ОМЛАДИНСКИ КАМП КРУШЕВАЦ 2023.

У Крушевцу је први пут организован Омладински камп у коме је учествовало пет аматерских културно - уметничких друштава из дијаспоре из три земље, и шест ансамбала са територије Града Крушевца.
У госте су дошла следећа друштва из Словеније: Културно друштво “Брдо”, Крањ, Академско културно – уметничко друштво “Коло”, Копар и Српско културно – хуманитарно друштво “Десанка Максимовић”, Цеље. Поред њих Крушевац је угостио и Културно – умјетничко друштво “Романијска врела” из Мокрог, Источно Сарајево и Културно уметничко друштво “Свети Никола” из Дете, Румунија.
Град Крушевац представљала су следећа друштва: “Бистрица”, Дворане, “Вук Караџић”, Жабаре, Треботин и Мала Врбница, “Чарапанка”, Крвавице, “Полет”, Падеж, “Станислав Бинички”, Јасика и фолкорни ансамбл “Чарапани” из Крушевца.
Дружење деце и младих, у оквиру Кампа који је организван од 20-24. августа, представљало је својеврсне Дане дијаспоре, а учешће је узело око 200 аматера. Кроз заједничка дружења, која су организована на отвореним базенима Спортског центра, Јастрепцу, забавном парку “Шаренград” створени су мостови пријатељства, размена искустава, али мостови српског језика, традиције и идентитета.
И заједнички концерт, код споменика Косовским јунацима у центру града, као и Ужичко коло које су извели сви учесници, представљали су саборност, али и ширење српске културе и уметности.
Овим пројектом успостављана је сарадња између Града Крушевца и градова у дијаспори уз велику помоћ Кабинета министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа са дијаспором, али и нашег Града и крушевачких институција, установа, организација, међу којима је и Културни центар Крушевац.
Заједничком концерту свих учесника у центру града, поред градоначелника Града Крушевца Јасмине Палуровић и сарадника, присуствовао је и министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић који се овом приликом и обратио.
Гостима из дијаспоре, као и домаћим друштвима, али и министру Милићевићу додељене су захвалнице за допринос у реализацији Омладинског кампа Крушевац 2023.
На крају је за све учеснике кампа и све остале госте и грађанство, приређен концерт Жељка Васића.
20230823 171215 Copy 20230823 180443 Copy
20230823 183452 Copy IMG 20230823 WA0002
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates