ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

Почео 57. Међународни сајам књига

Почео 57. Међународни сајам књига у Београду


У Беоограду је почео 57. Међународни сајам књига. Отвориле су га наша песникиња Радмила Лазић (рођена у Крушевцу) и мађарска књижевница Ноеми Сечи. Сајам на коме учествује више од 800 излагача отворен је до 28. октобра.

Песникиња Радмила Лазић и мађарска књижевница Ноеми Сечи отвориле су вечерас 57. Међународни сајам књига у Београду на коме учествује више од 800 излагача. Више од 60 излагача је из иностранства, а посетиоце сајма очекују сусрети са бројним писцима земаља региона, као и из Мађарске која је гост овогодишњег сајма.


Песникиња Радмила Лазић ( Прочитајте песму - ДОРОТИ ПАРКЕР - БЛУЗ) рекла је на отварању да уметници и писци не траже да буду заштићени као бели медведи, али да то не значи да их треба држати на маргини друштва као нужно зло.

"Када нам се данас са високог места поручи да уметност мора бити патриотска намах се сетимо невеселе судбине песниковања, али и крвавих изведби у име патриотизма. Било какви и било чији захтеви и очекивања увек имају идеолошку позадину", рекла је она.

Песникиња је рекла да се држава односи маћехински према култури упркос чињеници да су књижевници најбољи представници Србије пред светом, за разлику од политичара за које је казала да су неуспешни у свом послу.

Према њеним речима, духовне вредности не могу се мерити тржишним успехом и профитом нити количином "патриотских крвних зрнаца, већ је њихова мерна јединица вечност".

"Једина продуктивна снага народа и заједница је духовна супстанца, а она се не одржава само чувањем граница већ очувањем духовних снага", рекла је Лазић.

Лазић је указала и да захтеви и очекивања у погледу сврхе уметничког дела и намере уметника увек имају идеолошку позадину, али је додала да треба бити свестан да је уметност трајнија од државе и цивилизација и сваког владара.

На отварању београдског сајма књига, Сечи је рекла да су српски писци посебно срећни јер и у својој земљи имају приступ бројним другим културама, а ту спада и мађарски као језик мањине која живи у Србији.

Према њеним речима, гости из Мађарске учинили су све да покажу многостраност те другачије али ипак блиске културе.

Гостовање на сајму је, како је рекла, њен први сусрет са српском књижевношћу, али је навела да је стицајем околности посебно заинтересована за литературу Милоша Црњанског, а нарочито за његово дело "Роман о Лондону" написано у емиграцији.

Коментаришући стање на тржишту књига, Сечи је рекла да се суочава посебно снажан енглески утицај, али да се против енглеског језика и мултикултурализма не треба борити.

"Морамо знати да поред енглеског који је неизбежан на наш идентитет утичу и други језици и ми доживљавамо оно што доживљава свет усред мање више униформисане масовне културе", рекла је мађарска књижевница.

Лазић и Сечи су добитнице бројних националних и међународних књижевних признања. На свечаном отварању били су и министар културе и информисања Србије Братислав Петковић, мађарски амбасадор Оскар Никовиц, директор Народне библиотеке Дејан Ристић и бројни писци.

Београдски сајам књига је отворен до 28. октобра, сваког радног дана од 10.00 до 21.00, а поред најновије издавачке продукције организатори су најавили и бројне изложбе, дебате, трибине и друге пратеће програме.