ПОД ДЕСАНКИНИМ ШЕШИРОМ 25. ПУТ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

У Клубу Културног центра Крушевац одржан је традиционални песнички програм ПОД ДЕСАНКИНИМ ШЕШИРОМ на дан рођења песникиње Десанке Максимовић. Ово, 25. по реду окупљање било је обогаћено изложбом шешира и лутака Удружења Цар Лазар из Крушевца и Вилин Дом из Ћићевца.

Госте је поздравила и програм најавила Јелена Протић Петронијевић, уредник програма.

Гост вечери био је Срђан Живковић, песник и музичар који је говорио стихове Десанке Максимовић и других познатих песника. На многе од тих песама искомпоновао је и музику, одсвирао на гитари и отпевао, на задовољство публике.

aa aaaa

aaaaa aaa

ОДРЖАНА ТРИБИНА ДУХОВНОСТ, ДУХОВНИ ЖИВОТ, ДУХОВНО СТВАРАЛАШТВО

У Клубу Културног центра одржана је трибина у форми излагања и разговора о темама ДУХОВНОСТ, ДУХОВНИ ЖИВОТ, ДУХОВНО СТВАРАЛАШТВО. Беседници су били Александар Ерић, протојереј и др Саша Радовановић, професор филозофије и естетике.

Водитељ и уредник програма: Јелена Протић Петронијевић

Duhovnost 1 Duhovnost 8

Duhovnost 9 Duhovnost 5

"Утроба предака"

У понедељак, 15. априла, у Белој сали представљена је најновија објављена књига "Утроба предака" Светлане Дуњић из Чачка.
     Светлана је рођена у Гучи 1971. године, завршила је Саобраћајни факултет у Београду, живи и ради у Чачку. Пре "Утробе предака" објавила је роман "Пут у повратак" ( Књижевна омладина Србија, награда "Пегаз" на Међународном сајму књига 2019.) и збирку новелета " Игрокази белином", 2021.
     "Утроба предака" је њена трећа прозна књига коју је објавио "Графопринт" из Горњег Милановца, крајем 2023. године. Заснована је , као и претходна издања, на истинитим догађајима и бави се животом, човеком, природом, људским добротом, вером, православљем, али и падовима, разочарењима, немоћима и људским страховима. Роман је подељен на више различитих прича које се нижу у једној грани лозе породичног стабла једне породице, а које дају одговор на недаће, муке које су имали потомци. То је дирљива прича о судбини девојчице Радмиле у чијем животу, али и у животима њених потомака дешавају се тектонски поремећаји. Роман се бави и темом абортуса, празноверицом, али и проналажењем правих путева, молитвом и вером у Бога.
     На промоцији у Крушевцу, поред аутора, учествовали су: Јана Јефтовић, члан Драмског студија КЦК и Вук Ђурђевић, ученик трећег разреда основне музичке школе "Стеван Христић", хармоника
promocija 4 promocija 9
promocija 8 promocija 1

Окружно такмичењe рецитатора за старији узраст

Милица Гајић, ученица Медицинске школе у Крушевцу  на Окружном такмичењу рецитатора за старији узраст одржаном јуче у Александровцу, освојила је прво место. Милица ће у мају месецу учествовати на Републичком такмичењу рецитатора Србије "Песниче народа мог" које ће се одржати у Ваљевском Центру за културу. 
Поред првопласиране учеснице, значајан успех остварила је и Емилија Марковић ученица Гимназије, која је освојила треће место у истој категорији.
s1

ВЕЧЕ ДУХОВНЕ ПОЕЗИЈЕ

На Светски дан поезије, 21.марта, одржан је у Белој сали програм посвећен духовној поезији. Виолета Капларевић, директор Културног центра поздравила је присутне а затим говорила своју поезију. У програму су још учествовали песници:Љубица Петковић, Хаџи Иван Милановић, Слободан Ценц, Милош Димић, Немања Петронијевић, Добринка Почековац, Лука Кијачић. Стихове духовне поезије познатих песника драмски је изговорила глумица Гордана Симић. Водитељ и уредник програма:Јелена Протић Петронијевић. Техничка подршка:Бранислав Симић, Марко Вишњић, Сара, Горан Бабић.

poezijaa 4 poezijaa 20

poezijaa 13 poezijaa 1

Трибина "Зашто је језик еволуирао"

Мартовске дане Културни центар Крушевац обележава популаризацијом српског језика и књижевности, дајући посебан акценат значају и лепоти неговања српског језика и језичке културе, развијању читалачких навика и љубави према књижевности и матерњем језику, као и неговњу сарадничких односа између ученика, наставника и друштвене заједнице.
Трибина "Зашто је језик еволуирао", поводом манифестације "Март - месец матерњег језика", одржана је у Белој сали КЦК. У програму који је иницирала и осмислила проф. др Биљана Солеша учествовали су ученици Медицинске школе из нашег града.
У оквиру ове инетрактивне трибине,говорило се о развоју говора код људи, о језику као биолошкој појави и потреби неговања и очувања матерњег језика.
Поред предавања проф. др Солеше, ученици су присутне подсетили на речи матерњег језика из области медицине и фармације, којима је наш народ дао имена.
IMG 123a92615798d20590997e5fd86905df V oooo
oo ooo

Представљена књига поезије СВЕТЛОПИСИ И ЗАГРИЖАЈИ

У препуном Клубу Културног центра, уочи 8.марта, Дана жена, представљена је књига поезије СВЕТЛОПИСИ И ЗАГРИЖАЈИ Србице Марјановић. Стихове из књиге су говориле, поред ауторке, Јелена Ђорђевић и Јелена Протић Петронијевић уредник програма Техничка подршка: Бранислав Симић, Веркан Гвозденовић, Славица Недељковић, Горан Бабић.

IMG f3bfad70eaa8283eadf76a5825a529a3 V promocija 1

promocija 8 IMG 71c879c8a5f2d1d61548c6126e2656f8 V

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates