КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ- ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРОГРАМА ЗА НОВЕМБАР 2018.

novembar 2018 2

 

 

НОВЕМБАР 2018.

ПРОГРАМ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА КРУШЕВАЦ

Новембар је месец богат знимљивим програмима, који почињу представљањем једне путописне књиге.

У среду, 7.новембра, са почетком у 19 часова у Белој сали Културног центра Крушевац биће представљена путописна књига која носи наслов СЕВЕРНА КОРЕЈА. Ова књига је настала као збир утисака и искустава ауторке Снежане Радојичић која је имала прилике да посети СЕВЕРНУ КОРЕЈУ ове године, а добар део пута је прешла бициклом. Треба још рећи да је ауторка,   познати путописац и блогер, обишла бициклом читаву Азију.

 

Очекујемо велико интересовање и посећеност и занимљиво представљање ове књиге од стране ауторке Снежане Радојичић, иначе дипломираног филолога која ће своје аутентично искуство   поделити са публиком и читаоцима, уз видеопрезентацију. Треба цитирати пар реченица из НАПОМЕНЕ која је на почетку ове књиге: Заклети сам индивидуалац који је искорачио из зоне комфора, добровољно постајући аутсајдер. Путујем у потрази за добротом и лепотом у свету. Једине границе које признајем су звездано небо изнад мене и морални закон у мени. Волим да слажем речи у реченице и због тога пишем.

Да кажемо још нешто о књижевним догађањима који предстоје до краја новембра

У уторак, 13.11. са почетком     у 19 часова у Кући Ђуре Јакшића на Скадарлији у Београду биће представљен нови број часописа ПУТЕВИ КУЛТУРЕ, 28. по реду. Тема овог броја је ХРАБРОСТ. Очекује се учешће и присуство аутора из Београда као и Крушевљана сада настањених у Београду.

 

У понедељак, 26. новембра, са почетком у 20.30 у Белој сали Културног центра биће одржан књижевни сусрет са писцем Мариом Лигуоријем поводом његове нове књиге ИДЕЈА НАПУЉА. Овај аутор био је пре пар година гост КЦК и окупио публику у великом броју, посебно ђаке, средњошколце и професоре али и грађане Крушевца који поштују и прате деловање овог италијанског писца, професора филологије и великог пријатеља Србије који већ неколико година предаје на Филозофском факултету у Новом Саду. ИДЕЈА НАПУЉА је још један допринос Марија Лигуорија разумевању овог дела Југа Италије, омиљене туристичке дестинације људи из целог света, али и инспирације многих уметника, мислилаца, социолога, антрополога и других интелектуалаца који су кроз време покушавали да схвате контроверзну природу овог града.

Радивоје Симић, уредник музичког програма је представио музичка догађања која су предвиђена за новембар. А то је, прво, КЛАВИРСКИ ДУО Светлане Милојевић и Сање Пантовић, најављен за понедељак, 12. новембар са почетком у 18 часова у Малој сали Крушевачког позоришта. Следи концерт кларинетисте Андрије Благојевића у Легату Милића од Мачве у петак, 16.11. са почетком у 19 часова.

У петак 23. новембра одржаће се у Клубу КЦК од 10.30 до 14.30 ЕТНО ДАН, мултимедијално догађање које представља деловање културно-уметничких друштава, изложбу народне радиности у циљу очувања народне традиције и обичаја...

Марија Стојадиновић, уредница ликовног програма представила је догађања из ове области ЗА НОВЕМБАР 2018.

Изложба слика Урбане асоцијације Милоша Милосављевића (15.11-14.12.2018.)

Отварање у четвртак 15. новембра 20 сати, Галерија КЦК

Милош Милосављевић је рођен 1979. године у Врању. Дипломирао је сликарство на Факултету уметности у Нишу септембра 2004.године у класи проф. мр. Ђура Радоњића.

Исте годие је уписао и постдипломске студије на Факултету ликовних мметности при државном универзитету „Св. Кирил и Методиј“ у Скопљу, у класи професора Родољуба Анастасова.

У протеклих неколико година излагао је на седам самосталних и више бијенала и групних изложби од којих су неке имале и међународни карактер.

Учесник је колонија у Новом Саду, Бачком Петровцу, Врању.

Члан је Удружења ликовних метника Врање (УЛУВ) од 2003. године.

Од 2015. године ради као доцент на Факултету за Дизајн и Мултимедију - Универзитет ФОН у Македонији.

Циклус слика Урбане асоцијације представља предмет уметниковог истраживања од 2006. године до данас. Слике су рађене у комбинованој техници и уље на платну.

Изложба је по Конкурсу за излагачку сезону у 2018. години у Галерији КЦК.

МАЛИ ФОРМАТ УЛУПУДС-а   (20.11-2.12.2018.год )

Отварање у уторак 20. нобемра у 19 сати

Легат Милића од Мачве

Изложба  УЛУПУДС-а је традиционална, а 2018. је дванаеста година постојања. Од 2007. године, одржавала се под називом „Радови малог формата“ а од прошле, јубиларне 2016. је назив измењен у „МАЛИ ФОРМАТ УЛУПУДС-а“.

Изложба је путујућа и сваке године обиђе велики број галеријских и музејских простора широм Србије.

Поставка је разноврсна и обухвата акварел, акрил,уље (на платну, картону, дасци), калиграфију, мозаик, колаж, дигитални и класичан, цртеж, класичне и дигиталне графике, керамику, скулптуру, илустрацију, дигиталну и класичну, фотографију, комбиноване технике... док су теме разноврсне и многобројне...

БИОСКОП КРУШЕВАЦ

Огромно интересовање изазвао је домаћи филм Јужни ветар који је у Биоскопу Крушевац видело у претходном периоду 6970 гледалаца.

Филм ће бити поново приказиван од 24-29. новембра 2018.године.

Реконструкција Биоскопа Крушевац почеће почетком 2019. године, обезбеђено је 3500000 динара од Филмског центра Србије, а за исту сврху очекују се и средства Града.

ДРАМСКИ ПРОГРАМ

Културни центар Крушевац по први пут се ове године прикључује Међународној манифестацији НОЋ ПОЗОРИШТА у суботу 17. новембра Изложбом плаката позоришних представа, радионицама и перформансима.

У недељу, 18.11. у Белој сали КЦК са почетком у 20 часова одиграће се прва реприза позоришне представе ЦРНИ ГРУЈА по мотивима тв серије А.Лазића. У овој поставци играју чланови АРТ ЧКАЉА, редитељ проф.Ернест Међедовић.

У четвртак, 29.11. са почетком у 19 часова у Белој сали КЦК одржаће се такмичење рецитатора за одрасле.

Kултурни центар Kрушевац организује Master class радионице писане форме, карикатуре и стрипа, 30.11. и 1 .12. 2018. године у Медија центру и учионици бр. 9 KЦK, са почетком у 11 сати.

На радионици ће учествовати ученици основних и средњих школа града Kрушевца, награђени ученици на Међународном конкурсу за младе до 18 година Фестивала хумора и сатире „Златна кацига” и полазници ликовног студија „Маја Олић“.

Предавачи на Master class радионицама биће проф. Драгутин Вукелић и проф. др Милош Марковић.

 

novembarr 5

 

novembarr 7

 

novembarr 8

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates