NE/VIDLJIVI GRAD - FILM i Pozorišna trupa DAH TEATAR iz Beograda

U subotu, 13. aprila 2013. godine u 16:00 sati u bioskopu Kruševac biće prikazan film Ne/Vidljivi grad, kao i scenski nastup pozorišne trupe Dah Teatar iz Beograda. Izvolite posetite i ovaj projekat koji je podržao Kulturni centar Kruševac...

Tekstovi  predstava su nastali na osnovu istraživanja istorije, dokumentarnih materijala i svedočanstava, demografske i socijalne strukture gradova u kojima se projekat odvijao, sprovedenog od strane kreativnog tima Ne/gidljivog grada.
Osnovni cilj projekta  Ne/vidljivi grad  je bio da multietničku strukturu gradova u Srbiji i bogatstvo različitih etničkih kultura učini vidljivijom. Da ono što postoji i deo je naše kulture već vekovima a postalo je skriveno, otkrijemo ponovo.

Kroz predstave u autobusima gradskog prevoza, koje su "pričale" multietničku istoriju gradova, kroz kulturnu razmenu i debate o medjuetničkoj toleranciji, kroz kalendar za 2008. godinu, u kojem je svaki mesec inspirisan kulturom jedne etničke zajednice, kroz dokumentarni film o projektu i putovanjima Dah Teatra Centra za pozorišna istraživanja po Srbiji, želeli smo da  doprinesemo normalizaciji odnosa izmedju različitih etničkih zajednica, koje žive u Srbiji. Da doprinesemo razvoju jednog civilnog društva koje se zasniva na toleranciji.

Kroz ove aktivnosti podsećamo da su naša kultura, istorija, država i svakodnevni život protkani uticajima različitih kultura i da su gradovi u kojima danas živimo nastali radom i kreativnošću gradjana koji su tu živeli, bez obzira na etničku pripadnost. Pozitivne reakcije publike i javnosti potvrdile su koliko je ovakva akcija bila potrebna gradjanima Srbije.

 

Lokalni saradnici na projektu :

 

NIŠ- Humanitarno udruženje Roma iz Niša
Učesnici debate i kulturne razmene: KUD Crvena Zvezda, Udruženje gradjana grčkog porekla, Mlada romska hip-hop grupa.
LESKOVAC - RESURS Centar Leskovac
Učesnici debate i kulturne razmene: Udruženje gradjana makedonskog porekla ILINDEN, Društvo za kulturu i obrazovanje Roma HISAR.
VRANJE - Odbor za ljudska prava Vranje
Učesnici debate i kulturne razmene: Romski KC Vranjska Banja, Udruženje Makedonaca "Goce Delčev", Škola animiranog filma (ŠAF).
SUBOTICA- Centar za Multikulturalnost
Učesnici debate i kulturne razmene: Udruženje Nemaca, Udruženje Madjarske omladine VIFO, Edukativni Centar Roma, Nacionalni Savet Bunjevaca, Udruga KROV, Društvo Slovenaca -TRIGLAV .
INĐIJA - Kulturni Centar Indjija
Učesnici debate i kulturne razmene: KUD Slovaka -Vinogradi, KUD "Stefan Radić", Romsko pozorište SUNO E RROMALE, KUD "Šandor Petefi".

 

Projekat realizovan u saradnji sa saobraćajnim preduzećima: Niš Ekspres, Jug Ekspres Leskovac, Jedinstvo Vranje, JP Subotica Trans, SP Lasta a.d. Beograd.

 

Posebno se zahvaljujemo:
Jevrejskom Istorijskom Muzeju u Beogradu, Driti Tutunović, poslastičarnici "Mali Princ" Beograd, KUD-u "Abrašević" Beograd, Gradimiru Kostiću i Olgi Tasić iz Beograda; Media centru u Nišu, Turističkoj organizaciji Niša, Aniti Kurtić, porodici Mitić iz Niša, Mariji Mitić; Društvu za kulturu i obrazovanje Roma "Hisar"'Leskovac, Turističkoj organizaciji Leskovca, Istorijskom arhivu Leskovca, Opštini Leskovac;  biblioteci " Bora Stanković" Vranje, Turističkoj organizaciji Vranje; Petru Mitriću, Mirku Grlici, Ruži Hauzer, Lidiji i Banetu Segendinčev iz Subotice; Turističkoj organizaciji Inđija, Narodnoj biblioteci "Dr.Đorđe Natošević" Inđija, Saši Milivojeviću, Gorani Petrović, Aleksandru Mihajloviću, Radmili Dražić iz Inđije.

 

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates