НОЋ ИСТРАЖИВАЧА 2023

NOC ISTRAZIVACA 2023

Програм
НОЋ ИСТРАЖИВАЧА
29.9.2023.

 
Предавања у Белој сали од 16 до 17 часова
Предавање 1:
Наслов предавања:       Антиоксиданси из природе: Откривање њиховог потенцијала у лечењу
болести
Предавач:                          др Александра Ракић, Факултет за физичку хемију, Универзитет у Београду
 
Предавање 2:
Наслов предавања:       Ферофлуид у борби против канцерогених болести
Предавач:                          Тадија Јелисављевић Ученик 4. разреда Гимназија Крушевац
 
Предавање 3
Наслов предавања:       ReSourcerer

Предавачи:                        Владета Малићанин, студент 1. године
Пољопривредног факултета у Београду
Јулија Петровић. ученица 4. разреда Гимназије Крушевац
 

 
Предавање 4
Наслов предавања:       Тајни свет алги
Предавач:                          Алекса Христов, студент Биолошког факултета, Универзитет у Београду
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Едукативни експерименти
Трг глумаца од 17:30 до 19:00
Сарадници:
Оливера Коларић, Удружење биолога Крушевац, БИОКС
Верица Агатоновић, директор Хемијско технолошке школе Крушевац
Сунчица Агатоновић, наставница физике из основне школе ,,Велизар Станковић Корчагин"

ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА 2023.- петак, 29.9.2023.
 У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ КРУШЕВАЦ- “Светлост науке”
Пажња, пажња!
 Све радозналце, трагаче за знањем и љубитеље науке обавештавамо да је почело одбројавање до најатрактивније и највеће научне авантуре године - Европске ноћи истраживача! Да ли сте спремни да се дивите чудима науке из првог реда? Да будете очарани многобројним активностима, експериментима и демонстрацијама које ће вас оставити без даха? Онда наоштрите вијуге, разуздајте машту и крените са нама на путовање у царство открића, иновација и бескрајних могућности.
 14. европска ноћ истраживача је већ иза угла. Током два дана, 29. и 30. септембра, од 16 до 22 сата у 22 града широм Србије, наука ће својом светлошћу обасјати улице, паркове, тргове, тржне центре и друга јавна места. На њима ће научници на забаван и инспиративан начин показати како то све наука обликује наш свет и утиче на наше свакодневне животе - изненадићете се где се све крије и колико може бити занимљива!
Без обзира на ваш ниво познавања науке, наши бриљантни научници спремни су да вам заголицају машту, стимулишу мождане ћелије и утole жеђ за знањем те да, кроз савршен спој едукације и забаве, представе најновија достигнућа из многих научних области (физике, хемије, биологије, математике, екологије...). Биће ту радионица, изложби, експеримената уживо, игара, такмичења, квизова, разговора - све са циљем да проширимо базу вашег научног знања, распиримо вам машту, преиспитамо претпоставке и оставимо вас са осећајем запањености који ћете још дуго памтити. Ово велико научно дружење организује се у исто време у 26 земаља Европе, са очекиваном посетом од око милион и по људи. Будите и ви један од радозналаца који ће науку упознати на крајње несвакидашњи начин, а уколико сте ђак или студент можда ће вас подстаћи и да закорачите у узбудљиву професију истраживача.
Слоган овогодишње манифестације, „Светлост науке”, прати главну тему манифестације - наука за јавност - и говори управо о нашој жељи да оснажимо свест јавности о значају и позитивној улози науке у друштву. У сусрет главном догађају припремили смо неколико промотивних викенд дружења као и Недељу истраживача. На нашем сајту пронаћи ћете детаљан програм са сатницама и локацијама. Мноштво садржаја, а једна мисија - да се осветли забавно лице науке. Европска ноћ истраживача више је од слављења науке - то је подсетник да наша глад за разумевањем света нема граница, подсетник на то да, када се истраживачи, проналазачи и радознали умови сретну - настаје магија!
Било да сте научник у повоју, стручни истраживач или само неко ко из хобија воли да се диви достигнућима, ово је ноћ за вас. Хајде да прославимо лепоту радозналости, драж откривања новог и неутољив дух људске генијалности! Дођите да заједно учимо, слушамо, причамо, вежбамо, експериментишемо, преиспитујемо, проверавамо, закључујемо...
Чекамо вас спремни за нове научне пустоловине под светлошћу науке!

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates