ПРИЈАТЕЉ- НОВА ТЕМА 32. КОНКУРСА ФЕСТИВАЛА ХУМОРА И САТИРЕ „ ЗЛАТНА КАЦИГА“

       У суботу, 1. априла одржано је завршно вече овогодишње, тридестепрве по реду, "Златне кациге".

         Фестивал хумора и сатире „Златна кацига“ је међународног карактера и један од најзначајнијих фестивала у овој области у Србији и региону. .Фестивал програмски траје током целе године , а конкурсна година завршава се 1. априла, Светским даном шале, а на рођендан великана српског глумишта Миодрага Петровића Чкаље.

         У свом уводном обраћању, директорка Фестивала и Културног центра Крушевац, Виолета Капларевић, истакла је непроцењив значај Фестивала као једне од манифестација са најдужом традицијом и постојање огромног фундуса за 31 годину постојања, који представља непроцењиво културно добро не само за Културни центар , као организатора, већ и за град Крушевац, који је покровитељ ове манифестације од оснивања, већ и за Србију. На фестивалу су се надметали уметници из области хуморно сатиричне књижевности и карикатуре. Фестивал, у циљу унапређења и афирмације хуморно-сатиричног стваралаштва,окупља више стотина карикатуриста и писаца из земље и иностранства. Ове године на конкурс су пристигли радови од 284 аутора из 44 земље света ( 639 карикатура, 40 прича, 34 песме, 767 афоризама). Путем конкурса за младе до 18. година, Фестивал подстицајно делује и на развој стваралаштва младих.На 31. Конкурс пристигло је 269 карикатура, 51 стрип, 4 приче и 1 песма.

20h 11

           Жири овогодишњег конкурса за карикатуру (Мухамед Ђерлек, председник жирија, Милета Милорадовић и Бранислав Миљковић) доделио је Златну кацигу за најбољу карикатуру чешком карикатуристи Павелу Матушки. Жири за писану форму (Дарко Михајловић, председник жирија, Драгиша Павловић, Слободан Симић) Златну кацигу додели су Саши Милетићу из Крушевца за афоризам “ И радницима капље. Али, од зноја се не живи.” Награду Раде Брка, за кратку писану форму, са специфичним хумором моравског поднебља, ове године добио је Ђокица Миљковић из Новог Села.

20h 13

             Награду за карикатуру у категорији младих до 18 година добила је Викторија Гуркова из Бигарске. Прича “ Каљевић Марко трећи пут међу Србима”, аутора Душана Несторовића из Белог потока , проглашена је најбољом, а Милица Милосављевић из Београда“Школа стрипа и илустрације”, ментора Милоја Митровића, награђена је за најбољи стрип.

20h 17 20h 18

             Поред конкурсних награда, додељене су и Фестивалске награде, НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО коју је ове године понео истакнути карикатуриста Горан Ћеличанин и ПРИЗНАЊЕ ВИТЕЗ ОД ЧАРАПАНИЈЕ – СЕР ХАРДИ, глумици Олги Одановић Петровић која се овом наградом придружила великој породици крушевачких витезова.Госпођу Одановић у ред витезова “увео “ је заменик градончелнице Александар Јовановић.

20h 24

20h 20

               У програмском делу завршнице 31. конкурса,суграђани су имали прилику да добију своје портрет карикатуре од младих, награђених карикатуриста који су радили у оквиру Мастер клас радионице али и од ветерана српске и светске карикатуре. Након отварања изложбе награђених радова са овогодишњег конкурса , додељена је Награда Класово мајсторско перо, као легат великог мајстор акарикатуре Александра Класа, Душану Лудвигу из Панчева.

19h 9

Изложба награђених радова у наредних 15 дана може се погледати у Галерији Беле сале.

               У програмском делу завршнице,на великој сцени биоскопа Крушевац, наступио је плесни пар који на такмичењима савезног нивоа остварује изузене резултате. Њихов тренер је Милан Николић, а својим плесом крушевачкој публици представили су се Сташа Лапчевић и Данило Стошић. Награђену причу “Раде Брка” читао је Александар Гашић, члан Драмског студија Културног центра и неформалне групе “Културоциклин”

20h 19 20h 16

             Водитељи завршне вечери 31. Златне кацге били су новинари РТК Милица Крстић и Слободан Радичевић.

20h 10

            Крај овогодишњег конкурса и почетак 32. конкурса озваничен је проглашењем нове теме 32. конкурса од стране директора Фестивала и директора КЦК, Виолете Капларевић. Тема 32. Конкурса /2023. - ПРИЈАТЕЉ како за главни конкурс тако и за конкурс за младе до 18. година.

20h 9

                 Извођењем комедије "Има нешто што би требало да знаш"у режији Милана Лаловића, са глумачком екипом Милица Јанкетић, Милош Лаловић, Маја Николић и Бојан Кривокапић, завршен је програмски део 31. Међународног фестивал хумора и сатире “ Златна кацига.”

20h 28 20h 33

2024  Културни центар Крушевац   globbersthemes joomla templates