ДОДЕЛА НАГРАДА СА СВЕТОСАВСКЕ РАДИОНИЦЕ 2023.

 

Уочи Савиндана, у Галерији Беле сале, у четвртак, 26. јануар 2023. године, уручене су награде најбољим ученицима, средњошколцима који су учествовали на овогодишњој Светосавској радионици, а која традиционално окупља талентоване младе људе који умеју, желе и имају шта да кажу о Светосављу.

Награде се састоје од дипломе, књиге и новчаног дела. Награђеним ученицима обратила се заменица директора Културног центра Крушевац, Марија Цветковић и уручила им награде.

Прву награду

на овогодишњој Светосавској радионици Културног центра Крушевац добио је Александар Гашић, ученик четвртог (IV/3) разреда Медицинске школе у Крушевцу, (професор српског језика Биљана Солеша). Тема награђеног рада: Спасава вера кроз љубав дела.

Другу награду

је добио Лука Кијачић, ученик трећег (III/11) разреда Гимназије у Крушевцу, професор Мирјана Бојковић. Тема награђеног рада, песма: Спасава вера кроз љубав дела.

Трећу награду

добила је Катарина Николић, ученица првог (I/11) разреда Гимназије у Крушевцу, професор Марија Лукић. Тема рада, есеј и песма: Да ли је могуће бити на путу светосавља данас.

На радионици је учествовало 10 ученика из Гимназије, Медицинске школе, Машинске школе.

             Жири

 .          Љиљана Панић, социолог, координатор програма КЦК

            Јелена Протић Петронијевић, проф.књижевности, уредник књиж.програма КЦК

            Немања Петронијевић, драматург, координатор рада Књижевне омладине

 

Песничко вече НОВИ КРУГ

 

Pesničko veče "Književne Omladine" u produkciji Kulturnog Centra sa naslovom "Novi krug" prošlo je primećeno, odmereno, sa stilom. Mladi pesnici su na svoj artistični način pozdravili uživaoce kulture ovog grada u duhu zimskih praznika. Njihova dela, ispunjena optimizmom najavila su lepu, uspešnu i zdravu godinu.

песн 4 Copy песн 8 Copy

песн 11 Copy песн 12 Copy

 

Представљање часописа "Путеви културе" у Београду

putevi kulture sobajic Copy

 

ПРЕДСТАВЉЕН ЧАСОПИС ПУТЕВИ КУЛТУРЕ бр.33 У БЕОГРАДУ
У МТС дворани у Београду (некадашњи Дом синдиката) у сали за конференције, представљен је 33. број часописа за културу и уметност ПУТЕВИ КУЛТУРЕ (тема броја КЊИГА). На самом почетку овог догађања присутне је поздравила Виолета Капларевић, директор Културног центра Крушевац. Уредница ликовног програма, Марија Стојадиновић је позвала Мају Тодоровић Искјердо, ауторку неколико текстова рубрике ИЗЛОЖБЕ која је публику упознала са Удружењем МИЛОШ ШОБАЈИЋ, као председница Удружења, говорила је и о својим прилозима у часопису који су везани за дело значајног, недавно преминулог сликара Милоша Шобајића. О монографијама везаним за живот и дело сликара Шобајића говорио је и потпредседник Удружења Синиша Влајковић. Посебан леп тренутак у овом делу програма био је када је Лука Степановић, најмлађи сликар у Србији поклонио слику Маји Тодоровић Искјердо коју је насликао по узору на Шобајића.
Свечани тренутак ове вечери било је додељивање награде ВИТЕЗ ОД ЧАРАПАНИЈЕ сатиричару Слободану Симићу који је и аутор неколико прилога у овом броју часописа. Награду Фестивала ЗЛАТНА КАЦИГА Симићу је уручила директорка Културног центра.
У програму ове промоције још су учествовали аутори из Београда Данко Стојић, Милан Лукић, Мирјана Ковачевић, Војислав Луковић...
О рубрици Баштина уз драмски тренутак, говорила је Гордана Симић, глумица и ауторка једног текста.
У чествовали су и чланови Књижевне омладине који овог пута имају своју рубрику: Лука Кијачић, Димитрије Микарић и њихов координатор Немања Петронијевић.
Програм је водила Јелена Протић Петронијевић, уредник часописа.
Техничка подршка: Бранислав Симић, Ана Башић.
Посебну захвалност ПУТЕВИ КУЛТУРЕ дугују Игору Станковићу, директору МТС дворане и његовим сарадницима који су били сјајни домаћини.
316968213 681393170271711 5215089522246574837 n 316663383 1182656602656856 342520790664658889 n
8 316759770 3242111846027899 1347841350157017718 n
Autor fotografije:
Vojislav Luković

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЗБОРНИКА ,,СЕДМИЦА НА МОРАВИ“ и РОМАНА ,,ПРЕЛУДИЈУМ“

ПРЕДСТАВЉЕНЕ ДВЕ КЊИГЕ У ЛЕГАТУ МИЛИЋА ОД МАЧВЕ

У дневом термину су у Легату Милића од Мачве представљене две књиге: Зборник СЕДМИЦА НА МОРАВИ у издању Удртужењу писаца из Франкфурта на Мајни и роман ПРЕЛУДИЈУМ аутора Славице Мастикосе, издавач Laguna, 2022. године.
Присутне је поздравила Виолета Капларевић, директор Културног центра Крушевац. О Зборнику СЕДМИЦА НА МОРАВИ говорили су Славица Мастикоса, уредник издања и Љубиша Ђидић, један од оснивача Удружења писаца СЕДМИЦА из Франкфурта на Мајни. Своје песме из Зборника су читали крушевачки аутори: Виолета Капларевић, Јелена Протић Петронијевић, Небојша Лапчевић, Снежана Драгићевић, Данијела Ковић, Радмила Миљковић, Немања Петронијевић, а објављену песму Вере Мајске је прочитала Гордана Симић, драмски уметник.
Други део програма је припао представљању романа Славице Мастикосе ПРЕЛУДИЈУМ. Одломке из романа је читала ауторка, реч о књизи изговорила Јелена Протић Петронијевић, уредник програма, а уз то је вођен разговор о књизи која је објављена код највећег издавача у земљи, Lagune.
Техничка подршка: Марко Вишњић, Јелица Благојевић, Веркан Гвозденовић и Слободан Симић.

 

 

 

Књижевно вече са Бранкицом Дамјановић

 Због великог интересовања књижевно вече са Бранкицом Дамјановић биће одржано у Биоскопу Крушевац у истом термину.

 

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПОЛИТИЧКЕ МИСЛИ/НОВИ ВЕК

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПОЛИТИЧКЕ МИСЛИ - НОВИ ВЕК, проф. др. Драган Симеуновић

            Поводом обележавања дана ослобођења Града Крушевца представљена је књига ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПОЛИТИЧКЕ МИСЛИ - НОВИ ВЕК аутора Др Драгана Симеуновића. О књизи су говорили  проф. др Драган Симеуновић и Др Дејан Јовановић са Факултета политичких наука у Београду. Госте је поздравила директорка Културног центра Крушевац, Виолета Капларевић. Догађају је присуствовала градоначелница Града Крушевца , госпођа Јасмина Палуровић. 

Dragannn 10 Dragannn 12

Dragannn 19 Dragannn 21

ПРЕДСТАВЉЕН НОВИ 33. БРОЈ ПУТЕВА КУЛТУРЕ

plakat PK 33 Copy

 

У Клубу Културног центра, а поводом Сајма књига Расинског округа и месеца књиге, представљен је 33. број часописа за културу и уметност ПУТЕВИ КУЛТУРЕ. Тема новог броја часописа је КЊИГА.

На почетку овог посећеног културног дешавања присутне је поздравила Виолета Капларевић, директор Културног центра. Програм је водила Јелена Протић Петронијевић, уредник часописа, а неки од аутора су представили своје прилоге овом приликом. Међу њима су били: Михајло Ћирковић, афористичар, Златибор Крамарић који је објавио причу у овом броју као и Светлана Цеца Станковић, затим Гордана Симић која се обратила поводом текста у рубрици БАШИНА, уз кратак одломак-монолог из Јефимијине Похвале Кнезу Лазару, поводом текстова из рубрике ЕСЕЈИ обратили су се публици Вељко Стамболија, Миланка Милосављевић Милосављевић и Горан Илић. Неку реч о свом тексту из рубрике ТЕОЛОГИЈА проговорио је Иван Миладиновић, теолог. О рубрици ИЗЛОЖБЕ говорила је Марија Стојадиновић, уредник ликовног програма, а о свом тексту о гостовању уметника са Косова и Метохије говорио је Момир Драгићевић, песник и градски већник за културу.

Своје песме објављене у рубрици КЊИЖЕВНА ОМЛАДИНА прочитали су Лука Кијачић и Јована Живковић, средњошколци, а такође и Немања Петронијевић, драматург, задужен за рад са младим ствараоцима.

Техничка подршка: Марко Вишњић, Бранислав Симић

Putevi 17 Putevi 4

Putevi 19 Putevi 1

2023  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates