Миња Субота: Одлазак великог пријатеља деце Крушевца

 

 

 

Опраштајући се у име куће, од композитора, музичара, фотограграфа, дипломираног инжињера електротехнике, дугогодишњег сарадника и пријатеља Миње Суботе, директорка Културног центра Крушевац Виолета Капларевић,захвалила се у директном укључењу у програму Тв Прве, аутору дивног, алтернативног света у којем су одрастале многе генерације.

Био је синоним одрастања и мог и генерација пре и после мене.Памтићу га по Телефонијади и Поврћијади, све нас је учио да су „деца украс света“,кроз машту смо ишли у Африку , годинама се спуштали низ Музички тобоган,култну емисују која је трајала готово пуне две деценије. – рекла је директорка Капларевић, и додала да је деци Крушевца приредио незабораван дочек Нове године у програму Зимске тобоганске играрије, био је гост Песничког фијакера ,отворио је Сајам књига и издаваштва Расинског округа 2017 године.

Био је сјајан сарадник и на свој начин „мецена“многобројних културних дешавања за децу у Културном центру Крушевац. Имао је сјајну сарадњу са песницима и ствараоцима из нашег краја, а посебно плодну сарадњу остварио је са истакнутим крушеваким песником за децу ,Момиром Драгићевићем.

Чаробни свет музике који је оставио иза себе аманет су за све будуће генерације – рекла је Виолета Капларевић.

vvv

vv

Виолета Капларевић добитник признања "Златна значка" КПЗ Србије

Виолета Капларевић, директорка Културног цетра Крушевац, добитница је признања  ''Златна значка'' Културно-просветне заједнице Србије за 2021. годину, традиционално поводом 65 година рада. Како стоји у образложењу жирија којим је председавао проф. Милован Витезовић,  признање се додељује за ''дугогодишњи допринос развијању културних делатности - за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе народа и народности Републике Србије''.

''Златну значку'' додељују Културно-просветна заједница Србије и Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

Признања Културно-просветне заједнице Србије, за 2021. годину, додељена су у Народном позоришту у Београду, посленицима културе за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос, као и за очување и обнављање угашених програма и успешан рад који се огледа у садржајнијим и богатијим програмима, како стоји у образложењу награде додељене Виолети Капларевић.

Овогодишња ''Златна значка'', поред директорке Културног центра Крушевац, уручена је и Драгославу Гогићу, дугогодишњем новинару Дописништва РТС-а из Крушевца.

znacka 1

znacka 2 znacka 6

КРУШЕВАЦ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Предавање
 
КРУШЕВАЦ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ
 
Предавач Весна Радојевић,
 
члан Управног одбора Удружења историчара Расинског округа
 
predabanjee

ПАДЕШКИ КЛАДЕНАЦ 2021.

Padez plakat 2021 20 komada

 

У петак, 3. септембра 2021. године у Порти Цркве Пресвете Богородице почео је јубиларни 35. ПАДЕШКИ КЛАДЕНАЦ, ликовном колонијом где је учествовало 9 уметника.
Учествовали су: Драгана Марковић, Ђорђе Јоковић, Божидар Боки Ристић, Милка Лисинац, Мирјана Богићевић, Сања Луковић, Мирко Стојадиновић, Јелена Брадарић и Снежана Јаковљевић.
Padez kolonija 1 Padez kolonija 5
Padez kolonija 9 Padez kolonija 11
 
35. ПАДЕШКИ КЛАДЕНАЦ је у петак увече настављен културно уметничким програмом испред Порте Цркве Пресвете Богородице. У програму су учествовала културно уметничка друштва "Полет" из Падежа и "Бошко Југовић" из Бошњана.
Padez petak uvece 1 Padez petak uvece 2
Padez petak uvece 7 Padez petak uvece 12
 
У суботу, 4. септембра 2021. године у Амфитеатру Сабора у Падежу, завршен је 35. ПАДЕШКИ КЛАДЕНАЦ, уз пригодан програм, изложбу старинских народних јела, изложбу слика са колоније, дефиле учесника програма и смотру изворних група.
На завршном програму присутнима се обратила Виолета Капларевић, директор Културног центра Крушевац, који је уз Црквену Општину Падеж, МЗ Падеж и КУД "Полет", организатор ове традиционалне манифестације народног стваралаштва. Покровитељ, као и сваке године, је Град Крушевац.
Padez subotaa 14 Padez subotaa 13
Padez subotaa 12 Padez subotaa 1

Завршена је овогодишња, 31. манифестација „Звездано Здравиње“

zvezdano zdravinje 2021 1 Copy
Завршена је овогодишња, 31. манифестација „Звездано Здравиње“.
Последњег дана одржана је четврта гулашијада под називом “Звездани котлић“ где је учешће узело 16 екипа. У току гулашијаде одржавала се такође, четврта по реду, „Звездана препеченица“, избор најбоље ракије. У току припреме гулаша и такмичења за нај ракију наступило је КУД „Чукојевац“ код Краљева и друштво из Треботина.
Жири у саставу проф. Горан Кузмановић и наставник Бранимир Перић, донели су следеће одлуке:
- Прво место припало је МЗ Велики Шиљеговац
- Друго место КУД-у „Ратко Јовановић“ из Беле Воде
- Треће место припало је Црквеном одбору Здравиње.
Додељене су и специјалне награде за пет екипа. Код избора за „Звездану препеченицу“ победу је однео Урош Радојичић из Здравиња, друго место Милан Гавриловић такође из Здравиња и треће место Окружни затвор Крушевац.
На самом крају одржан је Звездани вишебој у многим категоријама. Овогодишња манифестација изазвала је, традиционално, велико интересовање и учесника и посматрача.
љ4 љ1
љ2 љ3

Прва самостална изложба ЛУКЕ СТЕПАНОВИЋА

luka stepanovic

 

Прва самостална изложба Луке Степановића званично је отворена у четвртак 26.августа у 19 сати у Галерији КЦК.

Лука Степановић је рођен 2014. године у Крушевцу. Члан је Ликовног студија КЦК  Маја Олић од 2020. године. Црта и слика од своје друге године.

Лука спада у изразито обдарену децу чији раскошан таленат изазива дивљење, а његов ликовни израз превазилази креативни потенцијал једног  шестогодишњака. Он показује посебно интересовање за сликање, а мотиви који привлаче његову пажњу су разлличити.  Показује потпуну умешност у представљању портрета, фигура, пајзажа али и животиња.

Посебан акценат је подршка стваралаштва код деце и младих, тако чланови Ликовног студија Маја Олић, имају подршку да се представе са самосталном изложбом у Галерији КЦК.

Изложба ће бити отворена до краја септембра.

Марија Стојадиновић

Уредница ликовног програма КЦК

wew ewe

eeeww ewewww

КАРАОКЕ ОКРШАЈ

karaoke

 

У оквиру културног лета у Клубу КЦК одржано је вече КАРАОКЕ ОКРШАЈА. Програм је водила Јелена Ђорђевић.Такмичаре је оцењивао жири у саставу:

Радивоје Симић, председник

Виолета Јовановски, члан

Ивана Тодосијевић, члан

донео је следећу одлуку:

 

I место

Сара Васић

I I место

Дуња Зекановић

I I I место

Олгица Иванов

Специјална награда

Софија Јовановић

Специјална награда за најмлађег учесника

Сташа Бановић

 

Уредник програма :

Рајна Алексић

Karaokeeee 25 Karaokeeee 16

Karaokeeee 13 Karaokeeee 22

Гостовање на РТК

violetaRTK2

 violetaRTK

Гостовање директорице Културног центра Крушевац Виолете Капларевић на РТК и најава програма у наредном периоду.

2021  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates