ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

Чланци

Književnost

ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА БАГДАЛА У КЦК

Патрик Мак Гинис -КУЛЕ У ВАЗДУХУ (Ерик Сати о својим временима) - Људи су ми говорили: *Причекај док не напуниш педесету, а онда ћеш видети*. Ево напунио сам педесету и не видим ништа. (Из часописа Багдала - прочитајте цео текст).

Књижевни клуб Багдала је у уторак,  11.12.2012. године,  у Легату Милића од Мачве  одржао промоцију свог часописа Багдала број 494. Програм су осмислили Небојша Лапчевић  и Јелена Ђорђевић, која је водила програм.  О  најновијем броју исцрпно су беседили Милош Петровић, главни и одговорни уредник часописа Багдала и сарадници Багдале: Небојша Лапчевић, Вељко Стамболија, Ивко Михајловић,Томислав М. Павловић, Срба Ђорђевић, председник КК Багдала, Љиљана Николић.  Бранко Симић, је био техничка и музичка потпора поменутог програма. У прелепом амбијенту Легата Милића од Мачве одабрана публика је заиста уживала. (Чланак креирали и поставили Љиља Панић и Љубодраг Обрадовић) .


Милош Петровић - главни и одговорни уредник КК Багдала и Јелена Ђорђевић
ПР Културног центра Крушевац

Опширније: ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА БАГДАЛА У КЦК

РАДМИЛА ЛАЗИЋ У КРУШЕВЦУ

У Белој сали КЦК је 10. 12.2012. године  у организацији Културног центар Крушевац одржано поетско вече *ПЕСНИЧКИ РУКОПИС РАДМИЛЕ ЛАЗИЋ*. За све присутне, а било их је заиста доста, било је то ново искуство у представљању поезије. Поред ауторке наступили су и Јелена Протић-Петронијевић, Љубодраг Обрадовић, Јелена Ђорђевић, Лидија Ужаревић, Ирина Миљковић и Саша Милетић.

Многи који се разумеју у поетско стваралаштво код нас у Србији, кажу да је Радмила Лазић једна од најпознатијих српских песникиња. То поткрепљују чињеницом да је Радмила добила бројне и познате награде попут: Награде Милан Ракић, Награде Десанка Максимовић, Награде Васко Попа, Дисове награда итд... (То изрече и Јелена ПП у свом слову о песникињи). Ја се изреченом придружујем и додајем да је Радмила Лазић најбоља српска песникиња чије сам ја стихове читао. Она нам у својој поезији поклања сву слободу света и *оно нешто* посебно, што читаоца узноси у неки нови свет, који је тако стваран, да се може омирисати, да се може са ваздухом удисати, да се може живети... Ако је неко успео да својом поезијом мења свет, онда је то свакако Радмила...

Добро је за нас Крушевљaне да је Радмила по рођењу Крушевљанка, па се и ми можемо поносити њеним поетским стваралаштвом и из њега црпети занос да наставимо свој рад на представљању поетског стваралаштва крушевачких поетеса и песника широм Србије и целог света где се разуме српски језик, користићи за ту мисију све доступне могућности и начине, (а најдоступнији су нам свакако ПУТЕВИ КУЛТУРЕ, часопис Културног центра Крушевац и Интернет сајт поезија.срб). Ја ћу за Радмилу вечерас изговорити једну моју песму са надом да ће јој се допасти. (Написао Љубодраг Обрадовић)


Радмила Лазић

ТАКВЕ ПЕСМЕ ПИШЕМ


Требало би да имам новог љубавника,
овог да се ратосиљам
као конзерве којој је истекао рок употребе.
требало би брза кола да возим
кроз прозор коса да ми вијори
као код какве розамунде
што на коњу језди.
такве песме пишем.

Опширније: РАДМИЛА ЛАЗИЋ У КРУШЕВЦУ

У МРАКУ ТВОЈИХ ЗЕНИЦА - Мића Живановић

Кажу да је 13-ти дан у месецу баксузни дан, али није тако мислио и Мирослав Мића Живановић, када је за промоцију своје прве књиге поезије *У МРАКУ ТВОЈИХ ЗЕНИЦА* одабрао баш 13.12.2012. године и Белу салу КЦК. И није погрешио, јер је вече било изузетно и исплатило је труд и време које је аутор уложио у осмишљавање и припрему ове промоције која ће се памтити.. Комбинација поезије (која је у ствари музика душе) и музике (која је поезија душе), коју је на прави начин одабрао, говорио и певао Мића Живановић, погођена је тако да сачува заувек ово вече у сећању бројне публике, која је испунила Белу салу Културног центра Крушевац до последњег места.

Да вече буде изузетно припомогли су и Мићини пријатељи (и пријатељице): Јелена Ђорђевић (која је говорила поезију и поетски брод ненаметљиво довела до луке); затим бројни виртоузи који су музиком обојили вече: Марија Вујић, Александар Васић, Бранко Симић, Радмила Бајић, Милан Милетић и Оркестар РТК и наравно један песник (да Мића не буде сам на ветру), то јест ја  - Љубодраг Обрадовић.

Мића је испунио још једно обећање са плаката, о књизи није говорио нико! Све било је музика и наравно поезија...


У МРАКУ ТВОЈИХ ЗЕНИЦА - Мића Живановић и Јелена Ђорђевић

Ниси ми ништа,
ни сестра ни жена,
ни пријатељ ни брат,
случајно сам те срео,
сазнао пар ситница
и потпуно се сплео,
па месечарим као скитница
између сна и јаве.

Ма који то ђаво дрема
у мраку твојих зеница,
па ми неда мира?

Опширније: У МРАКУ ТВОЈИХ ЗЕНИЦА - Мића Живановић

ПЕСНИЧКИ РУКОПИС РАДМИЛЕ ЛАЗИЋ

Опширније: ПЕСНИЧКИ РУКОПИС РАДМИЛЕ ЛАЗИЋ

У МРАКУ ТВОЈИХ ЗЕНИЦА - Мића Живановић

У организацији Књижевног клуба Велимир Рајић из Алексинца 30.11.2012.године у Центру за културу и уметност у Алексинцу је одржана промоција књиге Миће Живановића *У МРАКУ ТВОЈИХ ЗЕНИЦА* коју је објавио Културни центар Крушевац. Поред аутора у промоцији су узели учешће и Светлана Биорац-Матић - председница КК Велимир Рајић из Алексинца, Борисав Бора Благојевић - председник КК Душан Матић из Ћуприје, Љубодраг Обрадовић - главни и одговорни уредник Културног центра Крушевац и музичари Милан Милетић и Бранко Симић. Промоцији је присуствовао и председник општине Алексинац Ненад Станковић.

Интересантно је да је ово прва прва промоција књиге Миће Живановића *У МРАКУ ТВОЈИХ ЗЕНИЦА*, а друга је заказана од стране издавача књиге Културног центра Крушевац за 13.12. 2012. године у Белој сали КЦК у Крушевцу и замишљена је тако да сама поезија биде у центру пажње. А биће и музике... Оно чега сигурно неће бити, то је дуга прича критичара о поезији и о ономе шта је писац хтео да каже, јер по Мићи  поезија о себи најбоље говори сама...  

Мића Живановић говори своје стихове

ПОДВУЦИ ЦРТУ

Данима је моја душа у нереду,
ни пијан ни трезан, некако пометен,
лутам већ уморан. Тражим лек свом једу
и хоћу да ноћас будем неометен.

Па те зато молим кафеџијо брате,
кључеве баци, у зору ти враћам,
а нека се ноћас на мој рачун пије,
имам прави разлог, за све пиће плаћам.

Одавно се знамо, стари смо другари.
О животу скоро сви мислимо исто,
а због чега вреди живети у ствари,
е ту нешто фали, ту нисмо начисто.

Опширније: У МРАКУ ТВОЈИХ ЗЕНИЦА - Мића Живановић

МИЛОШ РИСТИЋ - ЉУШТУРЕ ЈАВНОСТИ

Бела сала Културног центра Крушевац, 23.11.2012. године
Промоција књиге Милоша Ристића ЉУШТУРЕ ЈАВНОСТИ

Како је млади стваралац доживео јавност, садашњост, свакодневицу, набеђени, исфолирани, уображени свет око нас? Покушао је то да искаже у првој песничкој књизи, у кратким песмама, у поеми ЗНАМ, у посебном песничко-сатиричном облику мадагаскарци, облику који је сам смислио и дефинисао. Милош Ристић, песник који тражи свој простор и опробава своје креативне моћи, најпре у језику, непресушном извору могућности за истраживање, комбиновање и игру… Није тешко приметити да песник користи стечена знања са студија књижевности,свежа знања која му не дају мира. На основу прочитаног, интелектуално радознали аутор надограђује и стилизује на себи својствен начин многе теме – од Шелија и теорије књижевности до Косова и града Ниша, од љубавног одељка Дјевушки и Једне мале пубертетске песме до Песника, тог најискренијег човека на планети.


Милош Ристић и Јелена Протић-Петронијевић

Опширније: МИЛОШ РИСТИЋ - ЉУШТУРЕ ЈАВНОСТИ

PROMOCIJA KNJIGE MILOŠA RISTIĆA LJUŠTURE JAVNOSTI

*РЕМИНИСЦЕНЦИЈЕ* др Здравка Стојановића

У понедељак 19.11.2012. године у Белој сали КЦК у 19 сати, у организацији Културног центра Крушевац, одржана је премоција најновије књиге новела *РЕМИНИСЦЕНЦИЈЕ* др Здравка Стојановића, познатог интернисте са ВМА.  О књизи су говорили Бора Благојевић, Милка Ижогин и Вељко Стамболија, а промоцију је водила Јелена Ђорђевић. За музички тренутак побринули су се млади и талентовани полазници Музичке школе Стеван Христић из Крушевца.


Вељко Стамболија, Бора Благојевић, Милка Ижогин,
Здравко Стијановић и Јелена Ђорђевић


Опширније: *РЕМИНИСЦЕНЦИЈЕ* др Здравка Стојановића

РЕМИНИСЦЕНЦИЈЕ* др Здравка Стојановића

У понедељак 19.11.2012. године у Белој сали КЦК у 19 сати, у организацији Културног центра Крушевац, одржаће се представљање најновије књиге новела *РЕМИНИСЦЕНЦИЈЕ* др Здравка Стојановића, познатог интернисте ВМА.  О књизи ће говорити Бора Благојевић, Милка Ижогин и Вељко Стамболија, а промоцију ће водити Јелена Ђорђевић. Наравно биће ту још изненађења, па навратите.

Опширније: РЕМИНИСЦЕНЦИЈЕ* др Здравка Стојановића

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЧАСОПИСА ТОК у Крушевцу

У уторак, 6.новембра 2012. године у Белој сали КЦК одржано је представљање часописа ТОК бр.48, часописа за књижевност, уметност, културу и друштвена питања. Учествовали су Драган Огњановић - гл. и одг.уредник, Љубиша Красић, Милка Тошић, Саша Миловановић, стихове говорио песник Дане Стојиљковић. Као аутор и као домаћин говорила је уредник КЦК Јелена Протић-Петронијевић. Модератор програма, Саша Миловановић, је на крају прозвао из публике младог песника, Милоша Ристића, који је 2007. године награђен наградом за младе ауторе на Ђурђевданском конкурсу у Прокупљу. Наглашена је успешна вишегодишња сарадња КЦК и Дома културе, Народне библиотеке Раде Драинац у Прокупљу и многих појединаца, креативних људи. Окосница броја јесу текстови и прилози са овогодишњих Драинчевих књижевних сусрета и песме лауреата Андреја Јелића Мариокова.


Промоција часописа *ТОК*

Опширније: ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЧАСОПИСА ТОК у Крушевцу

ТРИБИНА О БОРБИ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

Октобар месец је посвећен борби против трговине људима.Тим поводом у Белој сали Културног центра одржана је трибина посвећена овом проблему. О феномену организованог криминала трговине људима говорио је Добривоје Ђорђевић, шеф одсека за странце, сузбијање илегалних миграција и трговине људима.Након разговора приказан је играни филм Отета. Трибина је организована заједно са Полицијском управом Крушевац и Канцеларијом за младе Крушевац. Трибину је осмислила и водила Слађана Обрадовић, уредница КЦК.

PREDSTAVLJANJE ČASOPISA TOK 48

А ВОЗОВИ СУ ПРОЛАЗИЛИ, ДАВНО...

"Буђење и бол. Писак локомотиве која се удаљава, опет. Ма, није опседутност. Нема успомене, своје. Иако све полако постаје успомена."

Има у животу лепих тренутака! Јер да није тако, да га омеђавају само они други, ружни, живот би био мора. Гоца се својски потрудила да 07.11.2012. године,
после промоције њене шесте књиге *А ВОЗОВИ СУ ПРОЛАЗИЛИ, ДАВНО...*, лепи и незаборавни тренуци однесу превагу и да сви бројни посетици у Белој сали КЦК  оду својим кућама срећни што уметност често односи победу и својим следбеницима доноси спокој и кад знају да све пролази...

Целокупни књижевни рад професорке књижевности (у пензији) Гордане Влаховић такав је, да никог не може оставити равнодушним, јер у себи носи, оно нешто, што га издваја од просечности и узноси у врхове намењене правим мајсторима речи.
Она нам на један суптилан, а ненаметљив начин, казује истину да се живот састоји из разних слика и случајева, који су ту поред нас, а које не примећујемо, заинтересовани само за трач. А лепоте су свуда око нас: у поезији, у прози, у путописима, у свакодневици живота, на дохвату жеља, треба их само удахнути, са јутарњом кафом и присвојити за читав живот. Јер возови пролазе и данас, као некад давно...

У промоцији најновије књиге Гордане Влаховић *А ВОЗОВИ СУ ПРОЛАЗИЛИ, ДАВНО...*, која ће се због самог садржаја промоције и начина како је релизована, памтити као изузетан књижевни догађај, учествовали су и рецензенткиње Милица Јефтимијевић-Лилић и Ружица Комар и својим беседама и казивањем својих стихова допринеле да тако и буде. Промоцију је музички ненаметљиво обојио Бранко Симић, следећи нит прича које су одлично читале ауторка Гордана Влаховић и Лидија Ужаревић, уредница КЦК. Због свега тога је аплауз бројне публике био дуг и искрен и због свега тога ће се овај књижевни догађај и памтити... Без обзира што сад у Крушевцу возови не пролазе! 


Гордана Влаховић

Опширније: А ВОЗОВИ СУ ПРОЛАЗИЛИ, ДАВНО...

РУСКА ПРИЧА О КОСМОСУ У КЦК

У Белој сали Културног центра Крушевац 12.10.2012. године одржана је трибина *Руска прича о космосу*. Гост трибине био је Јачислав Зудов, херој Совјетског савеза и космонаут из 1976године. Господин Зудов је члан руске делегације из Електростала који су били гости града Крушевца поводом 14 октобра, дана ослобођења Крушевца у II светском рату. Трибина је била интерактивног типа, тако да је велики број људи у сали могао да учествује у разговору и да чује веома интересантну причу о лету у космос од самог космонаута. Програм је осмислила и водила Слађана Обрадовић, уредница КЦК. На крају трибине сви су пожелели да се сликају са космунаутом, што им је Јачислав Зудов, космонаут херој Совјетског савеза и омогућио.


Јачислав Зудов, космонаут и херој Совјетског савеза (у средини)

Опширније: РУСКА ПРИЧА О КОСМОСУ У КЦК

НОСТАЛГИЈА КЦК - 26.10.2012

У организацији Културног центра Крушевац, у Клубу КЦК, 26.10.2012. године одржан је по десети пут традиционални програм *НОСТАЛГИЈА*, који се већ четири године заредом реализује у Белој сали КЦК по идеји Данице Гвозденовић која је овога пута била  и гост и домаћин, а вођење програма је препустила Лидији Ужаревић - уредници КЦК. Специјални гости којима је била посвећена ова 10 јубиларна *НОСТАЛГИЈА* биле су две даме: Даница Гвозденовић и Даница Рајковић и млади песник Никола Стојановић, а у улози њихових домаћина био је поред Данице и Лидије и Љубодраг Обрадовић главни и одговорни уредник КЦК.

Да ово вече, у коме је говорена и поезија Бранка Миљковића, буде заиста носталгично, допринели су својом музиком Бранко Симић и Сандра Миладиновић, а о реализацији програма бринули су Марко Вишњић и Веркан Гвозденовић.


Лидија Ужаревић, Даница Гвозденовић и Никола Стојановић

Опширније: НОСТАЛГИЈА КЦК - 26.10.2012

ВЕЧЕ СА ВИОЛЕТОМ АЛЕКСИЋ