталог истакао:

„Има у животу обичних дана, али и дана који се памте. То су дани незаборава...Такав је и овај дан. Изложба „Путокази“ своје исходиште је имала у предходној „Хиландар у мом срцу“.

Хиландару, нашој духовној и Светосавској вертикали коју је започео Свети Сава, а својом косовском жртвом изабрао Свети кнез Лазар. То је путоказ, наш правац кретања и једини могући избор.“

TritihIZL 8

"У овим драматичним и болним временима по Српски народ, поготово за онај на Косову и Метохији, подсећамо се на сурову несрећу тог културног, историјског и духовно светог простора.

Косово је наше историјско памћење, Српски Јерусалим коме је посвећено Распето Косово и ова изложба."- истакао је на крају директор КЦК мр Мирослав Смиљковић.

TritihIZL 5

За музички тренутак била је задужена Милица Симић, матуранткиња Средње музичке школе Стеван Христић.

Изложбу су помогли: Југопревоз Крушевац, Бранко Перишић А.Д и ресторан Код Љубе.

TritihIZL 29

TritihIZL 35

Уредница ликовног програма Марија Стојадиновић

TritihIZL 37

TritihIZL 80

АЛБУМ СА СВИМ ФОТОГРАФИЈАМА МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ НА ФЕЈСБУК СТРАНИЦИ КЦК:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.873159336086453.1073741969.748224428579945&type=3

2019  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates