ČEKAJUĆI TEATAR 16

 

 

Prelazimo odmah na film.

Harvi (Harvey) 1950 u režiji Henri Kostnera

Ja sam siguran da u ovom delu ima podkonteksta koliko i u svakom drugom valjanom delu. Na kraju krajeva, drama po kojoj je ovaj film sniman pisana je od 1942 do 1944, kada je Amerika duboko bila zagazila u Drugi svetski rat. Ali ovog puta nećemo da se bavimo podkontekstima i subverzivnim idejama kroz dela kao što smo radili predhodnih 15 puta. Bavićemo se razvojem ljudske misli u čijim je segmentima drama „Harvi“ od spisateljice Meri Čejs donela progresivnu misao koja nam 70 godina kasnije i dalje visi nad glavom.

Pokušaćemo ukratko:

U starom dobu i većini srednjeg veka ljudska misao je i dalje bila mitotvorna. Tada je, što bi rekao Tarkovski u svom filmu „Stalker“, duh živeo u svakoj kući a bog u svakoj crkvi. Čovek je marioneta u rukama sudbine i bogova

Slede humanizam i renesansa. Misao polako postaje moderna.

U 16. veku pojavljuje se Vilijem Šekspir koji kapira stvari. U jednoj od njegovih poznih drama „Buri“, koju ćemo sigurno pomiinjati u nekim od sledećih kolumni jer je toliko puta bila ekranizovana, Šekspir piše o Prosperu, majstoru magije, koji spaljuje svoje knjige i pušta svoje duhove elementale na slobodu kako bi se iznova priključio civilizaciji. To je bio poslednji klin o sanduk mitotvorne misli, pobeda nauke i empirizma.

Početkom 20. veka Luiđi Pirandelo svoja najznačajnije komade. U gotovo svakom delu ima istu primesu: Naša verovanja čine realnost, mi promenom svog mišljenja menjamo postojeći svet. Ta misao se savršeno uklapa u šizofreniju 20. i 21. veka i većina populacije danas živi taj život.

Ono što je Mari Čejs donela u u svojoj drami „Harvi“ je jedno veliko pomirenje, prvenstveno između drevno-mitotvornog i ultramoderno-šizofrenog razmišljanja, miri ih na taj način da postaju neraskidivi. Ona pravda iracionalno tako što u njemu vidi mogućnost ljudskog napredka a imaginaciju smatra vrlinom punom čistote. Njena osnovna primesa kao umetnika je postaviti nova pitanja na stari probleme i učiniti svet boljim.

Za sve ostalo, pogledajte film, izvanredan je i ni dana nije ostareo, nasmejaće vas ako ste ljudsko biće.

Urednik dramskog programa Nemanja Petronijević

 

2022  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates