Пета BAZАART-ова националана научно-стручна Конференција

64266529 2900115696669803 6928108438329229312 o 65438128 2900113680003338 2216585372530376704 o

Пета BAZАART-ова националана научно-стручна Конференција са међународним учешћем „ВАСПИТАВАТИ КУЛТУРОМ“ – „Ка друштву у ком су вредности важне“ одржана је од 24-25. јуна 2019. године у Београду.

На позив организатора BAZAАRT-а (репрезентативног удружење у култури) учесник овогодишње Конференције био је и Културни центар Крушевац са сарадницима из ОШ „Свети Сава“ и Удружења грађана „Фабрика уметности“ из Крушевца. Овогодишњу Конференцију, уствари пленум, 24. јуна на сцени „Петар Краљ“ у Атељу 212, отворила је едукативна представа „Културоциклин“ у режији проф. Сандре Максимовић и узвођењу ученика ОШ „Свети Сава“ из Читлука настала у продукцији КЦК и УГ „Фабрика уметности“. Била је изузетна част да Крушевац, предвођен Културним центром Крушевац, започне овогодишње дружење на једној од сцена Атељеа 212.

 

Након свечаног отварања за све учеснике уследила су предавања на тему „Зашто су вредности важне“ др Александра Стевановића ( „Техноарт“, Београд“) и „Зашто васпитавити културом“ проф. др Драгана Попадића и др Тамаре Николић са београдског Филозофског факултета, као и Наташе Анђелковић из Завода за унапређење образовања и васпитања.

Након предавања, у простору Атељеа 212, одржана су и округли столови „Како можемо васпитавати културом“ са следећим темама: „Васпитавати културом у установи културе: установа културе као учионица“, „Васпитавати културом у школи: школа као Културни центар“ и „Васпитавати културом кроз културно наслеђе: локално културно-историјско наслеђе као школски час“ и то кроз примере најбоље праксе у Србији у области сарадње сектора културе и образовања које су изабрали стручњаци из Завода за проучавање културног развитка и Института за педагошка истаживање.

Културни центар Крушевац позван је да у оквиру округлог стола, потом и радне групе-план акције, говори на тему „Васпитавати културом у установи културе: установа културе као учионица“ тако што је представио Фестивал средњошколског театра или ТИН ФЕСТ-а који је у овој Установи настао пре дванаест година. Организатори Конференције, на основу истраживања и проучавања, истакли су да су од пет стотина и дванаест Културних центара и Домова културе, колико их има у Србији, изабрали Културни центар Крушевац као најбољи пример добре праксе у области културе и средњошколског образовања. Овим поводом поред представника Смедерева-позориште „Патос“, чачанске Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, Народног музеја Панчево, галерије слика „Сава Шумановић“ Шид, Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица и Природњачког музеја Београд, о ТИН ФЕСТ-у говорила је Лидија Ужаревић, уредник у Културном центру Крушевац, уредник Фестивала и наставник у Школи говора и глуме КЦК.

Била је ово прилика да пренесемо наше искуство, разменимо мишљења и остваримо сарадњу са другим установама, удружењима, институцијама. Такође је свако од позваних учесника показао, креативношћу, уметничким квалитетом, али и свешћу и усмереношћу ка потребама младих, какви све могу и постоје садржаји који доприносе позитивном формирању, социјализацији, одрстању и сазревању младе публике.

Након излагања свих учесника стола уследио је рад у радним групама који се састојао од планирања васпитних програма кроз културне активности. Резултат је иновативност и одлична атмосфера приликом креирања будућих програма.

                Партнери BАZААRТ-а на овогодишњој Конференцији били су: Завод за проучавање културног развитка, Цента за драму у едукацији и уметности ЦЕДЕУМ и Мало позориште „Душко Радовић“. Подршка Министарство културе и информисања Републике Србије.

***

ОКРУГЛИ СТО – „ВАСПИТАВАТИ КУЛТУРОМ У УСТАНОВИ КУЛТУРЕ: УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ КАО УЧИОНИЦЕ“

Београд, 24.6.2019.

Атеље 212, сцена „ Петар Краљ“

Хвала на позиву и могућности да говорим о Фестивалу средњошколског театра или ТИН ФЕСТ-у у оквиру данашње теме на овом округлом столу. ТИН ФЕСТ је део драмског програма КЦК, заправо припада сегменту који је намењен образовању и васпитању деце и младих, поред других садржаја, као што су уметничке радионице, школе, секције, слични Фестивали у којима је такође остварена сарадња и са основним и средњим школама Града и наше Установе.

          ТИН ФЕСТ је основан пре 12 година на предлог ученика средњих школа, у време настанка ученичких парлмената у средњим школама, као и формирања канцеларије за младе. Мотив да нам се обрате јесте искуство и пракса наше куће ( прва Школа говора и глуме-Бата Миладиновић, постојање уметничких радионица, Драмског студија, других Фестивала и програма за децу и младе, запослени стручњаци и сарадници...). Важан моменат је и то да је у граду постојао већ три године ФЕШТ-Фестивал школског театра, намењен основцима, у организацији КПЗ Крушевца. Фештовци су порасли и желели да се и даље, сада у средњим школама, баве школским театром. С дуге стране КЦК је могао да им пружи оно што нису могли да остваре у школама. Повезала нас је и инфраструктура наше куће, сала, учионице за вежбање, техника, стручна помоћ, фундуси, постојеће сценографија, али и тзв. предфестивалски програми – у виду радионица, семинара, као и одјеци Фестивала, помоћ да се представе и на другим Фестивалима, манифестацијама и сл. Наравно ту је и могућност да КЦК дође до новчаних средстава (градски буџет, пројекти, министарства, удружења, невладин сектор и сл...).

          За КЦК је ово била степеница више у развоју драмског програма намењеног деци и младима, као и оног што је и суштина образовно-васпитног програма. Средњошколцима је Фестивал прилика да открију и развију своје таленте, да се и даље баве позориштем , али и да се одлуче за будућа занимања. И након дванаест година имамо скоро три генерације младих професионалних уметника из свих области позоришта којима је ТИН ФЕСТ био пресудан у избору. Иначе Фестивал је такмичарског карактера, организује се у априлу месецу, траје осам дана и кроз Белу салу КЦК прође око 3500 гледалаца.

Поделили смо обавезе, донели правилник Фестивала. Школе саме органзују драмске групе или секције, аудиције и сл. Бирају драмски текст, по пропозицијама режију могу да потпишу ученици, али и задужени професори, сами бирају остале сараднике. Имају потпуну аутономију што се тиче процеса рада на представи, али и сваку стручну помоћ запослних у нашој Установи. КЦК организује пробе, техничке услове, стучни и вршњачки жири, награде,маркетинг,отварање, доделу наград, затварње Фестивала, заједничко дружење након завршетка и буџет. Свему овоме претходе састанци и договор са школама.

ТИН ФЕСТ је посебан, другачији, јер окупља све средње школе Града (има их седам) и драмску секцију штићеника Васпитно-поправног дома Крушевац ( пре четири године су се придружили). Искуство показује , да без обзира из које школе долазе, веома озбиљно сви приступају припремама, процесу стварања представе, али и се и играју позоришта, друже, остварују комуникацију, друже се у оквиру својих и других драмских група школа, проводе тако слободно време. Фестивал је ушао и у програме ваннаставних активности, припрема крећу скоро одмах од почетка школске године. Сарадња је у потпуности остварена , наравно поступно смо дошли до овакве сарадње. Захваљујући Фестивалу разбијају се клишеи школских свечаних академија, или сарадња са школама из других градова, припремана представа је репрезентативни програмски садржај који нуде. Након Фестивала увели смо и праксу да свака школа може да да добије термин за репризу, могућност и да наплати улазнице за реализацију других активности, одлазак на Фестивале и сл.

          За нашу Установу важан је и тај моменат да организацијом Фестивала утичемо на формирање позоришне публике ( за неке средњошколце долазак на Фестивал је и прво присуство неком позоришном чину). Такође организацијом утичемо и на учеснике и публику да се упознају са дрмаском литературом преко представа, да читају драмска дела. Захваљујући концепту Фестивала ( свака школа у свом термину игра две представе, прву за другове из школе, родитеље, пријатеље, а у тзв. званичном термину, када их гледа и жири, присуствују све остале драмске секције, групе и гледају представу школе која је на програму) изграђени су добри односи, фер атмосфера која није навијачка, развила се једна констутивна критика, обострана подршка и сл. Таквом концептом успели смо да умрежимо средње школе у Граду иако се разликују, и да у све ово максимално укључимо и ВПД.

          Као установа у култури у могућности смо да повежемо средње школе са другим установама ( Крушевачко позориште,Народни музеј, библиотека, Школама глуме и сл...) .

Поред стручног жирија, формирали смо и вршњачки жири.Они бирају свако вече глумце вечери и најбоље представе. Прилика да процењују, буду одговорни и изграђују ставове.

          Пре неколико година КПЗ Крушевца и КЦК удружили су се у једну установу. Од тада је КЦК и организатор ФЕШТ-а- Фестивала школског театра који окупља основне школе Града и околине. Тако имамо прилике да пратимо развој талената код основаца и средњошколаца и усмравамо и испуњавамо њихове културне потребе. Представа „Културоциклин“ је вид једне добре сарадње између школе, Градске установе и удружења грађана.     

          Наш Фестивал јесте локалног карактера, али КЦК је у позицији да школе умрежи са другим Фестивалима. Наравно све зависи од средстава, али налазимо начина уз помоћ Градске управе, спонзора, донатора. Локални карактер превазилазимо и предфестивалским програмима, као и одјецима ТИН ФЕСТ-а (организација радионица, трибина, семинара, гостовање професионалних представа, студијска путовања...)         

Било је много потешкоћа и проблема. И данас их има. Потреба за овим садржајем у многоме је испуњена. Али, буквално, за овај Фестивал   „живе“ и средњошколци Крушевца и ми у КЦК.

                                                           Лидија Ужаревић

 

65814598 2900113950003311 8986766824003600384 o 65886741 2900113883336651 598661373831938048 o

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates