ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

БЕЛОВОДСКА РОЗЕТА 2012

У Белој Води, 21.јула 2012. године, у јединственом амфитеатру на отвореном простору пред више од 1.000 гледалаца уручена је Беловодска розета за 2012. годину професору др Мирку Ковачевићу. Награду је уручио градоначелник Крушевца Братислав Гашић. На самом почетку присутнима се обратио његово Правосвештенств Епископ крушевачки Господин Давид.

У пригодном програму наступили су: Марија Стругар - члан етно групе *Лазарице*, Јанко и Богдан Лукић - фрулаши из Крагујевца, Јана Лазаревић - фрулаш из Крушевца, Етно група *Лазарице из Крушевца, Мирко Тешић - виолиниста из Лознице и Даница Крстић - вокална солисткиња из Крагујевца. Манифестацију *БЕЛОВОДСКА РОЗЕТА* за 2012. годину заједнички су организовали КПЗ Крушевац, Културни центар Крушевац, КУД *Ратко Јовановић* и МЗ Бела Вода, под покровитњљством града Крушевца.

Градоначелник Крушевца Братислав Гашић уручује повољу *БЕЛОВОДСКА РОЗЕТА*
професору др Мирку Ковачевићу за изузетан допринос српској култури и уметности

Професор др Мирко Ковачевић, рођен је 1934. године у Нишу, у породици која је пореклом из Јасике. Захваљујући томе Мирко Ковачевић је несебично стручно помагао, поред других крајева, и завичај својих предака.

Као професор Архитектонског факултета у Београду, стручњак Републичког завода за заштиту споменика културе Републике Србије и конзерватор, архитекта и градитељ, од 1957. године до данас радио је на обнови и конзервацији српских светиња, утврђења и градова: од Београда и Ђердапа на северу, до Бара и Хиландара на југу. Цео живот је посветио српској градитељској баштини и враћао јој стару светлост и лепоту, а то је подразумевало стручност, посвећеност и вишедеценијско одрицање и жртвовање породичног живота услед скоро непрестаног теренског рада.

Споменућемо само најзначајније резултате професора Ковачевића:

- Истраживање, пројектовање или конзерваторско-рестаураторски радови на црквама и манастирима: Лепенац код Бруса (1968-1972), Нова Павлица код Рашке (1982-1989), Хиландар (1971-2012), Грачаница (1987-1989), Каково (Арсеница, 1992), Свети Арханђели код Призрена (1993), Руденица код Александровца (1994-1995), Добрићево код Требиња (1995), Сопотница код Горажда (1995), Дренча код Александровца (2002-2007), Милентија код Бруса (2006-2012)...

- Истраживање, пројектовање и конзерваторско-рестаураторски радови на српским средњовековним градовима и утврђењима: Стари Бар (1961; 1985-1987), Стари Крушевац - Лазарев град (1963-1971), Рибница - Немањин град (1965), Улцињ - стари град (1965-1975; 1979-1987), Милешевац код Пријепоља (1974-1978), Котор (1980-1984), Будва - стари град (1980-1988), Свач (1988)...

- Пројектовање, обнова и изградња бројних црквених и манастирких конака и других грађевина.

Објавио је преко 40 научних радова и књига на тему српске средњовековне архитектуре, конзервације и рестаурације. Аутор је и 21 музејске поставке и изложбе.

Остварио је 86 градитељских пројеката претежно на обнови српског градитељског наслеђа, што је изузетан резултат у научно-истраживачкој и конзерваторско-рестаураторској струци.

Добитник је 13 награда (повеља, диплома, захвалница, плакета...), од којих ћемо за ову прилику поменути само две: Златну плакету ''Шест векова Крушевца'' за допринос прослави шест векова постојања града и Орден Светог Саве другог степена који му је на предлог Свештеног сабора манастира Хиландара доделио Свети архијерејски сабор СПЦ (2011), а то је тако мало у односу на његову велику жртву коју је принео у обнови српског градитељског наслеђа, за више од пет деценија високостручног теренског рада и преваљених неколико милиона километара.

Свим овим подвизима, који нису ''естрадни'', већ заоденути скромношћу овог ствараоца који не престаје да ради и промишља старо српско градитељство већ 55 година (од свршеног студента, 1957 - до данас), што се може убројати у стваралачке подвиге ове врсте, Србија се није одужила.

Осим тога, на своје студенте на Архитектонском и Шумарском факултету у Београду, професор Ковачевић преносио је сва своја знања и искуства, па је и то једна лепа задужбина.

Ако је ико природно заслужио розету као награду за изузетан допринос српској култури и уметности, онда је то професор др Мирко Ковачевић, јер је и розета симбол српских светиња које је целог живота обнавњао. А ми, по обичају, тако скромне и пожртвоване људе, скрајнуте од јавности, заборављали.















































Програм 37. Беловодске розете (15 - 22. јул 2012. год.)

15 - 22. јул - Вајарски плато

16. Вајарска колонија ''Беловодски пешчар''; учествују академски вајари: проф. др Велимир Каравелић (Београд), Тома Томић (Врњачка Бања), Здравко Јовић (Крушевац) и проф. др Властимир Миладиновић (Београд)

Вајарска школа за ученике Саобраћајно-техничке школе из Чачка; гости: директор Срећко Албић и професори школе

Мозаичарска школа и колонија ''Младен Србиновић''; учествују академски сликари - мозаичари: Оливера Штрбац, Јелена Милатовић, Милена Виторовић, Снежана Ђаконовић и Бранка Савић

Недеља, 15. јул у 21 сат - Велики амфитеатар
Уметнички програм: КУД ''Живојин Вукадиновић'' (Медвеђа) са гостима

Понедељак, 16. јул у 21 сат - Велики амфитеатар
Вече добре музике - ''Ellite Band'' (Крушевац)

Уторак, 17. јул у 21 сат - Велики амфитеатар
Уметнички програм: КУД ''Лазарица'' (Крушевац)

Среда, 18. јул у 21 сат - Велики амфитеатар
''Rock Village'' - наступ крушевачких рок група, Културни центар Крушевац

Четвртак, 19. јул у 21 сат - Велики амфитеатар
Уметнички програм: КУД ''Пепељевац'' - Пепељевац

Петак, 20. јул у 21 сат - Велики амфитеатар
Уметнички програм: КУД ''Ратко Јовановић'' (Бела Вода) са гостима

Субота, 21. јул

16 сати - Вајарски плато - Карикатуристи уживо - Хуморно виђење човека у загрљају камена и воде; учествују: Горан Ћеличанин (Варварин) и Недељко Убовић (Београд)

18 сати - ОШ ''Бела Вода'' - Симпозијум ''Раде Боровић'', предавање проф. др Велимира Каравелића

19 сати - ОШ ''Бела Вода'' - Школа за младе таленте ''СЛОВО ЉУБВЕ'' - Разговор са добитником розете проф. др Мирком Ковачевићем о Хиландару и српским светињама

20:30 сати - Вајарски плато - Отварање изложбе радове остварених у вајарској и мозаичарској колонији и изложбе карикатуриста

21 сат - Велики амфитеатар - РОЗЕТА СРБИЈЕ - фестивал фестивала вокалне и инструменталне музике Србије

- Слово о добитнику: Гордана Тошић
- Уручење розете: Градоначелник Крушевца Братислав Гашић
- Беседа добитника проф. др Мирка Ковачевића

Победници фестивала вокалне и инструменталне музике у Србији:

- Даница Крстић - вокални солиста из Крагујевца; Победница РТС-овог серијала ''Шљивик''
- Јанко и Богдан Лукић - фрулаши из Крагујевца; Победници фестивала ''Златни опанак'' у Ваљеву
- Марко Тешић - виолиниста из Лознице: Победник ''Царевчевих дана'' у Великом Градишту
- Етно група ''Лазарице'' из Крушевца; Победници ''Мајских сусрета'' у Бијељини

Недеља, 22. јул у 21 сат - Велики амфитеатар
Уметнички програм: КУД Фабрике резног алата из Чачка