СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА МИРА

asocijacija plakat 2021 Copy

У Белој сали КЦК, поводом обележавања 21. септембра, Светског дана мира, одржана је свечана академија у организацији  Асоцијације за културу мира и толеранцију са Музејом мира без зидова Крушевац и Културног центра Крушевац. Свечану академију отворила је  директорка Културног центра Крушевац, истичући значај учешћа наше установе у  изучавању и представљању научно философског миротворног стваралаштва  Асоцијације и Крушевачке миротворне школе, а у име града Крушевца, одликованог највећим признањима ОУН, Медаљом  мира и Весником мира, обратио се Александар Јовановић, заменик градоначелнице Крушевца.

У програму поред Генералног секретара Асоцијације за културу мира и толеранцију са Музејом мира без зидова Крушевац, проф. др Павла Бубање, присутнима се пригодном беседом обратио  проф. Владица Радојевић, док су Мића Живановић и Јована Живковић поетски обојили академију. 

 ПОСЛАНИЦА МИРА ИЗ КРУШЕВЦА

Учесници Свечане Академије посвећене обележавању 21. септембра, Светског дана мира, одржане у Крушевцу, 21.септембра 2021.године, шаљу светској заједници АПЕЛ, да мир нема алтернативу и да морамо усмерити све снаге да Земља не остане без човека.

И данас, на светски дан мира, бројни сукоби широм света и претње најопаснијом технологијом, коју је човек измислио потресају планету Земљу. Сведоци смо и савременици  пандемије, чији обим и исход није могао ни да се замисли. Пандемија КОВИД-19 донела је са собом велике промене у начину свакодневног живљења, као и низ негативних осећања, највише страх, љутњу, бригу. Поред ових најчешћих негативних осећања, јавља се и осећање беспомоћности и безизлаза. Сада, више него икада, морамо остати у миру, негујући солидарност и међусобну емпатију. 

Мир је стога,  без алтернативе, најстарија исконска жеља човечанства, која се мора непрекидно градити и јачати. Апелујемо, да се свакодневно јачају крхки путеви мира, којима се стиже до циља, да људи опет почну разумевати једни друге и градити светско поверење.

Јачањем  науке о философији мира, толеранцији и солидарности међу људима, народима и државама света, морамо учинити све што је у нашој моћи да изградњом и афирмацијом вредности мира, толеранције и љубави међу народима, Планету  Земљу  не остaвимо без човека.

Само миротоворним делима, која утичу на развој правих моралних вредности, у припремању будућих генерација и свакога лично, Светска заједница мора да учини бољи и мирољубивији XXI век.

                                                                                                                

УЧЕСНИЦИ СВЕЧАНЕ АКАДЕМИЈЕ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА    

СВЕТСКОГ ДАНА МИРА, 21. септембар 2021. год.
 
 
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates