29. међународни Фестивал хумора и сатире "Златна кацига"

Фестивал хумора и сатире „Златна кацига“ је међународни и један од најзначајнијих српских фестивала у овој области.  Ове године Фестивал се одржава по двадесетдевети пут. Због мера заштите од вируса Цовид19, ове године програми су уприличени у складу са мерама Владе Републике Србије. 
      
Стручни жири  одабрао је најбоље радове који се наградујују Златном кацигом за најбољу карикатуру, причу, песму и афоризам, од великог броја пристиглих радова на конкурсу.
Поред главних, конкурсних награда, Фестивал додељује и награде Фестивала.Награда за животно дело се додељује  истакнутим ствараоцима рођеним у Крушевцу. Овогодишњи добитник је  Зоран Симјановић.
Признање Витез од Чарапаније- Сер Харди (почасни грађанин Крушевца) додељује се осведоченом пријатељу града. Од ове године почасни грађанин Крушевца и Витез биће глумац Ненад Окановић. 
Додељује се и традиционална,конкурсна награда Раде Брка, за кратку писану форму са специфичним хумором моравског поднебља.
У оквиру Фестивала, као легат великог мајстора карикатуре Александра Класа, уручује се Класово мајсторско перо.
Традиционално, завршно вече Међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига“ увек је 1. априла, на светски Дан шале, али и дан рођења великог крушевачког глумца Миодрага Петровића Чкаље.  
 
Поводом 29-ог Фестивала Златна кацига, приређена је изложба карикатура оба Фестивалска конкурса, на тему ПРОЗОР за одрасле  И МУЗИКА за младе до 18 година, на Платоу испред Културног центра Крушевац. Алтернативно уређен простор привукао је велику пажњу суграђана.
Фестивал својим концептом и значајем изазива и велику медијску пажњу. РТС и Тв Прва , као и Регионална ТВ Крушевац , Тв Плус И Тв Јефимија и ове године пропратиле су сва дешавања везана за завршетак 29. Фестивал ЗЛАТНА КАЦИГА.
1ZK 1 800x533 1ZK 9 800x533
1ZK 12 800x533 1ZK 17 800x533
2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates