51. ТАКМИЧЕЊЕ СЕЛА ГРАДА КРУШЕВАЦ – МЗ ВЕЛИКА ЛОМНИЦА

У недељу, 14. априла у Дому културе Велика Ломница, у оквиру 51. Такмичења села града Крушевца представила се МЗ Велика Ломница. У организацији Културног центра Крушевац, МЗ Велика Ломница, КУД „ Радомир Јаковљевић- Јакша“ изведен је културно уметнички програм у част воде под називом „ Добро јутро, добра водо“. Такмичење има велику подршку од стране локалног становништва, те је програм изведен пред многобројном домаћом публиком и представницима, града који је покровитељ манифестације.

51.Такмичење села града Крушевца наставља се наредног викенда, када ће се у суботу, 20.4. представити МЗ Велики Шиљеговац, а у недељу, 21.4. МЗ Падеж.

Lomnica 12 Lomnica 4

Lomnica 46 Lomnica 32

ЗАПОЧЕЛА 51. МАНИФЕСТАЦИЈА ТАКМИЧЕЊЕ СЕЛА ГРАДА КРУШЕВАЦ – МЗ ВЕЛИКИ КУПЦИ

     У суботу, 13.априла 2024. године започела је 51. најстарија културна манифестација на територији града Крушевца ТАКМИЧЕЊЕ СЕЛА ГРАДА КРУШЕВЦА.Традиционално, по речима заменице директора Културног центра Крушевац Марије Цветковић,ову манифестацију организује наша кућа у сарадњи са Месним заједницама. Истакавши да се ове године пријавило двадесет Месних заједница које обихватају више од 50 насељених места, те да се може очекивати више од хиљаду учесника. Традиционално, победници ће бити проглашени на ЦЕНТРАЛНОЈ СМОТРИ у оквиру Видовданских свечаности, додала је заменица директора КЦК Цветковић.

     Подсетимо се и ове године Месне заједнице такмичиће се у пет области: инфраструктура и уређење села, пољопривреда, култура, образовање и екологија.

       Шарени караван покренула је МЗ Велики Купци. У Дому културе у Великим Купцима аматери локалног културно – уметничког друштва „Расина“ извели су пригодан програм пред бројном публиком.

Покровитељ Манифестације је Град Крушевац.

437530112 824786296350483 9056899099031207891 n Kupci 11

Kupci 33 Kupci 15

Ћилим

У петак, 12. марта, у Белој сали представљена је друга објављена књига прича за децу Мирјане Трифуновић под називом " Ћилим". 
     Мирјана је рођена у Крушевцу где је похађала  основну и средњу школу, а затим завршила 
Правном факултет у Београду. У родном граду живи, ради и пише.
     Крајем 2020. године објавила је прву књигу прича за децу " Нинине приче за лаку ноћ". Ове године у издању "Алме" из Београда изашла је књига "Ћилим", настала "као резултат љубави према деци и за децу". Као издавач потписује се Ђорђе Оташевић, рецензент књиге је Татјана Ђурић, док илустрације припадају Невени Јанићијевић, а цртеж на корицама Јовани Трифуновић. Збирку је графички обликовала Радмила Живковић.
     На промоцији у Крушевцу, поред аутора, о књизи су говорили Биљана Солеша, др филолошких наука и Татјана Ђурић, професор разредне наставе и писац за децу. За музику је био задужен Стефан Мојсић, гитара.
ћилим 6 ћилим 5
ћилим 2 ћилим 3

"Попречни фрагментални пресек 18"

У Белој сали КЦК  одржана је  промоција књиге поезије "Попречни фрагментални пресек 18", младе крушевачке песникиње Јоване Живковић. О књизи су говорили рецензент проф. Владица Радојевић, лектор књиге проф. Мирјана Гашић и  Братислав Голић главни и одговорни уредник Културно издавачког центра "Српска кућа" из Пожаревца.  У  уметничком делу програма наступили су пијанисткиња Данијела Јовановић,челиста  Ђорђе Радић и песници и рецитатори Лука Кијачић, Тања Гашић и Невена Татић Карајовић. 
Програм је уредила и водила Јелена Ђорђевић. 
436353004 7822261844458598 8025213996399106645 n promo 15
promo 7 promo 1

Oдлуке жирија са првог Међународног фестивала академских представа "Чкаљини дани"

На завршној вечери 32. Међународног фестивала хумора и сатире "Златна кацига" која се одржава, по традицији, на Светски дан шале и Чкаљини рођендан 1. априла, објављене су и одлуке жирија са првог Међународног фестивала академских представа "Чкаљини дани", Крушевац 2024.
    Да подсетимо, Фестивал је трајао од 23-31. марта и учешће је узело шест глумачких академија из земље и региона ( Сарајево, Бања Лука, Цетиње, Приштина - Звечан и Београд ). Фестивал је такмичарског карактера и награде су глумачке јер су и "Дани" посвећени глумцу и састоје се од плакета са ликом Чкаље и специјалних признања.
     Жири је радио у следећем саставу: Томислав Трифуновић, драмски уметник и председник и чланови: Љиљана Ђоковић и др Владимир Пауновић, културолог. Донели су одлуку да се доделе следеће награде:
- специјална похвала позоришту "Чкаља" за представу "Бора шнајдер" одиграну на отварању Фестивала и успешну организацију првих "Чкаљиних дана ";
- специјална награда за успешну партнерску игру у представи "Драги тата" Академије сценских умјетности Сарајево Анастасији Дуњић и Иси Осмићу;
- специјална награда за ефектну реализацију и сценско решење за улогу кокошке Ањи Радовановић у представи " Животињско царство"
Академије уметности у Београду;
- плакета за најбољу женску епизоду припала Пии Врдољак за улогу Марине у представи " Драги тата" Академије сценских умјетности Сарајево;
- плакета за најбољу мушку епизоду припала је Луки Потпарићу за лик Алексеја Карамазова у представи " Велики инквизитор" Факултета уметности Приштина - Звечан;
- плакета за најбољу женску улогу припала је Исидори Давидовић за улогу Хекабе у представи 
" Хекаба" Академије умјетности у Бања Луци;
- плакета за најбољу мушку улогу припала је Авраму Цветковићу за улогу Ивана Карамазова у представи "Велики инквизитор" Факултета уметности Приштина - Звечан.
      Организатори Фестивала, Културни центар Крушевац и позориште "Чкаља", захваљују на подршци Граду и свим сарадницима и донаторим са жељом да Фестивал буде тадиционалан. Награде, плакете и захвалнице учесницима, сарадницима и донаторима биће накнадно уручене на пригодној свечаности.
433964266 817019040460542 4328250928703605540 n 1
3 7
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates