ГОСТУЈУЋА ИЗЛОЖБА СЛИКА МИЛИЋА ОД МАЧВЕ У ГАЛЕРИЈИ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

galerija milica od macve1

ГОСТУЈУЋА ИЗЛОЖБА СЛИКА МИЛИЋА ОД МАЧВЕ

У ГАЛЕРИЈИ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Легат Милића од Мачве је након гостујуће изложбе у Младеновцу, у децембру 2019. године, организовао и изложбу у Галерији Универзитета у Крагујевцу.

Колекција од 24 слика изазавала је велику пажњу посетилаца, а посебно студената. Тим поводом у Часопису за књижевност уметност и културу Багдала број 523/2020, ликовни критичар Маја Станковић је објавила пригодан текст Визије о узвишениости, судбински усуд, из кога издвајамо:

„Мало је ликовних стваралаца који тако дубоко верују у мисију своје уметности као што је то била одлика Милића од Мачве.

Уметник је имао моћ спознаје непрекинутог тока живота, идеју о вечитом образовању и трајању, ма какве биле манифестације и облици људског бивствовања.

У том контексту он ће се вратити да одржи континуитет животног циклуса и стварања, као барбаро-геније са истим уверењем о судбини једног народа, који у небеским пространствима и даље корача светом земљом косовском.

Изложба у Универизетској галерији у Крагујевцу, довела је у везу, оне његове цртеже, гвашеве, уља који се односе на традицију српског народа, оличену у црквама, манастирима, историјским догађајима, средњовековим великашима, свим оним што нас обавезује данас и довека.

Будан док сања и сневач у стварности, својње визије о коренима нашег народа, Милић од Мачве је пренео на своје слике.“

Ова изложба у Крагујевцу, успешно је обавила само једну епизоду своје културне и едукативне мисије. Наставак гостујућих изложби, свакако ће, умножити број љубитеља уметности Милића од Мачве.

Небојша Лапчевић

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates