*ПЕСНИЧКИ ФИЈАКЕР* и ове године вози у Крушевцу

У пионирском парку је 23.10.2013. године одржана конференција за новинаре на којој је јавности представљена оригинална песничка манифестација Културног центра Крушевац *ПЕСНИЧКИ ФИЈАКЕР*. О манифестацији су говорили: мр Мирослав Смиљковић - директор КЦК, Рајна Алексић-Маринковић - уредник КЦК и Александра Лукић - песник за децу.

Ове године песнички фијакер ће се одржати 24.10.2013. године уз учешће песника Момира Драгићевића, Александре Лукић и Власте Ценића, а станице песничког фијакера су:
  • 9:00 - Дечји центар Пионирски парк
  • 10:00 - Ресторан *Потковица*
  • 12:00 - ОШ *Доситеј Обрадовић*
  • 13:00 - ОШ *Свети Сава Читлук*

Рајна Алексић-Маринковић, мр Мирослав Смиљковић и Александра Лукић



 
мр Мирослав Смиљковић - директор КЦК
 
Поштовани пријатељи, драго ми је да Вас као директор КЦК, поздравим и кажем пар речи у вези са програмом, Песнички фијакер. За песнички фијакер, је Културни центар 2004. године, добио награду Змајевих дечијих игара из Новог Сада, за допринос популаризацији књижевности за децу. Кроз песнички фијакер прошла је читава антологија песника за децу Србије од Љубивоја Ршумовића, Раше Попова, Пере Зупца, Слободана Станишића, Драгана Леакићевића, Љубише Ђидића, Добрице Ерића.... Отправник песничке фијакерске станице био је Момир Драгићевић. Овогодишњи фијакер својим песмама обогатиће песници Александра Лукић, Момир Драгићевић и Власта Ценић. О фијакеру ће нешто више рећи Рајна Алексић-Маринковић - уредик КЦК, а ја бих се у пар реченица осврнуо на дечији програм, који се добрим делом дешава у овом простору.

Почетак године у Пионирском парку резервисан је био за МАСТЕР КЛАС радионицу за карикатуру, стрип и писану форму, Међународног фестивала Златна кацига, за младе до 18 година, где су се у улози предавача појављивали: Горан Ћеличанин, Срђан Живковић, Бранко С.Ристић, Драгутин Вукели, Душан Поп Ђурђев... Следе програми Зимске чаролије, Светосавски песнички маратон, Екопролећница, Ватрогасац, храбро срце, Васкршње дечије радости, Караоке окршај, Ђачка торба са концертом ( добродошлица првацима ), Песнички фијакер и други.

У оквиру Лета културе, у овом простору ради Летњи биоскоп на отвореном за децу. У овој години, смо до сада рализовали преко 40 програма, поред Летњег биоскопа, реализовали смо Летњу позоришну радионицу, а као резултат рада нашег младог редитеља Дејана Радојевића са малишанима настала је представа Ма шта ми рече. Поред ове представе, Традиционално у Пионирском парку одржава се програм Под Десанкиним шеширом, 16. маја на дан рођења песникиње.

Ове године реализовали смо низ програма у оквиру Летње програмске шеме, тј у оквиру Лета културе. У овом простору реализовали смо и пет ликовних колонија Сликамо за КЦК, а слике са колоније красе Медија центар КЦК. Из ове збирке значајан број слика поклоњен је добитницима награда на Сајму књига, за награду Расински цвет. Много лепих и добрих идеја везали смо за простор Пионирског парка, надам се да ћемо уз помоћ оснивача, моћи већину, ако не све да реализујемо.


Рајна Алексић - Маринковић - уредник КЦК
 

Александра Лукић - песник за децу















2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates