ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

МУЗИКА

40 ГОДИНА МУШКОГ КАМЕРНОГ ХОРА СТАНИСЛАВ БИНИЧКИ

Мушки камерни хор СТАНИСЛАВ БИНИЧКИ
- Време својим протеком потврђује праве вредности!

Многи на културној сцени Србије сањају да ће својом активношћу и делима у области уметости заслужити достојно место и остати заувек упамћени. Многи у тој својој накани и жељи сагоре као лептир уз светлост пролазног.

Ја сам одувек мислио да праве културне вредности потврђује време својим протеком, јер оно што траје и опстаје у дугом временском периоду, самим тим чином заслужује посебан респект.


Мушки камерни хор "Станислав Бинички"

Мушки камерни хор "Станислав Бинички" из Крушевца, под диригентском палицом мр Милорада Галета Радовановића, ето траје и опстаје већ четрдесет година на радост бројне публике и искрених љубитеља хорског певања. Њихов извођачки репертоар је богат и разноврстан. Осим духовне музике која их за све време постојања прати, изводе и родољубиве песме, пре свега српске, али и руске.. На њиховом репертору редовно су и дела озбиљне музике, а посебно дела композитора Станислава Биничког по коме су и изабрали своје име.

Ја сам са њима активно сарађивао од 2008. године, па до данас, дакле у периоду када сам био у прилици да у Културном центру Крушевац креирам културну политику. Што се мене тиче, одувек сам мислио да су врата Културног центра широм отворена за све који живе за праву уметност, а Мушки камерни хор "Станислав Бинички" је свакако одличан пример за ентузијазам и прегалаштво у правом смислу те речи. У наведеном периоду сам имао прилику, част и задовољство да свој подпис ставим и на акт о оснивању Камерног хора "Станислав Бинички" и тако бар малчице, уз све остале који су то оснивање удружења грађана иницирали, допринесем да се њихов правни статус трајно реши...

Овом приликом, подсећам вас да је „Камерни мушки хор Станислав Бинички“ из Крушевца, зашао, ето у 40-ту годину интезивног и успешног рада. Учествовали су они на многим манифестацијам у земљи и иностранству и то на разним смотрама, фестивалима, концертима, снимањима за тв-е и радио-емисије... Посебно истичем да је овај хор, иако аматерски, добио и искористио прилику и издао ЦД у издању ПГП Радио телевизије Србије, под назавим „У славу Крушевца“, са 22 композиције. Такође, хор има подршку крушевачких установа културе, Града Крушевца и Крушевачке епархије. У Цркви Светог Ђорђа, редовно држи годишњи концерт. Један је од сталних учесника на манифестацији *Станислав Бинички* која се одржава у селу Јасика.

У посебном ми је сећању концерт одржан 20. октобра 2011. године у Белој сали КЦК, када је представљена и књига Градимира Карајовића *РЕЧИ, ГОВОРИ И РАЗМИШЉАЊА*. У поменутој књизи, која се састоји се од говора са Првомајских уранака, друг Градимир Карајовић, покушава да очува сећање на покушаје да радничка класа има свој глас у друштву, а све у складу са социјалном правдом и једнакошћу сваког појединца.

Нит која повезује ова два посебна у исти догађај свакако је Градимир Карајовић, аутор књиге и солиста хора *Бинички*. Да вече буде пријатан излет у остварења човека који жели да правда буде покретач света, а он универзални стваралац, час певач, час писац, а онда и песник, допринеле су тада и Јелена Трифуновић, Јелена Ђорђевић, а мало и ја...


Љубодраг Обрадовић