Изложба карикатура- Шпиро Радуловић

 

Изложба карикатура ПАРДОН  Шпира Радуловића, добитника прве награде за карикатуру на 25.Међународном фестивалу Златна кацига званично је отворена у петак 2.фебруара у 19 сати у Галерији КЦК.

Присутнима се обратила Виолета Капаларевић директорка КЦК,  а о стваралаштву аутора говорио је Горан Ћеличанин, председник жирија за карикатуру Међународног фестивала Златна Кацига.

Аутор је поздравио све присутне и изразио велико задовољство због могућности да своје стваралаштво представи по други пут у Крушевцу.

Шпиро Радуловић је рођен у Подгорици 1942. године. Дипломирао је на Медицинском факултету у Београду. Као лекар и доктор наука пензионисан је као универзитески професор микробиологије и паразитологије.

Карикатуре објављује одкад је био у средњој школи. Први радови су му објављени у Гласу Истре у Пули када је имао 14 година. Од тада је објавио преко десет хиљада карикатура  у домаћим публикацијама (Јеж, Политика, Илустрована политика, Интервју, Новости, Весели свет, НИН, Глас јавности ...)

Награђиван је око педесет пута у земљи и иностранству. Најзначајније надраде је добио у Монтреалу (Канада), Габрову (Бугарска), Синтри (Португалија), Београду ...

Индивидуалне изложбе карикатура је имао у Њујорку, Београду, Софији, Истанбулу, Пули, Крушевцу, Крагујевцу, Нишу...

Објавио је две књиге карикатура: Тријумфална капија и Анпасан. Илустровао је преко 15 књига наших сатиричара.Члан је удружења карикатурист ФЕKО Србија.

Оснивач је Међународног конкурса карикатура ,,Александар Клас" у Београду и члан борда Салона антиратне карикатуре у Крагујевцу. Био је члан жирија бројних међународних конкурса карикатуре у земљ и иностранству.

Сада је карикатуриста Илустроване политике и директор портала Анимал kартоон (www.animalcartoon.net) који је покренуо међународни конкурс карикатура о животињама.

Изложба ће бити отворена до краја фебруара текуће године.
 
 
Марија Стојадиновић
 
Уредница ликовног програма КЦК

 

 spiro radulovic plakat

Spiro 23 

Spiro 36

Spiro 19 Spiro 12

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates