ПРЕПОРУКА КЦК- ДЕЗИНФЕКЦИЈА КУЛТУРОМ

Preporuka9

 

 КЊИГА/ КЊИГЕ

Препоручујемо овог пута пет песничких књига непревазиђеног принца поезије пореклом из Ниша, Бранка Миљковића:

Узалуд је будим (1957), Смрћу против смрти (1959), са Блажом Шћепановићем, Порекло наде (1960), Ватраи ништа (1960), Крв која светли (1961).

Песме које трају и личе на свевремене поруке по својим насловима: ПОЕЗИЈУ ЋЕ СВИ ПИСАТИ, УБИ МЕ ПРЕЈАКА РЕЧ, УЗАЛУД ЈЕ БУДИМ... треба (због лирске боје, оригиналности, лепоте, осећајности доведене до експлозије)... још једном и још једном прочитати али и оне мање познате, а тако моћне, испуњене силином и свежином, врло често визионарске и препознатљиве у данашњем времену: Похвала свету, Очајна песма, Док будеш певао, Одбрана земље, Љубав поезије, Крај путовања...

Иако је песник поживео кратко (1934-1961) много тога је записао и рекао. Још увек се памти и цитира: Ако смо пали, били смо паду склони.

Или: Бар пола светске поезије је написано зато што неко није имао храбрости да некоме изјави љубав.

И наравно, остаје мистерија како је свој живот завршио Бранко Миљковић. Званичну верзију да је сам себи одузео живот никад нису прихватили чланови његове породице, а ни његови најближи пријатељи. Многи подаци који су се касније открили као и сведочења људи који су песника видели те ноћи наводе на сумњу да је песник убијен тог 12. фебруара у Загребу...

Ипак, пажљиво читање поезије Бранка Миљковића, можда најбоље разоткрива мистерију...

Уз ову препоруку додајемо и песму коју је написао пред свој 27. рођендан:

Више ми нису потребне речи, треба ми време;

Време је да сунце каже колико је сати;

Време је да цвет проговори a уста занеме,

Ko лоше живи зар може јасно запевати!

 

Веровао сам у сан и у непогоду,

у две ноћи био заљубљен ноћу,

док југ и север у истоме плоду

сазревају и цвокоћу.

 

Сањајући ја сам све празнике преспавао!

И гром је припитомљен певао у стаклу.

Не рекох ли: ватру врати на место право,

а пољупцу је место у паклу.

 

И хлебови се под земљом школују;

Ја бих се желео на страни зла тући;

Па ипак, по милости историје,

повраћајући и ја ћу у рај ући.

 

За пријатеље прогласио сам хуље,

заљубљене у све што пева и шкоди.

Док ми звезде колена не нажуље

молићу се побожној води.

(Песма за мој 27. рођендан)

 

KЊИГА ЗА ОСНОВЦЕ

ЛУДА ЖУРКА, песникиња Миња Илијева, издавач Бистрица, Нови сад, 2003.   Миња Илијева, ауторка која живи и ствара поезију у Нишу, годинама већ организује културна догађања у том граду, учествује у многим песничким сусретањима на југу Србије и свуда где радо угошћавају дечије песнике, написала је и Луду журку. Најмлађе читаоце, који крену на ову луду журку дочекаће: Једна страшна буба, /са пет оштрих зуба / и рогом ко труба - пристигла из Уба. Треба читати и откривати шта све крије ова динамична и маштовита журка. Желимо добар провод!

ФИЛМ

КАЗАБЛАНКА, снимљен 1942, редитељ Мајкл Кертиз. Филм је заснован на комаду, представи Мареја Бенета /Барнета и Џоан Алисон: Сви долазе код Рика. Из филмске куће Ворнер плаћено је тада невероватних 20.000 долара за ауторска права. Филм је свакако запамћен по двоје глумаца: Ингрид Бергман (Илса Лунд) и Хемфи Богарту (Рик Блејн), али и по песми коју изводи   црни пијаниста Сем. Аутор музике је Макс Стајнер. Много пута је поновљена и запамћена реплика коју изговара Ингрид Бергман: Play it Sam. Play As time goes by.

Филм спада, по многим стручним оценама, у један од три најбоља икада снимљена. Казабланка је освојила три Оскара: за најбољи филм, за најбољу режију, за најбољи адаптирани сценарио... Према анализама зашто је овај филм достигао такав успех који деценијама траје и постао незаобилазни класик, разлози су: избор глумаца, избор сценариста, музике, затим реплике које су постале део живота многих људи широм света... добар сплет околности због којих је Казабланка филм који се може гледати много пута и превазилази време у којем је снимљен. Такође, љубавна прича у атмосфери рата и неизвесности представљена је на сасвим другачији начин од уобичајених и очекиваних, дакле у једној кафани, у Мароку, у Казабланки, са моралним дилемама јунака које подижу напетост и постављају нека универзална питања међуљудских односа и наглашају сву тежину доношења животних одлука...

Казабланка је препорука за свако време и за ово време.

          

ПОРУКЕ

Бранко Миљковић, (Цитат из Миљкововићевог интервјуа објављеног у нишким Народним новинама 1960) - Човек загледан у свет има пред собом две алтернативе: да осети своју ништавност или да се диви.

Хемфри Богарт - Живот треба проживети.

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates