IZLOŽBA SLIKA MESEČEVE PRIČE

 

mini_meseceve price.jpg

Изложба слика Месечеве приче Јелене Тијанић Савић званично је отворена 8.октобра 2020. године у Легату Милића од Мачве.

Јелена Тијанић Савић је рођена 1976. године у Ужицу, где је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је 2001. године на Факултету примењених уметности у Београду, одсек Зидно сликарство, у класи професора Слободана Ђуричковића. На истом факултету магистрирала је 2005. године из области мозаика. Излагала је на више самосталних и групних изложби у земљи и иностранству. Учесник је већег броја ликовних колонија и руководилац бројних међународних кампова. Учествовала је у изради мозаика на Саборној цркви у Београду. Члан је УЛУПУДС-а. Ради као ликовни педагог. Живи и ствара на релацији Београд – Ужице.

Изложба је по Конкурсу за излагачку сезону 2020 у Галерији КЦК и биће отворена до 27.октобра 2020.године.

 mini_i1.JPG

 mini_i2.JPG

 

Видовдан 20 - Триптих ,,Распето Косово"

 

KosovooSajt 1 KosovooSajt 2

KosovooSajt 3 KosovooSajt 4

 

KosovooSajt 5 KosovooSajt 6

 

РАСПЕТО КОСОВО, ВИДОВДАН  20
Субота 27. јун 2020.
У Лазаревом граду,
Опширније...

ИЗЛОЖБА СЛИКА ДИЈАЛОГ СА ПРИРОДОМ ВЛАДАНА РАНЂЕЛОВИЋА

Легат Милића од Мачве

Изложба слика ДИЈАЛОГ СА ПРИРОДОМ Владана Ранђеловића званично је отворена у понедељак 15. јуна 2020.године у Легату Милића од Мачве.

На самом почетку присутнима се обратила Виолета Капларевић, директорка Културног центра.

Аутор је говорио о свом стваралаштву, и подсетио присутне на важност повратка природи.

На сликама су заступљени мотиви цвећа, пејзажа, птица... Аутор истиче да настоји да својим стваралаштвом (и одабиром мотива и колоритом) позитивно утиче на публику.

Изложба је по Конкурсу за излагачку сезону у Галерији КЦK.

Мр Владан Ранђеловић (1975), дипломирао је 1999. године на сликарском одсеку у класи проф. Хилмије Ћатовића и магистрирао 2001. године на вајарском  одсеку у класи проф. Зорана Каралејића, Факултета  уметности у Приштини. Члан је УЛУС-а од 2000. године. У периоду од 2001-2004. године радио је као асистент на премету Цртање I на Факултету уметности у Приштини финасиран од стране Републичког фонда за таленте Републике Србије.

Од 2004 – 2018. године радио је у ГТШ “Неимар”, ТШ “12.фебруар” у Нишу на предметима Ликовна култура и Слободоручно цртање, а 2018. године изабран је за доцента на предметима Цртање и Сликање , Факултета уметности у Нишу. Активно је излагао на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. До сада је приредио 42. самосталне изложбе и учествовао на  преко 150 групних  изложби. Учесник је преко 50 ликовних колонија.

Изложба ће бити отворена до 25.јуна.

Марија Стојадиновић

                                                                                                                                            Небојша Лапчевић

                                                                

                                       

  

 

Првомајска изложба 2020

Каталог у PDF формату можете прегледати и преузети овде у ова три наведена линка.

ПРВИ ДЕО КАТАЛОГА у PDF формату

ДРУГИ ДЕО КАТАЛОГА у PDF формату

ТРЕЋИ ДЕО КАТАЛОГА у PDF формату

Отворен онлајн конкурс за Првомајску изложбу

253 Legat Galerija Milica od Macve

Удружење Расиниус, Савез синдиката Крушевац и Културни центар Крушевац припремају виртуелну Првомајску изложбу. Аутори морају доставити свој рад у Јпг формату и написати: Име, презиме и назив слике. Материјал послати на e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. дo 12. априла 2020. године. Видимо се на интернету. #ostanikodkuce

Изложба радова са 50. Ликовне колоније ДЕЛИБЛАТСКИ ПЕСАК Панчево

 

1pesak 5 4pesak 1

2pesak 13 3pesak 12

 

Изложба слика СВЕДОЧАНСТВО ВРЕМЕНАзванично је отворена у уторак 12.новембра 2019. године  у 19 сати у Легату Милића од Мачве.

На самом почетку присутне је поздравила Виолета Капларевић, директорка КЦК. О Ликовној колонији Делиблатски песак говорио је Стојан Бошков, председник КПЗ Панчево.

Изложбу је отворио Чедомир Кесић сликар и један од оснивача Ликовне колоније.

Назив изложбе је СВЕДОЧАНСТВО ВРЕМЕНА будући да она говори и представља промене, уметничке правце и процесе, склоности, уметничке технике и друге значајне карактеристике које су карактерисале штафелајно сликарство у претходних 50 година.

Културно просветна заједница Панчево организатор је Ликовне колоније ,,Делиблатски песак“ која је основана 1969. године најстарија је градске културна манифестација у Панчеву и једна је из групе најстаријих и најуспешнијих ликовних колонија  у Србији.

Колонија је дала велики допринос у израстању Панчева у значајни ликовни центар Србије, дајући допринос развоју ликовне културе у граду Панчеву и Србији.

Ликовна колонија је истовремено била и јесте ликовна манифестација, савремена уметничка радионица, стециште уметника, место настанка и приказивања Панчевцима чудесних слика, изазов за младе да се школују и крену мукотрпним али лепим стазама стваралаштва.

У протекла пола века у раду Колоније узело је учешће 430 уметника, од чега 104 из иностранства, око 220 из ликовних центара Србије и преко 100 уметника из Панчева и околине. У педесетогодишњем периоду, у Делиблатском песку настало је 1.300 уметничких дела, понајвише слика, скулптура, цртежа, графика и других ликовних облика изражавања.

Међународни карактер Колоније и уметници који су билигости, значајно су допринели квалитету и разноврсности уметничког стварања, доносили су увек по нешто ново уз присутну свест о потреби да се у кругу Колоније континуирано шанса даје најмлађим академски образованим ствараоцима.

Педесетогодишњица ликовне колоније ,,Делиблатски песак“ Панчево обележена је ретроспективном изложбом од 100 уметничких дела из Уметничке збирке ликовне колоније ,,Делиблатски песак“ Панчево по избору Милета Игњатовића, историчар уметности из Новог Сада.

Од ових 100 дела, у Крушевцу, у Легату Милића од Мачве , од 12. до 26. новембра 2019. године, изложеноје 46 слика и скулптура.

Марија Стојадиновић

Небојша Лапчевић

Изложба слика Олгице Стефановић

 

У Легату Милића од Мачве у четвртак 10. oктобра у 18 сати отворена је Изложба Чувари расковника, уметнице из Новог Сада Олгице Стефановић.

Олгица Стефановић је графички дизајнер, сликар и иконописац члан УЛУС, СУЛУВ и Екслибриса. Имала је преко 35 самосталних изложби у земљи и иностаранству: Сад, Немачка, Пољскa, Мексико, Аргентина, Мађарска, Француска, Грчка, Финска, Белгија...

Крушевац ову уметницу памти по Видовданској изложби у Легату и радионици за децу Моја Ћирилица у сарадњи са часописом Багдала за децу.

Стихове је говорио песник Вељко Стамболија, а програм је водио Небојша Лапчевић. Љубиша Ђидић је отворио изложбу:,,Прву метафору смо добили у средњевековном мајстору, зографу, фрескописцу, на камену, у повељма, хагиографијама, папиру, калиграфу... Овде Олгица оживљава сав тај свет рајских птица, змајева, слова ћириличних...“

lll 1

lll 2

 

Представљање књиге ХИЛАНДАР И СВЕТА ГОРА ИЗМЕЂУ МИТА И ИСТОРИЈЕ

 

 

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ

ХИЛАНДАР ИЗМЕЂУ МИТА И ИСТОРИЈЕ

др АЛЕКСАНДАРА Б. ЛАКОВИЋА

У Легату Милића од Мачве у организацији Багдале и КЦК, у петак 20.08.2019. представљена је књига путописа др Александра Б. Лаковића Хиландар између мита и историје која је изашла у издању К.Ц. Градац,Рашка и суиздаваштву Духовног Луга, Крагујевац.

О књижевном и духовном делу обогаћеном уметничком фотогравијом Рајка Каришића, Горана Вељковића и Мирослава Јерамића говрили су књижевни критичарМилош Петровић и књижевник Љубиша Ђидић. Књига је недавно награђена Ненадовићевом наградом.

У програму су наступили Хор Бисер и књижевник и Енес Халиловић, добитник награде Меша Селимовић као сарадник Багдале.

Hilandar 12 Hilandar 36

Hilandar 20 Hilandar 9

ПОЕТСКО-МУЗИЧКИ ТРИПТИХ ,,РАСПЕТО КОСОВО" 2019.

 

 

На платоу цркве Лазарице, по десети пут одржан је традиционални програм Распето Косово у оквиру Видовдана 19. Програм је тематски био посвећен 630-годишњици од Косовског боја, али и подсетио на 800 година аутокефалности Српске православне цркве, и 610 година од настанка песме Слово Љубве, Деспота Стефана Лазаревића.

         У богатом поетско-музичком триптиху наступили су: мецосопран Наташа Јовић Тривић, клавир-др Миливој Вељић, Урош Родић са Дечјим хором КЦК, хоровођа  проф.Виолета Јовановски и проф. клавира Иваном Лазаревић, Страхиња Савковић – тенор и Хор Свети кнез Лазар, глумац Милија Вуковић, баритон Милутин Јоцић...

        Своје поетске дарове принели су песници са Косова и метохије: Живојин Ракочевић, Милан Михајловић и Ненад Раденковић Јеро уз глас народног појца, Тамере Капетановић.

Извођене су композиције Мирољуба Аранђеловића Расинског, програм је уредио Небојша Лапчевић, водитељ је била Лидија Ужаревић.

 Raspeto 47

Raspeto 50

 

Raspeto 81

Изложба Павла Поповића

 

Raspeto 12 Raspeto 14

 

У Легату Милића од Мачве 21.06.2019. отварена је Изложба Павла Поповића, У сјају светских мајстора, а у оквиру манифестације Распето Косово, Видовдан 2019. чији је покровитељ Град Крушевац.

Павле Поповић је аутор преко 150 самосталних изложби, добитник бројних награда. У Легату је изложио колекцију репродукција: Рембраната, Веласкеза, Вермера, Месејеса...

Госте је поздравила директорка КЦК, Виолета Капларевић, а изложбу је свечано отворила Заменица градоначелника Крушевца, Весна Лазаревић.

О изложби су говорили Љубиша Ђидић и Марија Стојадиновић.

У музичком делу програма наступили су ученици Музичке Школе Стеван Христић са професорком флауте Мирјаном Станковић.

Raspeto 21 Raspeto 10

Raspeto 16 Raspeto 23

ИВАН НАУМОВ – АУТОР КЊИГЕ И СЦЕНАРИСТА ,,БАЛКАНСКА МЕЂА“ У ЛЕГАТУ МИЛИЋА ОД МАЧВЕ

Руски писац Иван Наумов, хит књиге ,,Балканска међа“ (Информатика, Београд, 2019.) и сценариста истоименог филма који обара све рекорде гледаности, у понедаљак 17. Јуна 2019. је био у посети Легату Милића од Мачве ,,Косово први праг Србије“.

Наумов (1971. Москва) је аутор и следећих дела: Размена заробљеника (2008.), Дечак са сабљом (2012.), Сенке (2012.)... Аутор је и више од четрдесет прича и новела. Лауреат многих књижевних награда.

,,Балканска међа“ је бескомпромисан роман. Кроз патњу и бол пробијају се понос и нада, чинећи нас јачим“.

Великог руског писца су угостили Небојша Лапчевић и Љубиша Ђидић, председник Савета Легата. Након разгледања Милићевих слика, ипресионаран сликама великог српског сликара, Иван Наумов се уписао у књигу утисака.     

Изложба Ликовне колоније - Рибарска Бања и представљање књиге ГНЕВ

   У уторак 28.05.2019. године у Легату Милића од Мачве отворена је Изложба Ликовне колоније Рибарске Бање. Шеф маркетинга Специјалне болнице Рибарска Бања, Влада Панић, истакао је високи домет и традицију ликовне колоније.

О изложеној колекцији слика и значају колоније за уметност нашег краја и уметност Србије, говорила је Марија Стојадиновић, уредница ликовног програма КЦК.

О књизи песама проф.др Миливоја Р. Јовановића ,,Гнев“ која је објављена у издању Српске Краљевске Академије, говорио је Љубиша Ђидић, рецензент:,,У завичајном сажвежђу Миливоје пева са осећањем лепе самоће и осећањем лепог гнева“. У програму су учествовали и ученици Музичке школе Стеван Христић, а програм је водио Небојша Лапчевић.  

 

Ribarska 13 Ribarska 17

Ribarska 22 Ribarska 33

ПРВОМАЈСКА ИЗЛОЖБА РАСИНИЈУС И ДИМИТРИЈЕ СИМИЋ

Традиционална ПРВОМАЈСКА ИЗЛОЖБА Удружења ликовних уметника Расинског округа Расиниус и Ликовног клуба Димитрије Симић, званично је отворена 23.априла 2019. године у Легату Милића од Мачве. Овом приликом промовисана је књига Ликовна критика, Љубише Бате Ђидића, а у издању Расиниуса. На овогодишњој заједничкој Првомајској изложби  чланови Удружења РАСИНИУС (40 аутора) и Ликовног клуба  Димитрије Симић (19 аутора) промовишу своје стваралаштво. 

Од заступљених техника коришћена су уља на платну, акрил, фотографија, акварел, комбинована техника, скулптуре у камену... На самом отварању присутне је поздравила Виолета Капларевић, директорка КЦК. О књизи је говорио Братислав Алексић, дипл.графичар. О самој изложби говорила је Марија Стојадиновић, уредница ликовног програма КЦК, а за музички тренутак био је задужен Живојин Велимировић. Уручене су и захвалнице, члановима удружења и сарадницима. Изложбу је званично отворио Саша Нешић, председник Савеза Самосталних Синдиката Србије за град Крушевац и општине, а уз чију сарању је Изложба реализована.

Догађају је присуствовала Весна Лазаревић, заменик градоначелника Крушевца, и Момир Драгићевић, градски већник за културу Града Крушевца.

Изложба ће бити отворена до 15. маја 2019.године.

 Марија Стојадиновић

 Небојша Лапчевић

  

  

 

 

2022  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates