ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

Zlatna Kaciga

IZLOŽBA 20. MEĐUNARODNOG FESTIVALA HUMORA I SATIRE ZLATNA KACIGA U HASKOVU

ЗЛАТНА КАЦИГА ПРЕДСТАВЉА - ДРАГАН МАТЕЈИЋ

Дечји центар Пионирски парк, 22.08.2012. године

Лидија Ужаревић и Драган Матејић

КАКО СВЕ ЛЕТИ ! - Љубодраг Обрадовић

Поштовани пријатељи, пријатељи хумора и сатире, како све лети – дани, године, живот! И ово није афоризам - ово је чиста истина. Као да је јуче био 18 фебруар деведестдруге, када смо као установа проходали, а ево већ двадесет година заједно са Вама корачамо ПУТЕВИМА КУЛТУРЕ, свесни да нашом делатношћу у Културном центру Крушевац нећемо променити свет, али свесни и чињенице да сваког дана, нашим програмима, активностима и остварењима, чинимо доста да свакодневни живот буде обојен културом, а самим тим лепши и срећнији.

Опширније: ЗЛАТНА КАЦИГА ПРЕДСТАВЉА - ДРАГАН МАТЕЈИЋ

ВЕЧЕ СА ИВКОМ

27.јул 2012. године, Пионирски парк - промоција стваралаштва Ивка Михајловића.

На промоцији су поред Ивка учешће узели и његови пријатељи Вељко Стамболија, Горан Ћеличанин, Драган Матејић, Мића Живановић и Љубодраг Обрадовић. Промоцију је водила Јелена Ђорђевић, а у екипи за реализацију програма били су и Марко Вишњић, Славица Недељковић, Елизабета Муљић и Братислав Пршић. Промоцији је присуствовао и директор КЦК мр Мирослав Смиљковић.


Ивко Михајловић


Програму је присуствовао и директор КЦК мр Мирослав Смиљковић (десно)
са Радованом Томашевићем и његовом супругом

Опширније: ВЕЧЕ СА ИВКОМ

21. KONKURS ZLATNE KACIGE


ZLATNA KACIGA RASPISUJE XXI KONKURS NA TEMU POMRAČENJE

KATEGORIJE:
  1. KARIKATURA
  2. PISANA FORMA
  • - Kratka priča
  • - Pesma
  • - Aforizam
PROPOZICIJE:
  • KARIKATURA: ORIGINALNA, MINIMUM A4 (210x297 mm), MAKSIMUM A3 (297x420 mm), TEHNIKA SLOBODNA
  • PISANA FORMA: MAKSIMUM DVE KUCANE STRANE I DO 20 AFORIZAMA
NAGRADE:

KARIKATURA:
  • I NAGRADA: PLAKETA *ZLATNA KACIGA* .......................... 800 € i SAMOSTALNA IZLOŽBA 2013. GODINE
  • II NAGRADA .................................................................................... 400 €
  • III NAGRADA ................................................................................... 200 €

Опширније: 21. KONKURS ZLATNE KACIGE

20 година КЦК и ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ

Првог априла 2012. године на светски дан шале у Крушевцу, у препуној сали биоскопа Крушевац у организацији Културног центра Крушевац, а под покровитељством Града Крушевца, одржана је јубиларна 20-та ЗЛАТНА КАЦИГА, на којој су додељене награде и признања. Прву награду за каракатуру: Плакету ЗЛАТНА КАЦИГА, новчани износ од 800,00 Евра и самосталну изложбу у Крушевцу добио је Grzegorz Szumowski из Пољске!
Награду за Животно дело добио је глумац, редитељ и продуцент Љубиша Самарџић, признање *ВИТЕЗ ОД ЧАРАПАНИЈЕ СЕР ХАРДИ*  припало је глумцу Милораду Мандићу Манди, а специјална повеља фестивала Драгиши Павловићу Расинском.

На крају завршне вечери директор Културног центра Крушевац Љубодраг Обрадовић објавио је и теме за следећи 21-ти фестивал ЗЛАТНАКАЦИГА и то: тема за одрасле је - ПОМРАЧЕЊЕ, а за младе до 18 година - ТЕНИС! Па изволите, погледајте слике са церемоније уручивања награда и признања, прочитајте информацију о свим добитницима награда и спремајте своје радове за 21-ти конкурс, који ћемо објавити на овом сајту до краја месеца априла 2012. године !!!

Како је 01.04.2012. године на истој приредби обележена и 20-та годишњица Културног центра Крушевац, уручене су и награде ове установе: СЛОВО ЉУБВЕ - Живораду Милановићу Макију и 18 ФЕБРУАР  - Љиљани Панић и Јелени Ивановић, као и Благодарнице пријатељима установе: Милораду Димитријевићу, Милошу Обрадовићу, Вељку Стамболији и Мићи Живановићу.
 

Милорад Мандић Манда - ВИТЕЗ ОД ЧАРАПАНИЈЕ СЕР ХАРДИ


Милош Обрадовић - директор АПОТЕКЕ Крушевац добија БЛАГОДАРНИЦУ КЦК


Јелена Ивановић и Љиљана Панић добиле су награду 18 ФЕБРУАР


Живорад Милановић Маки је добио награду  СЛОВО ЉУБВЕ


Гости из Бугарске : Ивомир Игнатов и Јанко Митев


Градоначелник Крушевца Драган Јовановић и заменица градоначелника
Хаскова Недјалка Станева


Председница скупштине града Крушевца Весна Весковић уручује награду за
животно дело коју је добио Љубиша Самарџић глумцу Милану Васићу


ODLUKE ŽIRIJA
XX KONKURSA MEĐUNARODNOG FESTIVALA
HUMORA I SATIRE ZLATNA KACIGA

Опширније: 20 година КЦК и ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ

Пријем за делегацију града Хаскова

Заменик председника скупштине града Крушевца Синиша Максимовић  је у оквиру ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ, коју већ 20 година организује Културни центар Крушевац, дана 31.03.2012. године примио Недјалку Станеву - Заменика градоначелника града Хаскова /Бугарска/  (за устроиство на територията, строителство, инвестиционна политика и екология). Том приликом вођени су разговори о културној сардњи ова два града и могућностима за економску сарадњу.

У делегацији града Хаскова поред Недјалке Станеве - Заменика градоначелника  били су и : Венета Важарска - Главни експерта за Културу општине Хасково; - Јанко Митев - директор и главни организатор фестивала ХАСКОВСКИ КАУН; - Нина Момчилова - глумица и Ивомир Игнатов- Најлепши кловна Бугарске (како га Јанко радо представља), а у име домаћина фестивала Златна Кацига из Културног центра Крушевац пријему су присуствовали Љубодраг Обрадовић, Радоје Савић и Јелена Ђорђевић...


Недјалка Станева - Заменика градоначелника града Хаскова /Бугарска/ и
Синиша Максимовић - заменик председника скупштине града Крушевца

Опширније: Пријем за делегацију града Хаскова

20 година ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ

Поштовани посетиоци, пријатељи и сарадници ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ, која корача заједно са Вама већ 20 година, у прилици смо да Вам тим поводом саопштимо: МОНОГРАФИЈА ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ 1993 - 2012 у пдф-у, радна верзија, која ту историју сажима на једно место и чини је доступном свима, је пред Вама.

Овом приликом Вас молимо да пажљиво прегледата пдф верзију и да нам све примедбе и уочене недостатке и грешке доставите на маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на адресу испод овог текста у десном углу. Тако ће штампана верзија бити боља...

Ваш Културни центар Крушевац
Топличина 2, 37 000 Крушевац


Дизајн корица је урадила (као и дизајн целе монографије)
Јелена Ивановић, дизајнерка КЦК

Опширније: 20 година ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ

И ТАКО... - Радош Бајић

Писати или причати о књизи са чијих вам се страница смеше не само најзначајнији глумци које Србија има на почетку 21. века, већ и људи са којима сте интересно и интимно увезани, на овом месту чини ме поприлично нервозним. Ипак, спремајући се за ову изузетну прилику која се преда мном указала, као и сваки заинтересовани читалац... и више него заинтересован, одредио сам питања, поставио хипотетички оквир, све у нескривеној жељи да о књизи на достојан начин говорим. И гле – хтео не хтео, свесно или не, књига ме је увукла у њену форму и одатле у њено задовољство. С једне стране, дакле, мислим на овај исповедни тон којим се вама обраћам, а који је директна последица исповедног тона књиге И тако ... (Село гори, а баба се чешља) Радоша Бајића, објављене 2011. године, у издању „Гласа цркве“ и „Контраст студија“ и с благословом Њговог преосвештенства Епископа Шабачког Господина Лаврентија. С друге стране, призвао сам у сећање ванредни подухват Ролана Барта посвећен задовољству читања и тако и названом: Задовољство у тексту. На самом почетку Барт каже: „Ако са задовољством читам ову реченицу, ову повест или ову реч, то је зато што су оне биле писане у задовољству (...) Тада је створен један простор насладе.“ Једноставно речено, читајући књигу која је вечерас пред нама – ја сам се нашао у простору насладе.

мр Спасоје Ж. Миловановић - „ШТА ДА РАДИМ – ВЕЛИКА МУ ЊИВА“
(О књизи: Радоша Бајић, И тако... /Село гори, а баба се чешља,
Глас Цркве и Contrast studio, Београд 2011.)

Опширније: И ТАКО... - Радош Бајић

20 година Златне Кациге - Синиша Максимовић


НЕКА СТВАРНОСТ ПРЕВАЗИЂЕ ШАЛУ

Године 1993-ће, догодио се први фестивал, а ове 2012-те, поводом двадесетог, појавиhе се Монографија о нашем Међународном фестивалу хумора и сатире "Златна кацига". Кад кажем наш фестивал, не шалим се, јер га је у својој основи и идеји подржало тадашње политичко и привредно руководство Крушевца, које је дало сагласност и подршку да Крушевац после 622 године свог постојања постане и Међународна престоница смеха. Та идеја је прихваћена и од познатих и признатих карикатуриста и писаца у области хумора и сатире широм наше планете.

Опширније: 20 година Златне Кациге - Синиша Максимовић

ЗЛАТНА КАЦИГА 2012 - РАД ЖИРИЈА

28 i 29 фебруара 2012. године у Културном центру Крушевац, донете су одлуке о најбољим радовима приспелим  за 20-ту, јубиларну,  ЗЛАТНУ КАЦИГУ по конкурсима *АТОМ* за одрасле и *СПОМЕНАР* за младе до 18 година. Три жирија: жири за писану форму (Љубомир Стојадиновић, ПетарЛазић и  Драган Матејић), жири за карикатуру ( Тошо Борковић, Шпиро Радуловић и Бранислав Миљковић) и жири за младе до 18 година (Момир Драгићевић, Маја Олић и Радоје Савић) је, уз слатке муке због великог броја приспелих радова, донео одлуке о победницима који ће бити јавности сапштени 01.04.2012. године, на светски дан шале у Биоскопу *КРУШЕВАЦ* у 20:30.

Погледајте како је жири радио, као и детаље са пријема у Граду Крушевцу, када су чланове стручних жирија и руководство Културног центра Крушевац примили Весна Весковић - председница скупштине града и Синиша Максимовић - њен заменик.    


Слика за успомену са пријема у Граду Крушевцу

Опширније: ЗЛАТНА КАЦИГА 2012 - РАД ЖИРИЈА

Љубиша Самарџић у Крушевцу

Поводом добијања награде за животно дело у оквиру 20-те ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ, Љубиша Самарџић је 15 марта 2012. године даровао крушевљанима своје вече у Белој сали Културног центра Крушевац, који је пред препуном салом и организовао ове тренутке за незаборав...

Љубиша је подстакнут атмосвером, музиком Микија Петровића и питањима публике и водитељке Јелене Ђорђевић, испричао неке појединости из свог пребогатог животног пута и надухнуто открио зашто је он непоновљива личност на глумачком, редитељском и продуценском небу Србије...

Љубиша Самарџић је на крају ове предивне вечери, када је свој животни калеидоскоп тако живо дочарао присутнима, учинио и велики хуманитарни гест тако што се одрекао своје новчане награде за животно дело у корист деце оболеле од канцера и удружења *ЊИХОВ ОСМЕХ НЕМА ЦЕНУ*...


Љубиша Самарџић говори...

Опширније: Љубиша Самарџић у Крушевцу