ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

Чланци

Saradnja

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИРА У КРУШЕВЦУ

На свечаној академији, која је у организацији Културног центра Крушевац и Асоцијације за културу мира и толеранцију са музејом мира Крушевац, одржана 21.09.2012. године у 18:00 часова у Галерији Милића од Мачве *КОСОВО ПРВИ ПРАГ СРБИЈЕ*, поводом међународног дана мира градоначелник Крушевца Братислав Гашић је уручио признања:
  • ПРОФ. ДР ПАВЛУ БУБАЊИ - ПРИЗНАЊЕ РЕДОВНИ ЧЛАН АКАДЕМИЈЕ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ
  • ГОСПОДИНУ ЖИВАДИНУ ЈОВАНОВИЋУ, ПРЕДСЕДНИКУ БЕОГРАДСКОГ ФОРУМА ЗА СВЕТ РАВНОПРАВНИХ - ПРИЗНАЊЕ ПОВЕЉА МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ
Одлуку о признањима донела је Генерална скупштина Асоцијације за културу мира и толеранцију са музејом мира Крушевац, а јавности је саопштио председник скупштине Синиша Максимовић. У оквиру академије Генерал Душан Војводић je у име Клуба генерала и адмирала Србије из Београда уручио специјално признање Владимиру Тасићу , председнику крушевачких  социјалиста. У програму су учешће узели и Радивоје Симић - оперски певач, Бојана Петровић, Момчило и Далибор Накић и Петроније Радовановић-Пеца.


Добитници признања: Живадин Јовановић и Павле Бубања


Директор Културног центра мр Мирослав Смиљковић са сардницима је госте дочекао
како и приличи са хлебом и сољу

Опширније: МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИРА У КРУШЕВЦУ

САРАДЊА КЦК И А.П. КРУШКА

У Културном центру Крушевац је 20.09. 2012.године подписан Уговор о сарадњи ове установе у култури и Аматерског позоришта *КРУШКА*. Уговор су подписали мр Мирослав Смиљковић, директор Културног центра Крушевац и Валентина Антић,  извршна директорка  АП Крушка.  Прва представа  која ће се реализовати у оквиру ове сарадње је представа ТО ТИ ЈЕ ЛАЈФ , а сардања ће се наставити и у другим пројектима.


мр Мирослав Смиљковић - директор КЦК и Валентина Антић -  извршна директорка
 АП Крушка подписују уговор о сарадњи

Опширније: САРАДЊА КЦК И А.П. КРУШКА

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА - ЗА МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИРА

На свечаној академији која ће се поводом међународног дана мира 21 септембра одржати 21.09.2012. године у 18:00 часова у Галерији Милића од Мачве *КОСОВО ПРВИ ПРАГ СРБИЈЕ* уручиће се:
  • ПРОФ. ДР ПАВЛУ БУБАЊИ - ПРИЗНАЊЕ РЕДОВНИ ЧЛАН АКАДЕМИЈЕ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ
  • ГОСПОДИНУ ЖИВАДИНУ ЈОВАНОВИЋУ, ПРЕДСЕДНИКУ БЕОГРАДСКОГ ФОРУМА ЗА СВЕТ РАВНОПРАВНИХ - ПРИЗНАЊЕ ПОВЕЉА МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Није случајно да се баш у Крушевцу обележава Међународни дан мира 21.септембар. Крушевац је као јединствен члан међународне заједнице изградио у протеклих 50.година науку о миру и толеранцији као јединствен оригинални научни правац признат у земљи и свету због чега је и одликовган највећим светским миротоворним признањима Медаља мира и Весник мира.

Опширније: СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА - ЗА МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИРА

МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ 2012

У идиличном окружењу планине Јастребац и његовог језера, у вили ЈКП Крушевац, 02.08.2012. године, почела је са радом четврта Уметничка насеобина *МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ* која је настала по идији Живорада Милановић - Макија. Ову насеобину, јединствену у крушевачком крају, благословио је његово преосвештенство Епископ Крушевачки господин Давид. Свечаном отварању присуствовали су и представници суорганизатора насеобине Културног центра Крушевац - заменик директора Јелена Вељковић и Љубодраг Обрадовић, главни и одговорни уредник, као и представници града Крушевца и то: Драгана Милићевић - помоћник за екологију, одрживи развој и енергетику , Марко Милојевић- помоћник за пољопривреду, водопривреду и шумарствоНикола Петровић - помоћник за омладину и спорт и Мића Живановић - јавни правобранилац града Крушевца. Погледајте неколико слика са самог почетка рада ликовне колоније  (која је окосница овог пројекта) и прочитајте програм рада Уметничке насеобине *МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ*.


Епископ Крушевачки господин Давид дао је благослов насеобини


Љубодраг Обрадовић, главни и одговорни уредник КЦК, Јелена Вељковић - заменик
директора  КЦК и Мића Живановић - јавни правобранилац града Крушевца

Опширније: МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ 2012

БЕЛОВОДСКА РОЗЕТА 2012

У Белој Води, 21.јула 2012. године, у јединственом амфитеатру на отвореном простору пред више од 1.000 гледалаца уручена је Беловодска розета за 2012. годину професору др Мирку Ковачевићу. Награду је уручио градоначелник Крушевца Братислав Гашић. На самом почетку присутнима се обратио његово Правосвештенств Епископ крушевачки Господин Давид.

У пригодном програму наступили су: Марија Стругар - члан етно групе *Лазарице*, Јанко и Богдан Лукић - фрулаши из Крагујевца, Јана Лазаревић - фрулаш из Крушевца, Етно група *Лазарице из Крушевца, Мирко Тешић - виолиниста из Лознице и Даница Крстић - вокална солисткиња из Крагујевца. Манифестацију *БЕЛОВОДСКА РОЗЕТА* за 2012. годину заједнички су организовали КПЗ Крушевац, Културни центар Крушевац, КУД *Ратко Јовановић* и МЗ Бела Вода, под покровитњљством града Крушевца.

Градоначелник Крушевца Братислав Гашић уручује повољу *БЕЛОВОДСКА РОЗЕТА*
професору др Мирку Ковачевићу за изузетан допринос српској култури и уметности

Професор др Мирко Ковачевић, рођен је 1934. године у Нишу, у породици која је пореклом из Јасике. Захваљујући томе Мирко Ковачевић је несебично стручно помагао, поред других крајева, и завичај својих предака.

Као професор Архитектонског факултета у Београду, стручњак Републичког завода за заштиту споменика културе Републике Србије и конзерватор, архитекта и градитељ, од 1957. године до данас радио је на обнови и конзервацији српских светиња, утврђења и градова: од Београда и Ђердапа на северу, до Бара и Хиландара на југу. Цео живот је посветио српској градитељској баштини и враћао јој стару светлост и лепоту, а то је подразумевало стручност, посвећеност и вишедеценијско одрицање и жртвовање породичног живота услед скоро непрестаног теренског рада.

Опширније: БЕЛОВОДСКА РОЗЕТА 2012

ВИДОВДАНСКИ БОЖУР 2012

У оквиру Видовданског програма Града Крушевца, 22 јуна 2012 године у Клубу КЦК (због кише) одржана је манифестација *ВИДОВДАНСКИ БОЖУР* коју ове године заједнички организују Етно удружење *Цар Лазар* из Крушевца и Културни центар Крушевац. Манифестацију је отворио помоћник градоначелника Мирослав Смиљковић, а у програму су наступили: КУД Лазарица, Певачка група *Лазарице*, чланови скција КЦК за балет и плес под руководством Лидије Вукашиновић, вокални солиста Стефан Лукић... У оквиру програма одржана је и модна ревија са моделима по етно мотивима. На простору испред Клуба КЦК Туристичка организација из Бруса приредила је изузетну изложбу старих јела у којој су бројни посетиоци манифестације могли и да лично уживају. Програм је водила Јелена Ђорђевић, а у реализацији и осмишљавању су поред ње и Етно удружења *ЦАР ЛАЗАР*, учествовале и уреднице КЦК Слађана Обрадовић и Марија Стојадиновић.

Модна ревија

Опширније: ВИДОВДАНСКИ БОЖУР 2012

МОНОГРАФИЈА 15 ГОДИНА ФЕДРАРА

Поштовани пријатељи културе, монографије *ПЕТНАЕСТ ГОДИНА ФЕСТИВАЛА ФЕДРАРО 1997-2012* свакако не би било без града Крушевца који од самог почетка финансијски подржава ФЕДРАРО, а подржао је и омогућио и штампање ове монографије. А сама монографија би свакако остала непотпуна без осврта на улогу коју је у стварању ФЕДРАРА имао Миомир Ристовић Хари - Први председник организационог одбора ФЕДРАРА. Дакле, Миомир Хари Ристовић је био свестрана личност, и о његовим бројним активностима ће се тек писати, а ја вечерас истичем да је његова помоћ била значајна за рађање ФЕДРАРА - Фестивала драмског аматеризма Расинског округа.

Наравно ФЕДРАРО су помогли и многи други појединци и установе, а највише и пресудно драмске дружине и глумци аматери из свих општина Расинског округа својим учешћем на ФЕДРАРУ и ја им се овом приликом још једном јавно захваљујем. Посебно се захваљујем свим председницима организационог одбора и савета ФЕДРАРА, почев од Бранислава Јовановића и Невенке Ђорђевић па све до Будимира Симића, Бобана Алексића, Лидије Јевремовић и Милоша Обрадовића. Користим ову прилику да у знак захвалности свима који су помогли и помажу ФЕДРАРО садашњем председнику савета ФЕДРАРА Милошу Обрадовићу предам специјални примерак ове монографије као симбол трајања ФЕДРАРА. ХВАЛА СВИМА!

Уредник монографије Љубодраг Обрадовић

Отварање ликовне колоније Федраро (2011-2012)


Сцена из представе *ПРОСИДБА* А.П. Чехова у режији Дејана Радојевића и
игрању драмске секције КУД-а Вук Караџић из Треботина, Жабара и М. Врбнице


Драгиша Степановић, Јелена Ђорђевић и Спасоје Ж. Миловановић

Добро вече поштовани посетиоци! Добро дошли на још један од програма Културног центра Крушевац. Вечерас (08.06.2012.) ћемо покушати да Вам представимо Фестивал драмског аматерског стваралаштва Расинског округа – популарни ФЕДРАРО који се ето већ 16 пуних година реализује у Дому културе у Треботину и основној школи, Етно кући Слободана Стојановића и простору Хемопродукта у Жабару.

Сам ФЕДРАРО чине следећи садржаји: Ликовне колоније, Сусрети песника и наравно ДРАМСКЕ ПРЕДСТАВЕ, као круна свих активности. Наравно догађаји се на ФЕДРАРУ непрестано нижу као на филмској траци и ако се не забележе међу корицима, покољења која пристижу неће ни осетити који је то занос треперио у душама свих драмских занесењака из Треботина, Жабара и Мале Врбнице док су стварали фестивал таквог значаја какав је ФЕДРАРО. Зато је Град Крушевац одлучио да подржи прејакат КУД-а Вук Караџић из Треботина, Жабара и Мале Врбнице да се та историја ФЕДРАРА трајно сачува и обезбедио средства за штампање ове монографије...

Опширније: МОНОГРАФИЈА 15 ГОДИНА ФЕДРАРА

СВЕСРПСКИ СИМПОЗИЈУМ *СДЕВ 2012*


ЖИВОТ И КУЛТУРА КОРАЧАЈУ РУКУ ПОД РУКУ!

Опширније: СВЕСРПСКИ СИМПОЗИЈУМ *СДЕВ 2012*

НОВА 2012 НА ТРГУ - Крушевац

У организацији Културног центра Крушевац и КПЗ Крушевац, а под покровитељством Града Крушевца 31.12.2011. године организован је дочек нове 2012. године на Тргу Косовских јунака.

Програм је отпочео у 17:00 програмом Културног центра Крушевац за најмлађе који је уз помоћ свог колеге Моме Драгићевића осмислила и водила Рајна Алексић-Маринковић. Вечерњи програм је почео у 20:30 часова наступом КУД-ова 14.октобар и Лазарица, градског оркестра Авангарда, а у 22:00 почео је рок концерт на коме су наступали бендови : Може пиво, Still Graved , Da Vinči  и Збуњени Седатив. Програм је водила Јелена Ђорђевић.

Суграђани су Нову 2012.годину дочекали уз реге групу ZAA и велики ватромет који је граду поклонила корпорација ТРАЈАЛ. Погледајте део атмосвере *НА ТРГУ* ...
Уредница програма
Марија Стојадиновић


Чланови КУД-а *14 ОКТОБАР* пред наступ

Опширније: НОВА 2012 НА ТРГУ - Крушевац

Трг младих - Борба против сиде


Kulturni centar Kruševac je 2. Decembara 2011. godine u Klubu KCK organizovao
 žurku
sa početkom u 22:00 sata, gde su se, takodje, delili materijali i kondomi.

Manifestacija povodom obeležavanja svetskog dana borbe protiv HIVa/AIDSa

01.12.2011. godine od 11:30 do 13:30, kod sata na Trgu  Mladih u organizaciji: Kancelarije za mlade Kruševac, Zavoda za javno zdravlje Kruševac, Kulturnog centra Kruševac, Psihijatriskog odeljenja – metadonska terapija, Učeničkog parlamenta - škole Jazas i Odreda izviđača „Car Lazar“ Kruševac, održana je ulična manifestavija posvećena borbi protiv side.

Na štandu, sa ozvučenjem  podeljen je veliki broj materijala ( edukacija o HIVu, prvi put kod ginekologa, edukacija o hepatitisu B i C…) kao i kondomi. Sama manifestacija je organizovana da mladima pružimo priliku da dobiju kvalitetne, strucne i proverene informacije o polno prenosivim bolestima. Sa nama na ulici bili su  prisutni i lekari iz Zavoda za javno zdravlje Krusevac, tako da je  svako imao priliku da dobije  informacije o prevenciji HIV-a. Takodje materijal po srednjim skolama podelili su  aktivisti učenickog parlamenta.


Štand na TRGU MLADIH - kod sata

Опширније: Трг младих - Борба против сиде