17. ФЕШТ- Други дан

Другог дана публика је могла да погледа представу „СКРОВИШТА СЛОБОДИШТА“ у извођењу ђака ОШ „Свети Сава“ која је рађена по тексту ученика 8/1 и 8/2, а у режији Сандре Максимовић, њиховог предметног наставника.

Улоге:
НАРАТОРИ - Анастасија Стојковић, Нађа Сошић, Вук Марковић, Мартин Томић, Милош Маринковић
Ана Франк - Мина Костић
Кореографија - Ива Митровић
Војници - Виктор Милуновић, Мирослав Мирић, Ђорђе Пантелић, Огњен Карајовић, Матеја Лукић, Алекса Милинчић
Жртве - Антонија Антић, Катарина Топличанин, Милица Филиповић, Мартина Ивановић
Војници, ученици - Младен Вукићевић, Павле Вучићевић, Ана Димитријевић, Арзија Димитријевић, Хелена Драгомировић, Димитрије Здравковић, Христина Ковачевић, Лука Милићевић, Лазар Поповић, Марина Симић, Марко Стефановић, Ђорђе Тодосијевић, Теодора Томашевић, Лука Бићанин, Павле Здравковић, Марко Ивановић, Милица Јанковић, Анастасија Китановић, Невена Младеновић, Стеван Павловић, Лена Смиљковић, Лидија Урошевић, Лукас Урошевић
„Пројекат А.Н.А. – Скровишта и Слободишта“ је документарна, едукативна и ангажована представа, заснована на тромесечном истраживачком читању и (ре)интерпретацији књиге „Дневник Ане Франк“. Ауторски пројекат два одељења осмог разреда Основне школе „Свети Сава“ Крушевац, по концепту и режији Сандре Максимовић, деконструкција је читалачких искустава и перформирање индивидуалних прича учесника у својеврсни дијалог са прошлошћу и садашњошћу.
Шта је слобода данас? Које границе још увек не успевамо да пређемо? Шта смо научили и учимо из прошлости?
Започет као колективно читање и писање са Аном Франк на часовима српског језика, настављен радионицама грађанског васпитања (Конвенција о правима детета), драмске секције и часовима одељењских старешина, стручним посетама (Слободиште – меморијални споменик жртвама Другог светског рата, Културни центар Крушевца) и разговорима са експертима (психолог, педагог) – овај пројекат је имао за циљ развијање емотивне писмености младих, унапређивање критичког мишљења и толеранције, као и подстицање друштвене одговорности у борби против насиља, предрасуда, мржње.
У раду су комбиноване технике театра сенки, физичког и процесног театра, документарног позоришта, а сам перформанс прати изложба слика, фотографија и бележака које приказују етапе које су пролазили учесници.
Током рада на пројекту и ученици шестог разреда су се прикључили као новинарски тим (писали су обавештења, вести, интервјуе), што је резултирало формирањем једне инспиративне и богате заједнице – својеврсног Слободишта идеја, размене и дијалога.

слободисте 11 слободисте 4

слободисте 8 слободисте 12

2021  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates