КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ЗА МАРТ 2020.

mart 2020 2

 

Mart 1 Mart 2

 

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ЗА МАРТ 2020.

          Поводом програма за месец март 2020. године у Медија центру КЦК одржана је конференција за новинаре. О програмским садржајима говорили су уредници Јелена Протић Петронијевић и Лидија Ужаревић.

          Овог марта планирано је седамнаест програма који су намењени различитим узрастима и интересовањима.

          У оквиру промоција књига и књижевних вечери планирано је шест сусрета. Тако ће програмске садржаје за март отворити представљање књиге Владимира Тасића „Крушевачка философија мира-симбол миротворства у Србији“ у четвртак, 5. 3. са почетком у 18 сати у Белој сали.

У недељу 8. марта, са почетком у 19 часова у Белој сали   одржаће се ПОЕТСКО-МУЗИЧКИ ПРОГРАМ     ПОВОДОМ 8. МАРТА. Учествују Милан Гајић, песник, Павле Панин и Миона Вукадиновић, соло певачи, прати их на гитари Марко Милићевић. Милан Гајић ће говорити своју љубавну поезију, а изводиће се руске романсе, изворне народне песме и евергрин музика. Програм је осмислио Ненад Блажић, главни уредник КЦК.

У четвртак, 12. марта, почетак у 19 часова у Белој сали КЦК   одржаће се програм ПЕТ ПЕСНИКА И ВИ   у организацији Удружења ПоезијаСРБ и КЦК. Учествују песници: Зоран Ђурић, Милосав Ђукић Ђука, Јелена Протић Петронијевић, Татјана Ђурић и Првослав Пендић Пенда.     Програм је осмислио Љубодраг Обрадовић.

У петак, 13. марта, почетак у 20 часова, Бела сала КЦК, биће представљена аутобиографска књига под насловом ОТИСАК ДУШЕ, аутор Милоје Михајловић – Миле Меда. Учествују ауторови сарадници и пријатељи који имају текстове и у књизи: Драган Дамјановић, Љиљана Пантелић, протојереј-ставрофор Драги Вешковац, Гвозден Ђолић, Љубиша Ђидић и Зоран Томић.

Уочи Светског дана поезије, у петак, 20. марта, са почетком у 20 сати у Белој сали КЦК биће одржан песнички перформанс ОРФЕЈЕВ КРУГ. Представиће се песник Живко Николић са гостима. То су песници: Драгица Ужарева, Верица Илић, Николина Бабић и Коста Лозанић. Живко Николић је песник присутан у књижевном животу Југославије а затим Србије већ пет деценија, покретач манифестација, књижевних алманаха и часописа, Београдске мануфактуре снова са Владимиром Пишталом, затим Књижевног друштва СВЕТИ САВА, аутор 20 књига поезије и неко ко помаже ауторима да се афирмишу и да објављују своје песме и књиге, стални сарадник часописа ПУТЕВИ КУЛТУРЕ... Добитник је више књижевних награда и признања (награде ЂУРА ЈАКШИЋ, РАДЕ ТОМИЋ, ПЕЧАТ КНЕЗА ЛАЗАРА...). Перформанс ОРФЕЈЕВ КРУГ биће изведен по шести пут, први пут ван Београда. Уредник програма Јелена Протић Петронијевић.

У четвртак, 26. марта, са почетком у 19 сати у Белој сали КЦК биће представљен социо-психолошки роман ГРОФИЦА МИЛА ТОНКИН, аутор је Мира Пасквал, а представиће се и издавач СЛОВЕНСКО СЛОВО из Београда. У име издавача говориће Јања Тодоровић, главни уредник, затим Душан Тодоровић, графички уредник, а посетиоци програма ће моћи да погледају и продајну изложбу књига СЛОВЕНСКОГ СЛОВА.

          У овом месецу очекују нас три концерта. Прва два припадају популарној музици: у петак, 6.3. – концерт групе „Кербер“, а 19.3. – концерт Нине Бадрић. Оба концерта почињу у 20 сати и одржавају се у биоскопу „Крушевац“.

По традицији, једном месечно, организује се концерт уметничке музике. Овог пута у суботу 21.3. у Малој сали Крушевачког позоришта представиће се АРАТОС Трио. Чине га: Катарина Поповић-виолина, Михаило Саморан-кларинет и Вања Шћепановић-клавир. На програму су дела Бартока, Стравинског, Хачатуријана и других, али и савремених српска композитора. Трио је основан 2014. године и чине га професионални музичари, а уједно и студенти завршне године докторских академских студија камерне музике на Факултету музичке уметности у Београду. Концерт почиње у 18 часова.

Изложба слика под називом „Месечеве приче“, аутора Јелене Тијанић Савић, биће отворена у среду, 25.3. у Легату Милиће од Мачве са почетком у 19 сати. Организује се по конкурсу КЦК за излагачку сезону 2020. Ауторка је завршила Факултет примењених уметности у Београду, одсек зидно сликарство. На истом факултету магистрирала је из области мозаика. Ради као ликовни педагог, члан је УЛУПУДС-а, живи и ствара на релацији Ужице-Београд.

Традиционално Градско такмичење рецитатора биће одржано у петак, 13.3. са почетком у 10 сати у Белој сали за ученике основних школа и Парохијском дому Цркве Лазарице за средњошколце.

И овог марта подсетићемо се на НАТО агресију на нашу земљу програмом под називом „Поход палог анђела“. Реализује се у сарадњи са Историјским архивом Крушевац и биће одржан 24. марта у Легату Милића од Мачве са почетком у 13 сати. Програм ће пратити и изложба фото-документације.

Светски Дан позоришта, 27. март биће обележен премијером едукативне, интерактивне позоришне представе „Позоришни бонтон“ у извођењу чланова Позоришног студија „Бата Миладиновић“. Адаптација и режија Лидија Ужаревић, наставник глуме. Почетак представе у 17 сати у Белој сали. Истог дана у биоскопу „Крушевац“ са почетком у 20 сати биће одржано хумористичко-сатирично вече, наступиће Неша Бриџис.

У сусрет финалу 28. Фестивала хумора и сатире „Златна кацига“ у овом месецу биће организована три програма. У оквиру сатиричне вечери биће представљена прва деценија стваралаштва крушевачког песника Николе Стојановића. Стојановић је вишеструки добитник на Фестивалу, овогодишњи члан жирија за писану форму. Сусрет ће бити одржан у понедељак, 23.3. у 19 сати, Бела сала.

У предвечерје завршне вечери овогодишњег Фестивала „Златна кацига“ биће организован 30. марта Весели аутобус. Полазак је у 12 сати са платоа испред Дома синдиката. Следећег дана одржаће се у Дечијем центру- Пионирски парк са почетком у 12 сати Пролећни маскенбал. Право учешћа имају ученици од првог до четвртог разреда основних школа.

И овог месеца у биоскопу „Крушевац“ очекују нас најактуелнији филмски наслови. Препоручујемо и крушевачку премијеру филма „Хотел Београд“ који ће се приказивати од 13 – 22. 3. у више термина. На дан премијере у Крушевцу, 13. марта са почетком у 17,30 крушевачкој публици поклониће се глумац Милош Биковић и део глумачке екипе.

Mart 4 Mart 7

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates