ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

СЈАЈ У ОКУ ЗВЕЗДЕ - Љиљана Хабјановић-Ћуровић


ЖИВОТ И КУЛТУРА КОРАЧАЈУ РУКУ ПОД РУКУ!



Прво издање: 4. октобар, Духовски понедељак, 2012. године.
Тираж првог издања је 23 000 примерака.

 

О КЊИЗИ

СЈАЈ У ОКУ ЗВЕЗДЕ је роман о снази вере. О стваралаштву и жртви. О даровима Духа Светога. О невидљивој светлости икона. О женама које су мењале историју славног Византијског царства и историју хришћанства. О победи православља.

Главне јунакиње романа СЈАЈ У ОКУ ЗВЕЗДЕ су три изузетне жене. Живеле су у доба када цркве нису биле домови Божји, већ су личиле на повртњаке и птичарнике. Када је, по заповести царева и патријараха, иконољубље проглашено за јерес. Када су иконе скрнављене и јавно уништаване, а сви који их поштују прогањани.

Ирина и Теодора биле су византијске царице. Волеле су иконе и бориле су се за повратак иконопоштовања, свака по својој моћи и по својој природи.

Лилија је била иконописац. Није се одрекла своје узвишене уметности ни када су многи сликари одбацили дар Божји да би примили дарове царске. Ни када је иконописање забрањено. Знала је да „човеку не вреди да задобије читав свет ако души својој науди“. Остала је верна, и своја, загледана у сјај у оку Звезде незалазне.

Како нас Дух Свети надахњује и испуњава? Зашто прву недељу Васкршњег поста славимо као Недељу победе православља? Како нас, преко иконе, кроз видљиво дотиче невидљиво? Шта може да учини мајка која свога сина воли више од сопствене душе? Где су границе вере? Шта је мера љубави? Шта је основ свега чему се надамо? Како да будемо спремни за Осми Дан? И на ова питања одговоре нуди роман СЈАЈ У ОКУ ЗВЕЗДЕ.

„Да ругоба и демонски зверињи лик нису и не могу бити последња реч о Богу, свету и човеку, него Пречисти Лик, икона Бога Слова – о томе једноставно, разуђено и драматично сведочи мудра списатељка ове књиге.“

(Из предговора +АЕМ Црногорско-приморског Амфилохија)

преузето са сајта http://www.habjanovic.rs/sjaj.html