НИШВИЛ У КРУШЕВЦУ 2013

Да ли се Нишвил пише ћирилицом? Да свакако! 18. августа 2013. године у Крушевцу је по први пут ове године изведен део богатог репертора са овог познатог и престижног Нишког џез фестивала. Организатор манифестације у Крушевцу био је Културни центар Крушевац уз подршку Града Крушевца. Публика је уживала од 20:30 до 01:00 наредног дана.

Нишвил у Крушевцу

Најатрактивнији наступ на Крушевачком НИШВИЛУ


Марија Стојадиновић - уредница КЦК је водила програм

 
Internacionalni Nišville jazz festival - najposećeniji jazz festival jugoistočne Evrope, već godinama dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo neguje muzički ukus pojedinaca. Koncept festivala je od početka, osim na „tradicionalnijim” formama džeza, bio zasnovan pre svega na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta a naročito Balkana.

Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki „Daun Bit“, ocenio je „Nišvil“ kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, i spoj ta dva stila. Time je, piše ovaj prestižni časopis, „Nišvil“ doprineo i predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog muzičkog fenomena.

Ovaj festival je jedinstven u svetu po spajanju balkanske muzičke tradicije i svih vrsta džez muzike. Zbog toga nije nimalo čudno što je rođen baš u Nišu, gradu koji je vekovima simbol prožimanja kultura Istoka i Zapada Nišville jazz festival je Javna Gradska Manifestacija Niša, a odlukom Ministarstva kulture Repulike Srbije uvršten je u Manifestaciju od Nacionalnog značaja.

OVE GODINE NIŠVILLE U SARADNJI SA MINISTARSTVOM FINANSIJA I PRIVREDE PREDSTAVLJA NIŠVILLE 2013 U REGIONU I TO U GRADOVIMA : KRUŠEVAC, PIROT, ARANDJELOVAC, ZAJEČAR I VRANJE.

Na inicijativu gradonačelnika Bratislava Gašića Kruševac je spreman da naredne godine preuzme i dva dana ovog kultnog festivala i da podrži ideju o Mreži gradova južno od Beograda koji su rešeni da uz podršku „Nišvila“ konkurišu za evropsku prestonicu kulture 2020.

POKROVITELJ KONCERTA JE GRAD KRUŠEVAC, A REALIZATOR KULTURNI CENTAR KRUŠEVAC.

Program koji je realizovan u Krusevcu - verovatno i najjaci sto se tice "Nisvilla u regionu".

Ginger Baker je verovatno najvece ime iz domena dzeza i roka koje je ikada nastupalo u Krusevcu.

Adam Nusbaum je takodje svetska jazz legenda, a Bobi Karkases najvece jazz ime na Kubi!

Nišville u Kruševcu otvorio je najmlađi niški jazz sastav JazzbookA koji je nastao na inicijativu direktora Nišville jazz festivala i grupe iskusnih niških muzičara, a direktna je „posledica“ Nišville workshopa koji su prethodnih godina pohađali skoro svi članovi benda. Godišta članova benda su u rasponu od 11 do 18 godina. Većina članova su srednjoškolci - učenici Muzičke škole i niških gimnazija, jedan brucoš Folozofije, a ono što ovom sastavu daje poseban šmek su dvoje učenika osnovnih škola (peti i sedmi razred). Još jedna specifičnost sastava je duvačka linija koju čine jedan saksofon i tri trombona.

Adam Nussbaum

Ovaj nastup je bio i promocija albuma “Beyond the Lines” na kojem ovaj sastav (koji čine još Simone Zanchini - harmonika, Ratko Zjača - gitara i Martin Đakonovski -kontrabas) izvodi originalne kompozicije pod uticajem raznih stilova (savremeni jazz, klasika i world music) u kojima se “zamagljuju” granice izmedju napisanog materijala i improvizacije. Svojim besprekornim osećajem za tempo u kombinaciji sa genijalnim pristupom improvizaciji, Adam Nussbaum je poslednjih nekoliko decenija jedan od najcenjenijih i najtraženijih bubnjara današnjice. Jedan od najznačajnijih jazz bubnjara današnjice i dobitnik prestižne Grammy nagrade - Adam Nussbaum nastupiće večeras u sklopu benda “Adam Nusbaum ZZ Quartet”.

Ginger Baker i Pee Wee Ellis na Nišvilu

U bendu, koji predvodi prvi planetarni bubnjarski superheroj Ginger Baker, član rokenrol „Kuće slavnih“ i dobitnik Grammy nagrade za životno delo, su još i legendarni jazz i soul saksofonista Pee Wee Ellis, nekadašnji član JB horns, odnosno, čuvene duvačke linije Džejmsa Brauna, kontrabasista Alec Dankworth i perkusionista iz Gane Abass Dodoo. Ova postava je svoj debi imala prošle godine tokom četiri rasprodata nastupa u londonskom “Ronnie Scott's” klubu i od tada su neprekidno na turneji koja uključuje najpoznatije jazz festivale u Evropi, na Bliskom i Dalekom istoku. Muzika sastava je logičan i moćan miks “klasičnijeg” džeza , džez roka i afričkih zvukova uz originalne kompozicije Bejkera i Pi Vi Elisa.

Bobby Carcasses – guru kubanskog džeza

Jedan od vodećih kubanskih muzičara, multiinstrumentalista (osim trube i fligelhorne, Bobby Carcasses svira i klavir, bas i udaraljke, a odličan je i pevač) i kompozitor, poslednjih decenija s pravom nosi i titulu gurua afro-kuban džeza i inspiracija je generacijama kubanskih muzičara od kojih su mnogi svoje prve profesionalne korake napravili upravo u sastavima koje je on predvodio.

Koncert je realizovan u saradnji sa KCK, a bili su angažovani ljudski resursi: zamenik direktora KCK Jelena Veljković, glavni i odgovorni urednik KCK Ljubodrag Obradović, urednik programa Kluba KCK Marija Stojadinović; organizatori: Milan Ilić, Miloš Obradović, Goran Babić; reaizatori: Radoslav Vukojičić, Verkan Gvozdenović, Bratislav Pršić, Borivoje Đorđević, Predrag Sazdović i PR menadžer Jelena Đorđević. (Tekst pripremila Marija Stojadinović, urednica KCK)

 

2023  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates