"Психологија смисла у свету бесмисла"- радионице

Нама није превасходно потребно, као што се често данас истиче, више пара, бољи услови у животу, и већа подршка других људи да бисмо били остварени и истински срећни. Потребно нам је да добро управљамо својим целокупним умним и физичким капацитетима на путу остварења добрих планова, који ће донети бенефите нама, али и људима око нас. Само онај човек или жена који познаје себе и има контролу над самим собом може бити неко ко познаје друге и ко другима може помоћи да контролишу себе. Такав човек ће бити дубоко свестан чињенице да нису сами догађаји  и други људи примарни генератори стреса у његовом животу, већ он сам и његов начин поимања свега што га окружује. Зато ће се такав ухватити у коштац са невољама и усред њих радити на најважнијем пољу, себи самом, како би могао да живи у стресним околностима, али ипак изнад њихових погубних утицаја на здравље.

               Читав наш живот саткан је од односа, од када се родимо до када завршимо свој живот усмерени смо на друге људе  нашу личну срећу и успех,  немогуће је посматрати одвојено од односа са другима. Потребни су нам људи који поред тога што су у контроли над собом, и што су испуњени у свом животу, умеју и жарко желе да помогну и другима да буду владари својих умова и истински срећни и испуњени људи. Више од свега данашњем човеку је потребно, да поред одговора на питања „шта“ и „како?“ којима се ми психолози бавимо, дође и до огдовора на питање „зашто“. Прави смисао постојања уколико га живимо је оно што нам може помоћи да сваки сегмент живота као пузлу поставимо на адекватно место и тако остваримо целовитост живота. Смисао за којим вапи савремени човек, а од кога је у жудњи за личним прогресом отишао, може нам помоћи да откријемо сврсисходност личног физичког здравља, важност снажног карактера у сусрету са невољама, као и значајност и лепоту истинске повезаности са другима. 

                Моја је велика част и још веће задовољство што сам имао прилику да кроз серију предавања „Психологија смисла у свету бесмисла“  са „мојим“ Крушевљанима поделим важна и корисна сазнања. Стари људи су говорили „оданде си одакле ти је жена“, а ако томе придодамо и чињеницу да су моја оба детета рођена у Крушевцу, онда сам ја ваш и ви моји. Пресрећан сам због великог одзива људи на предавањима, њиховог задовољства самим темама, али и због позива да се поново дружимо на јесен. Посебну захвалност дугујем организатору Културном центру Крушевац и медијском спонзору Телевизији Јефимија.

Мр психолог  Немања Боричић

Psiho kraj 5 Psiho kraj 7

Psiho kraj 121

 

2023  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates