ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

Zlatna Kaciga

СРБИЈА СЕ БРАНИ ЛЕПОТОМ, А КРУШЕВАЦ ЗЛАТНОМ КАЦИГОМ!

Поштовани ствараоци и љубитељи ХУМОРА И САТИРЕ, овом карикатуром Горана Ћеличанина и афоризмом Ивка Михајловића *Србија се брани лепотом, а Крушевац ЗЛАТНОМ КАЦИГОМ* желимо Вам све најбоље у НОВОЈ 2013. години. Такође желимо да се сјај ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ, коме и Ви својим стваралаштвом доприносите, издалека види!

Ваш Културни центар Крушевац

Опширније: СРБИЈА СЕ БРАНИ ЛЕПОТОМ, А КРУШЕВАЦ ЗЛАТНОМ КАЦИГОМ!

ДРАГИША ПАВЛОВИЋ РАСИНСКИ - ГЛУВО ДОБА

У препуној Белој сали КЦК, у оквиру циклуса представљања значајних имена ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ, 07.12.2012. године, одржано је ВЕЧЕ ХУМОРА И САТИРЕ - РЕТРОСПЕКТИВА ХУМОРИСТИЧНО-САТИРИЧНОГ ОПУСА Драгише Павловића Расинског са представљањем његове најновије књиге *ГЛУВО ДОБА* (чији је издавач Културни центар Крушевац). Ово вече за незаборав, (које је у потпуности снимила и регионала телевизија РТК и поклониће ће га својим гледацима као новогодишњи поклон) које је својим хумором одушевљавало публику сат и 15 минута (нико није побегао) било је у знаку броја 3. Наиме:
  • за главним столом (уобичајеном на свим промоцијама) је седела тројка - Карло Минић-рецензент књиге, Драгиша Павловић Расински-аутор и Лидија Ужаревић-водитељ,
  • певала су  *Три Моравца* - Драгиша Ђурђевић (жртвовао наступ у *Шљивику* РТС-а), Милан Ђурђевић и Живојин Михајловић Киста,
  • из Коњуха су пристигли - Драган Ракић Сингер и две млекарице Вера Поповић и Марија Рајковић,
  • у скечу *Инспектор* су глумела 3 глумца - професионалци Бојан Вељовић и Никола Пантовић и аматер (глумео професионално) Момчило Радосављевић,
  • стихове из књиге *ГЛУВО ДОБА* су казивали (или певали, свако на свој начин) - Милија Вуковић-глумац, Никола Стојановић-песник и Бранко Ћировић Ћиро-песник и гуслар,
  • у техници за реализацију програма су радили - Бранко Симић, Братислав Пршић и Веркан Гвозденовић,
  • а да све успе бринули су - Дејан Радојевић-редитељ,  Славица Недељковић, а мачице и ја,
  • и на крају, (није забележено, али претпостављам) и публика је долазила у тројкама (јер да ствар успе неопходна је конспирација).

Карло Минић, Лидија Ужаревић, Драгиша Павловић Расински, Драгиша и Милан Ђурђевић

Зато сам на крају програма, да осатнем у тренду и ја (Љубодраг Обрадовић-главни и одговорни уредник КЦК), као поклон за остварене резултате Драгиши предао три књиге, две папирнате и једну дигиталну и то: књигу *РАСИНСКИ ЦВЕТ* - јер су имењаци; књигу *ПРВИ ПУТ* - да се сети како је то лепо; и Монографију *ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ 1993-2012* - јер је Драгиша Павловић Расински аутор који је у области хумора и сатире добио највише награда на *Међународном фестивалу хумора и сатире ЗЛАТНА КАЦИГА*. Једна од добијених награда је и награда *Раде Брка* за причу СПАСАВАЊЕ НАШЕГ ДЕДЕ  на 19 фестивалу, 2011. године. Прочитајте је у наставку овог текста ...

Опширније: ДРАГИША ПАВЛОВИЋ РАСИНСКИ - ГЛУВО ДОБА

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ *ГЛУВО ДОБА*

КАРИКАТУРА, АФОРИЗАМ и ВИНО, СЛАЖУ СЕ ФИНО

У Музеју вина и Виноградарства у Александровцу 15.11.2012. године одржан је програм под називом *КАРАИКАТУРА, АФОРИЗАМ И ВИНО, СЛАЖУ СЕ ФИНО* који је осмислио Гвозден Ђолић, директор Музеја. Наравно, Културни центар Крушевац је у оквиру свог настојања да ЗЛАТНA КЦИГA светли и изван Крушевца, подржао настојање и жељу Музеја вина и виноградарства да у свом непоновљивом уметничком кутку прикаже стваралаштво карикатуристе Горана Ћеличанина из Варварина и афористичара Јована Арсића Јовче из Бобота. Оно што поред жупског поднебља спаја ова два врсна ствараоца је свакако и поменути Међународни фестивал хумора и сатире ЗЛАТНА КАЦИГА (који ће се по 21 пут одржати 1 априла 2013 године у Крушевцу), на коме обоје активно учествују .


Горан Ћеличанин, Вељко Стамболија, Јован Арсић Јовче, Ивко Михајловић

Опширније: КАРИКАТУРА, АФОРИЗАМ и ВИНО, СЛАЖУ СЕ ФИНО  

ЈОВЧЕ И ЋЕЛИЧАНИН У МУЗЕЈУ ВИНА

Културни центар Крушевац је у оквиру свог настојања да ЗЛАТНA КЦИГA светли и изван Крушевца, подржао настојање и жељу Музеја вина и виноградарства да у свом непоновљивом уметничком кутку 15.11.2012. године у 17:00 прикаже стваралаштво карикатуристе Горана Ћеличанина из Варварина и афористичара Јована Арсића Јовче из Бобота. Оно што спаја ова два врсна ствараоца је свакако и поменути Међународни фестивал хумора и сатире ЗЛАТНА КАЦИГА, на коме обоје активно учествују и који ће се по 21 пут одржати 1 априла 2013 године у Крушевцу...


ЈОВЧЕ

Може ли Јовче снове снити?
Може ли Јовче вино пити...
Може ли икад себе усрећити
и живот речју укротити?

Опширније: ЈОВЧЕ И ЋЕЛИЧАНИН У МУЗЕЈУ ВИНА

КИ - Лексикон народних поређења трстеничког краја

Одакле да почнем. Па од почетка рекао би Шика. Ајде да га послушам. А где је у овој причи почетак???

Можда, 10. новембра 2011. године у Белој сали КЦК када је у организацији Културног центра Крушевац одржана је промоција Лексикона народних поређења трстеничког краја под називом *КИ* Милоша Милошевића Шике. Промоцију је тада осмислила и водила Лидија Ужаревић, а о књизи су говорили Радошин Зајић и Др Велибор Лазаревић. Ја сам тада седео у првом реду и уживао баш КИ ви сад.

А ево данас 9 новембра 2012 године, 365 дана после, опет Бела сала КЦК и опет промоција Шикине књиге КИ, овај пут сценска, да буде нешто ново. Па ко је бре тај Шика из Грабовац па да има две промоције у КЦК, КИ да је РОКИ. Али ако је он КИ РОКИ догураће зачас до 6-те промоције и побиће све нас КИ грањом. Ајд да је бар Rocky Balboa т.ј. Шики Балбао млатнули би и њега по неки пут па би нам било лакше.

Овако, Устопрчио се ки да е његов цео Трстеник. КИ да је народни херој.

А није! Он је само херој пера који је успео да се у све жанрове стваралаштва умеша КИ да је дијамант маргарин па се у све ДОБРО меша!


Кад Шика подигне прст

Опширније: КИ - Лексикон народних поређења трстеничког краја

БИОГРАФИЈА МИЛИВОЈА ЈОЗИЋА


БИОГРАФИЈА МИЛИВОЈА ЈОЗИЋА

Рођен сам 02.10. 1932, године у жупском Латковцу. Писањем сатиричних прича, афоризама, хуморески, епиграма, малих шала бавим се од ђачких дана. До сада сам написао и објавио четири књиге: ПЛУТАЊЕ НАРОДА, ВЛАСТИТА ВЛАСТ, ГЛАВОМ КРОЗ СТИД и САТИРАЊА, а у припреми је штампање пете. Радови су ми објављивани у разним новинама, књижевним часописима, зборницима, антологијама , радију и телевизији. Добитник сам неколико награда од којих су и ЗЛАТНА КАЦИГА за серију афоризама и ШАБАЧКА ЧИВИЈА за сатиричну причу. Остало омени можете сазнати на интернету / МИЛИВОЈЕ ЈОЗИЋ/ . Миливоје Јозић Нови Београд.

Aforizmi

Stigli smo do crte.
Vreme je da se saberemo.

Čega god se uhvatim, uhvate me.

Stabilizovali smo životni standard.
Više nam ne skače.

Опширније: БИОГРАФИЈА МИЛИВОЈА ЈОЗИЋА

КАРЛО МИНИЋ - МАЛА РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ СВЕТА

У организацији Културног центра Крушевац је 05.11.2012. године у Белој сали КЦК, одржана промоција најновије, 13-те књиге Карла Минића *МАЛА РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ СВЕТА*. О књизи су поред аутора говорили Милош Петровић - један од најпознатијих српских критичара и Ненад Вучетић - млади и талентовани сатиричар, а Карлове приче је казивао полазник школе говора и глуме КЦК Иван Благојевић. 

Промоцију је са пажњом пратила бројна крушевачка публика, као и менаџмент КЦК: директор мр Мирослав Смиљковић (који је на почетку промоције уручио Карлу Минићу пригодан поклон поводом дугогодишње сарадње на унапређењу хумора и сатире у крушевачком крају, а тиме и Међународног фестивала хумора и сатире ЗЛАТНА КАЦИГА) и Јелена Вељковић - заменица директора КЦК.

Промоција је одржана у оквиру настојања Културног центра Крушевац да се сјај ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ - Међународног фестивала хумора и сатире континуирано види и да се сваког месеца представља крушевљанима и тако овај бренд Крушевца учини свакодневном вредношћу. Сам програм је осмислила и водила Јелена Ђорђевић ПР КЦК, а у релизацији су учествовали и Љубодраг Обрадовић - главни и одговорни уредник КЦК и фестивала Златна Кацига, Славица Недељковић - организатор Златне Кациге, Бранко Симић, Марко Вишњић и Веркан Гвозденовић. 


Карло Минић са својом књигом *МАЛА РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ СВЕТА*


Милош Петровић, Карло Минић, Ненад Вучетић и Јелена Ђорђевић

Опширније: КАРЛО МИНИЋ - МАЛА РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ СВЕТА

ЈОВЧЕ И ПРИЈАТЕЉИ - КЦК - 18.10.2012.

У оквиру настојања да се ЗЛАТНА КАЦИГА прати у току целе године, Културни центар Крушевац је организовао 18.10.2012. године у 19:00 у Белој сали КЦК вече хумора и сатире под Називом ЈОВАН АРСИЋ ЈОВЧЕ И ПРИЈАТЕЉИ. Ово вече намењено је свим поштоваоцима Mеђународног фестивала хумора и сатире ЗЛАТНА КАЦИГА чији се сјај издалека види.
 
Вечерашњи програм је плод заједничке сарадње Културног центра Крушевац и аутора Јована Арсића Јовчета. У програму су поред аутора учествовали и његови пријатељи:  Ивко Михајловић (по први пут и у улози водитеља),  Драгиша Павловић Расински, Драган Матејић, Драган Ракић Сингер,  Вељко Стамболија, Горан Ћеличанин, Хаџи Томислав Станић, Вуле Радмановац (музички тренутак) Гвозден Ђолић и Миодраг Шароњић. Програм су уредили и реализовали Љиљана Панић (синопсис и вођење програма), Љубодраг Обрадовић, Славица Недељковић, Бранко Симић и Веркан Гвозденовић...



Јован Арсић Јовче

САТИРИКУС

Мој предачки брат Јовче
није мачји кашаљ,
ни обичан дангубаш
из Овче ил Борче.

Гарантујем да не би живео
ни у Београду ни у Банату,
да га ваздан чешкају по табанима,
ни да му понуде министарску плату.

За њега је Жупа,
Буцина Океанија - Козничка барака,
а под њом огледа се у плавом оку,
земља богова Титанија.

Опширније: ЈОВЧЕ И ПРИЈАТЕЉИ - КЦК - 18.10.2012.

ВЕЧЕ ХУМОРА И САТИРЕ НЕНАДА ВУЧЕТИЋА

У Белој сали КЦК у петак 28 септембра 2012 године одржано је *ВЕЧЕ ХУМОРА И САТИРЕ НЕНАДА ВУЧЕТИЋА*  у коме су поред аутора свој допринос да бројна публика ужива у програму дали и Милија Вуковић, Владица Миленковић, Гордана Влаховић, Љубодраг Обрадовић и млади полазници школе говора и глуме КЦК са својом наставницом Лидијом Ужаревић која је водила и (са Ненадом) осмислила ово вече за незаборав. Тако је у Културном центру Крушевац још једном показано да је ЗЛАТНА КАЦИГА бренд чији се сјај издалека види, а Крушевац град који често изнедри бројне великане бритког пера, међу које је закорачио, премда тако млад и Ненад Вучетић... 


Ненад Вучетић

Опширније: ВЕЧЕ ХУМОРА И САТИРЕ НЕНАДА ВУЧЕТИЋА

VEČE HUMORA I SATIRE NENADA VUČETIĆA

СЦЕНСКА ПРЕДСТАВА КЊИГЕ *КИ*

Опширније: СЦЕНСКА ПРЕДСТАВА КЊИГЕ *КИ*

ПРИЛОЗИ ЗА ИСТОРИЈУ ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ

ДРУГИ ПИШУ - Анастас Нешић Харди - Недељна Борба 9 март 1996.

ПРОФИЛИ - Томаш звани Добра воља


Радован Томашевић

- Крушевац је, веле потомци племенитих Хре6ељановиhа, највољенија варош на свету!

Кад је све остало није било потаман и као нигде по много земаља уоколо, Крушевaц је стекао, мада би се пре смело рећи присвојио (али, од сопствене идеје) још један домаћински задатак. Уствари, од својих људи је добио.

"Морате увек да сте мимо света", рекао је један Краљевчанин, пре три године, Радету Савиhу Брки, уреднику -програма у крушевачком Културном центру, чувши од онога да ће у славном граду Лазарева господства 1.-ог априла, на Међународни дан шале почети Први евросветски фсстивал хумора и сатире.

Ове године, ускоро, може да почне и четврти. Е, та свакегодишња зезалица, чији је одјек досадањи био довољан, озбиљно припрећује да Крушевац са ближом и даљом околином и вазда богатим уздарјем моравско-расинско-жупске земље опточене планинама и дојама Расине и Мораве, постане и значајнији и важнији од Бодригере или којег другог састајалишта људи оштра језика и бодљикава пера.

Jeдан од оних што самосмислише фестивал је и Ранован Томашевиh, звани Томаш, Добра воља.

И кад се шали, неки мисле да је озбиљан.

Опширније: ПРИЛОЗИ ЗА ИСТОРИЈУ ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ

ДАН ХАСКОВА - 08.08.2012

Приликом посете бугарском граду Хаскову у оквиру сарадње два фестивала: ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ из Крушевца и КАУНА из Хаскова било је доста лепих фотографија. Погледајте још неке, до сада не објављене...

Опширније: ДАН ХАСКОВА - 08.08.2012 

ЗЛАТНА КАЦИГА НА 78 ВУКОВОМ САБОРУ

ЛОЗНИЦА - 10.09.2012.

У Јадру је почeo 78. Вуков сабор који je на свечаности у Вуковом дому културе у Лозници отвориo министар културе и информисања Братислав Петковић, а разноврсни садржаји наше најстарије традиционалне манифестације трајаће до недеље.

Првим у низу програма, под називом "Мој град" представљен je Крушевац. Крушевац се у Лозници представиo програмима које су припремиле његове најзначајније институције, па су тако у Галерији "Мина Караџић" прве вечери постављене изложбе "Живот у Лазаревом граду" Народног музеја из Крушевца и изложба карикатура Фестивала хумора и сатире "Златна кацига" који приређује Културни центар из Крушевца. Наравно у Лозници поред осталих учесника из других установа запажено учешће су имали и: Драган Ракић Сингер са улогом из монокомедије Драгише Павловића Расинског *ЈА ПРЕДСЕДНИК* коју је режирао Миодраг Динуловић, као и сардници Културног центра Крушевац Горан Ћеличанин, Драгиша Павловић Расински, Ивко Михајловић, Мића Живановић и радници КЦК Лидија Ужаревић, Маја Олић и Боривоје Ђорђевић... 

Опширније: ЗЛАТНА КАЦИГА НА 78 ВУКОВОМ САБОРУ

ЗЛАТНА КАЦИГА на КАУНУ 2012 у Хаскову

У оквиру сарадње међународног фестивала *ЗЛАТНА КАЦИГА* из Крушевца и - Международен хумористичен конкурс из Хаскова "Каунь - 2012", делегација Града Крушевца и Културног центра Крушевац у саставу: Горан Ћирић - секретар скупштине града, Љубодраг Обрадовић - главни и одговорни уредник КЦК, Јелена Ивановић - дизајнер КЦК, Славица Недељковић - организатор КЦК, Горан Ћеличанин - члан савета Златне Кациге и Чолоковић Љубиша - возач, боравила је у граду Хаскову у Бугарској од 06. до 08.09. 2012. године, где је примљена од градоначелника Хаскова Георги Иванова (Кмет на Община Хасково) и учествовала у бројним програмима.
  • Први програм је био промоција радне верзије заједничке књиге поезије Културног центра Крушевац и Регионалне библиотеке *Христо Смирненски* из Хаскова КАКО ЈЕ МАЛИ ОВАЈ СВЕТ у којој је представљена поезија крушевачких и хасковских песника (16.00    РБ "Хр. Смирненски" - Премиера на литературен алманах "Поетите на Хасково и Крушевац"). Пре промоције подписан је уговор између библитеке *Христо Смирненски* из Хаскова и Културног центра из Крушевца о издавању заједничке књиге.
  • Драги програм био је заједничка изложба карикатура ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ 2012 са темом АТОМ и карикатура Горана Ћеличанина на тргу испред Хасковског позоришта. Изложбу су отворили Горан Ћирић - секретар скупштине града Крушевца и Горан Ћеличанин.
  • Трећи програм је био учешће у званичном програму КАУН 2012. Публици су се обратили главни и одговорни уредник КЦК Љубодраг Обрадовић и Горан Ћеличанин, познати српски карикатуриста који је добио награду на КАУНУ 2012, овога пута  за афоризам.
  • Наравно делегација је била и на свечаној академији и коктелу који је градоначелник Хаскова Георги Иванов приредио поводом дана града Хаскова.

Георги Иванова - кмет на Община Хасково и Горан Ћирић - секретар скупштине града
 Крушевца  на свечаној академији поводом дана Града Хаскова

Опширније: ЗЛАТНА КАЦИГА на КАУНУ 2012 у Хаскову