КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ БОГОЈАВЉЕЊА

         На конференцији за медије Културног центра Крушевац која је одржана у среду, 18. 1.2023. године, најављена су традиционална дешавања повдом Богојављења. У целој Србији, 19. јануара биће организована пливања за Часни Богојављенски Крст. Храбри верници и овога пута ће доказати колико је вера јача од хладноће и пливаће 33 метара, који симболизују године живота Исуса Христа.

У организацији Културног центра Крушевац и Црквене општине Крушевац, са благословом Његовог Преосвештенства Еписископа Крушевачког господина др Давида Перовића, под покровитељством града Крушевца, пливаће се за Часни Крст у Белој Води на Морави, где се ова манифестација одржава 22 годину заредом, и у Шаврану на Расини, које ове године организује 11. по реду манифестацију, истакла је главна и одговорна уредница Културног центра Крушевац Слађана Обрадовић.
Протојереј ставрофор Драги Вешковац испред Епархије Крушевац пренео је благослов Његовог Преосвештенства Епископа Крушевачког господина др Давида Перовића, истичући велики значај саборности и вере, када је реч о пливању за Часни Богојављенски Крст.
Из године у године, број пливача за Часни Крст се повећава тако да организациони одбори ове манифестације очекују и припремају се како за храбре пливаче тако и за велики број посетилаца који прате ову манифестацију, истакли су Предраг Миленковић из Шаврана и Милош Димић из Беле Воде.
У Белој Води манифестација почиње јутарњом литиргујом у пет сати у цркви Св. Тројице у Белој Води, свечаним испраћајем Часног крста из Лазарице, дочеком у Јасици, па у Кукљину. Око 10 сати очекује се долазак Часног Крста у Белу Воду. Затим следи литија, ломљење Погаче пријатељства и водоосвећење уз пригодан културно уметнички програм. Пливање почиње тачно у 12 сати, а манифестација се завршава у 13:30 традиционалном Трпезом љубави.
У Шаврану јутарња литургија у Цркви Покрова Пресвете Богородице почиње у 8 сати, наставља се веома занимљивим културно-уметничким програмом уз витезове Града Крушевца. Дочек Часног Крста уз освећење воде и благосиљање пливача предвиђено је од 10:30 до 11:30 сати. У 12 сати стартује пливање за Часни Крст, а након проглашења победника сви ће се окупити на свечаном ручку.

 

2023  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates