Конференција за медије- Јануар 2020.

januar2020 9 januar2020 1

 

Поштовани новинари, добар дан, добродошли на прву конфернцију у 2020. години коју организујемо поводом представљања програма које ћемо реализовати у јануару.Честитам вам новогодишње и божићне празнике са жељом да и у овој новој години остваримо успешну сарадњу. Иза нас је успешна година и у програмском и финансијском делу. Претходну годину завршили смо са позитивним финансијским резултатом и реализовали више од 450 програма. КЦК је у протеклих годину дана, организовао, реализовао и учествовао у великом броју манифестација, програма, смотри, такмичења и акција са јасно одређеним програмским садржајима базираним на очувању и презентовању стваралачких и традиционалних вредности српског народа. Кроз КЦК своје знање, умешност и љубав према, како аматерском тако и према највишим дометима уметничког и научног стварања, исказали су многи појединци, друштва и организације. У различитим просторима и локацијама окупили смо публику на трибинама, драмским, ликовним, музичким, поетским, дечијим и филмским програмима.

januar2020 7

Почетком ове године крећемо са реновирањем биоскопа Крушевац. Средствима у износу од 6.600.000 динара која смо добили од Филмског центра Србије на основу пројеката у 2017-ој и 2019-ој, заменићемо подове, стара седишта новим и бину у партерном делу биоскопа. У 2019.год. филмове домаће и стране продукције, видело је 24.120 гледалаца, приказано 177 филмова и одржано 580 пројекција, истакла је директорка Културног центра Крушевац.

         У наставку конференције Виолета Капларевић је најавила први дечији програм у овом месецу који ће бити реализован 13.јануара у дечијој играоници у Пионирском парку у сусрет Православној Новој години. Ово је први програм у новом, модернијем амбијенту у објекту који осим играонице има и угоститељски део, као и када је и КЦК сам био корисник поменутог простора. Овај месец је у знаку обележавања великих празника, Светог Саве и Богојављења. Традиционално ћемо одржати Светосавску радионицу за ученике средњих школа, а најбоље писане радове ћемо и наградити. Светосавску академију у сарадњи са Православном Епархијом крушевачком одржаћемо 25. јануара у Крушевачком позоришту са почетком у 18 сати. Беседу ће говорити протојереј, ставрофор Драги Вешковац. Овогодишња добитница Светосавске награде је професор Марија Урошевић, мастер економиста, докторант Економског факултета, шаховски Фиде тренер и Фиде мајстор из Крушевца.

         Поводом великог православног празника Светог Саве, традиционално ће у четвртак, 23.јануара, од 12-14 сати у Медиа центар КЦК, бити одржана СВЕТОСАВСКА РАДИОНИЦА за средњошколце. Одмах сутрадан, 24.јануара, у 12 часова, у учионица бр. 9 КЦК, биће одржана додела награда за најбоље писане радове СВЕТОСАВСКЕ РАДИОНИЦЕ. 

             Пливање за Часни Богојављенски крст организујемо у Белој Води на Западној Морави и на Расини у Шаврану, 19. јануара, и то по 19. пут, где ће се најсмелији пливачи витешки надметати за Часни крст у Белој Води . Такође, пливање за Часни крст по 8. пут биће организаовано и у Шаврану на Расини, где се из године у годину окупља све већи број пливача.

               Промоција књиге поезије СНОХВАТИ и представљање музичко-поетског стваралаштва за децу Оливере Цветић отвориће нову сезону књижевног стваралаштва 9. јануара у Белој сали КЦК. Подсећања ради, Културни центар Крушевац организовао је два ФЕСТИВАЛА МУЗИКЕ ЗА ДЕЦУ РАСИНСКОГ ОКРУГА под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Града Крушевца. Фестивал је повезао текстописце, композиторе, корепетиторе, професоре, хоровође, родитеље и децу, најлепшим текстовима и аранжманима аутора којима се бескрајно захваљујемо, јер су се одрекли ауторских права на радост деце.

Промоција књиге поезије СНОХВАТ Оливере Цветић је наставак добре сарадње и још један корак за развој Фестивала. Ауторка је добитник великог браја награда за текстове и композиције за децу, члан је Удружења књижевника Србије и Удружења љубитеља дечијег стваралаштва Лира. Уметнички је руководилац дечијег хора при храму Свете тројице у Трстенику.

О књизи ће говорити композитор проф. Миливоје Илић, корепетитор класичног балета, члан оркестра Позоришта на Теразијама, као и члан Симфонијског оркестра РТС-а. У програму поред аутора и рецензента учествују солисти Јована Крстић, Ивона Игрутиновић и Никола Максић, дует Нађа Ђонић и Николина Вујиновић и Дечији хор КЦК.

               За наше најмлађе суграђане полазници Креативних радионица КЦК припремили су Игроказ под називом "Божићна прича". Кроз музичко сценске тачке приказаће како се обележава Божић у нашем крају. У програму учествују балетска секција, Плесна школа и школа говора и глуме, а гости су ученици Основне школе „Нада Поповић“. Игроказ се ради по тексту песникиње и наше дугогодишње сараднице Татјане Ђурић.

               Концерт Дечијег хора Културног центра Крушевац, поводом трогодишњег постојања и више него одличних резултата, биће одржан у Белој сали КЦК, у суботу 18. јануара 2020. у 18 сати, под диригентском палицом проф. Виолете Јовановски. Током овог, прилично кратког периода рада Дечији хор Културног центра Крушевац бележи много значајних награда и наступа:

- Учешће здружених хорова у Београду испред Храма Светог Саве поводом Дана Словенске писмености, са диригентом Бојаном Суђићем. Снимак је директним преносом емитован у Москви на „Црвеном тргу“.

- Дани српско-руског пријатељства у Новом саду – Сајам књига у Новом Саду

- Фестивал православног филма – Музеј града Крушевца

- Фестивал музике за децу Распевано пролеће у сарадњи са Музичким центром Панчево

- Фестивал музике за деци Расинског округа – Крушевачко позориште

- Триптих Распето Косово – заједничи наступи са Хором и Оркестром Дома војске Србије, диригент Катарина Божић – плато испред цркве Лазарице

- Академија поводом Дана града Крушевца- Крушевачко позориште

- Гостовање у емисији „Жикина шареница“ – Телевизија Пинк

- Репортажа града у Квизу „Играј за завичај“ – РТС

           Наш дугогодишњи сарадник и пријатељ Културног центра Крушевац, мр Есад Попара објавио је књигу под називом "Загрлаћани и Загрлаћанке" у којој је сакупио животне приче знаменитих породица и личности из Жупе Загрлате. Реч је о људима из долине Рибарске реке, која се у време Немањића звала Жупа Загрлата. Мр Есад Попара је стручни сарадник-педагог у ОШ "Велизар Станковић Корчагин" у Великом Шиљеговцу, бави се истраживачким радом и аутор је неколико књига. Промоција ће бити одржана 22. јануара у 18 сати у Белој сали.

          Директорка Капларевић, посебно је истакла значај дугогодишњег Фестивала Француског филма. Сарадња Културног центра Крушевац са Француским институтом, са седиштем у Београду, траје већ петнаестак година на обострано задовољство. Француски институт нам углавном даје пробране и квалитетне Француски филмови који по својој садржини одговарају узрасту од средњошколског па све до филмова за генерације старијег доба, биће приказивани у Белој сали Културног центра Крушевац и као и увек до сада улаз ће бити слободан. За период од 13-18.јануара од 21 сат, договорено је приказивање најбоље посећених филмова из претходне године. Тиме отварамо нову календарску годину у сарадњи са Француским институтом. Сигурни смо да ће наша сарадња трајати дуго, на задовољство свих љубитеља Француског филма.

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates