ЗЛАТНА КАЦИГА-GOLDEN HELMET

20- RESULT      -     21- KONKURS

ВИДЕО-АУДИО и КЦК БЛОГ


  КЦК АРТ               КЦК БЛОГ

Добродошли у Крушевац !

ПРЕТРАГА САЈТА

СЛОВАР ЗА МИЛИЋА...

ЗЛАТНА КАЦИГА

КУЛТ СПОМЕНАР КЦК

БИОСКОПИ

ПУТЕВИ КУЛТУРЕ

Музеј мира без зидова - Крушевац



КОСОВКА ДЕВОЈКА

У смирај дана и стравила
који параху људски јауци
на разбојишту се појавила
Косовка девојка с кондиром у руци.

Загледала је мртве јунаке
плашила звери и црне тице
бацила поглед у облаке
и умивала сузама лице.
Скаменила се усред ливада
међу коњаницима и коњима
без главе, који више никада
неће јездити у сватовима.

Расплела је дугачке кике
И посртала кроз јата врана
Појила умируће унесрећнике
И тражила свога драгана.

Најзад је подигла руке пут свода
као да пред Божијим лицем сведочи
несрећу и бол свог женског рода
што капље у земљу кроз њене очи.

© Добрица Ерић


Добрица Ерић


МУЗЕЈ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ БЕЗ ЗИДОВА КРУШЕВАЦ

КРУШЕВАЦ ТРАГА ЗА МИРОМ

KRUSEVAC SIND FOR PEACE

ПРИРЕДИЛИ:
ПРОФ.ДР ПАВЛЕ БУБАЊА И МИЛУТИН В. ТАСИЋ

ПОСТАВКА ЕКСПОНАТА МИРА:
Галерија Легат Милића од Мачве “Косово први праг Србије“

Крушевац, новембар 2011.године


 
Музеј мира и толеранције без зидова Крушевац

Музеј мира и толеранције без зидова Крушевац је музејска институција ,која сакупља,проучава и презентује различите предмете који служе свом циљу проучавању светског мира и толеранције, као једну од најузвишенијих људских потреба.

Музеј мира и толеранције основан је 1965. године у Крушевцу, а правно формално регистрован као део Асоцијације за културу мира,толеранцију са музејом мира Крушевац. Фондови и збирке музеја имају преко 1.500 експоната,тродимензионалних предмета, слика, фотографија , докумената, научних књига , публикација и уметничких предмета који служе проучавњу мира и омогућавају бројним грађанима да се упознају са активностима Крушевца и Србије на пољу изграђивања мира и толеранције, као система вредности.

Приликом опредељивања за отварање поставке експоната музеја поставило се практично питање како сакупљати, чувати и проучавати и излагати предмете и грађу, који се налазе у збиркама Музеја.

Збирке експоната организоване су у одељења и то научно издавачко,историјско, културно и ликовно примењенеих уметности. За протеклих више од 45 година рада и континуираног развоја израстао је у значајну установу културе у граду и општини Крушевац, Расинском округу и Републици Србији, изграђујући и респективну позицију у музејској мрежи . Основну делатност Музеј остварује, чинећи то у духу Закона о културним добрима Републике Србије, кроз прикупљање, чување, заштиту и презентацију покретних културних добара.

Теритојална надлежност, обухвата подручја општине Крушевац – Расинског округа и Србије. Централни и основни објекат у коме се одвија претежни део програмских активности је зграда Дома синдиката у Крушевцу, у којој је и седиште Асоцијације у оквиру које Музеј обавља делатност.По први пут изложба ескпоната поставиће се у изложбеном салону Легат Милића од Мачве „Косово први праг Србије“а који је смештен преко пута Лазаревог средњовековног града и у непосредној близини цркве Лазарице, у Крушевцу.

Оснивач музеја је Универзитетски професор ,па самим овим чином музеј добија и Универзитетски карактер.Имајући у виду ,научни приступ у прикупљању обради и излагању музејске грађе, као и чињеницу ,да се у оквиру делатности музеја проучавању мира као научне дисцплине даје приопритет, Универзитетски карактер музеја добија свој облик,садржај и форму.Музеј је близак многим Универзитетима у Србији и иностранству,који дају велики допринос у проучавању све угроженијег светског мира.

Ово је први у свету музеј без зидова. Немогуће је овој врсти музеја ограничити и предвидети било какво лимитирање у основном научно истраживачком путу и остваривању циља . Зато ,Музеј фигуративно и нема зидове и баријере које се постављају пред историјске музеје.

Усавршавање технологије, продужавање животног века становништа и фактор слободног времена, снажно подстичу потребу људи да се баве миром не само као философском темом, већ као практичном потребом која буди људску наду за лепше, боље, ненасилничко и праведније друштво. Посете музејима и култуним споменицима постају један од прворазредних анимирајућих фактора.

Музеј мира толеранције без зидова, је својеврсна школа мира и миротворства,која на искуству научног проучавања мира од стране Асоцијације за културу мира, толеранцију са музејом мира Крушевац и искустава Града Крушевца као града Весника мира и Медаље мира добијених од стране Организације Уједињених Нација даје огроман допринос учвршћивању и изградњи колективног светског мира.

Музеј мира и толеранције као едукатиовна културна институција своју мисију на најубедљивији начин постићи ће отварањем сталне изложбене поставке експоната мира и презентацијом ових експоната на интернет сајту.

КРАТАК ИСТОРИЈАТ АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КУЛТУРУ МИРА,
ТОЛЕРАНЦИЈУ СА МУЗЕЈОМ МИРА КРУШЕВАЦ

Асоцијација за културу мира,толеранцију, са музејом мира Крушевац,основана је 1965.године,у Крушевцу, у Учитеској школи. Удружење је основано са циљем,подизање културе,образовања и васпитавања генерација у духу мира и толеранције на темљима духовне и културне историје Српског народа.

Асоцијација је регистрована као невладина организације у складу са важећим законом о удружењима грађана као „Одељење за културу мира и толеранцију,са музејом мира у Крушевцу“. Током 2009.године у складу са важећим законом о удружењима извршена је пререгистрација „Одељења за култуту мира, толеранцију са музејом мира у Крушевцу у „Асоцијацију за културу мира, толеранцију, са музејом мира Крушевац“.

Оснивачи Асоцијације за културу мира,толеранцију са музејом мира у Крушевцу, су познати јавни и културни радници Крушевца и Србије, професори Универзитета, чланови Удружења књижевника Србије, адвокати, просветни радници, лекари, апотекари.

Током 46. година рада на култури мира и толеранције, Асоцијација је превазишла гарнице свога народа и постала значајан и признати чинилац у међународној заједници, која се бави подизањем нивоа културе мира и толеранције.

Због свог активног вишедеценијског рада на задицима и циљевима пропагирања културе мира и толеранције, и предствљања града Крушевца као седишта Асоцијације, Крушевац је одликован са два највиша светска миротоворна признања: Медаљом мира и Весником мира ОУН. Створен је аутономни систем миротворних вредности, које је свет подигао као пример других народа. О раду Асоцијације, дајући подршку оваквим оригиналним активностима, на подизању културе мира и толеранције, подршку су дале најзначајније личности које се баве миротоворством у данашњем свету, међу којима су: Српски патријарси поч. Павле и садашњи Иринеј, Васиљенски патријарх Вартомолеј први, Московски партираси и целе Русије, поч.Алексеј Први и актуелни Кирил, Генерални секретар УН Бна ки Мун, шефови држава и валада Португалије, Словеније, Хрватске, Италије, Немачке, Аустије .

Асоцијација је била организатор и домаћин трију светских конференција Међународне Асоцијације Градова Весник мира, са присуством делегација са свих континената.

Асоцијација је издала више научних и стручних публикација, које су презентоване у најзначајнијим библиотекама света. Уџбеник „Фиософија мира“ промовисан је у кантону Женева у организацији председника кантона Андре Хедигера.

У циљу подизања нивоа културе мира и толеранције у Крушевцу, су на искључиву идеју Аосцијације, подигнута два јединствена споменика у славу мира и то: Споменик мира на Тргу мира и споменик Мајка Србија и мајка Гракиња на Расинском тргу.

Такође, у више наврата, расписивани су конкурси за ликовно и књижевно стваралаштво на тему мира. У музејском фонду Асоцијације, постоји више стотина ликовних и књижевних радова , који чине ову музјеску збирку изузетно богатом.

„Музеј мира без зидова“ Асоцијације за културу мира и толеранцију броји више стотина експоната, који се по идеји Асоцијације презентују јавности на изложби експоната и виртуелно на сајту Асоцијације.

КРАТАК ПРЕГЛЕД НАЈВАЖНИЈИХ ПРОГРАМСКИХ АКТИВНОСТИ
АСОЦИЈАЦИЈЕ ЗА КУЛТУРУ МИРА,ТОЛЕРАНЦИЈУ СА МУЗЕЈОМ МИРА КРУШЕВАЦ
  • Издавање Универзитетског уџбеника „Философија мира“ 1993.г. издвача“Научна књига“,аутор Проф. Др Павле Бубања;
  • Подизање и отварање Споменика мира 1995.г.у Крушевцу;
  • Научна књига „Свет и ми за мир“ издaвач Историјски архив Крушевац, група аутора,2005.г.;
  • Организација Међународне конференција Извршног комитета „Асоцијација градова Весник мира“ у Крушевцу од 6. до 9.марта 2007.године.;
  • Организација Генералне скупштине „Асоцијације градова Весник мира“ у Крушевцу у периоду 26.-30.август 1999.године.;
  • Отврање спменика „Мајка Грчка и мајка Србија“ аутора Милића Станковића,по идеји Асоцијације за културу мира 28.јуна 1999.г у Крушевцу;
  • Организација Генералне скупштине Међународне „Асоцијације градова Весник Мира“у Крушевцу 2007.г.;
  • Друго издање научне књиге „Педагогија мира“ аутор проф др Павле Бубања 2006.године,;
  • Издавање публикације о споменику „Мајка Грчка и мајка Србија“;
  • Издавање научне књиге „Очеви рата и мајке мира“ аутора проф.др Павле Бубања у припреми за штампу;
  • Организација Академије 24.10.2010.године о 45.година рада и стваралаштва Асоцијација за културу мира и толернацију у Крушевцу;
  • Конкурс за ликовно ,прозно и поетско стваралаштво поводом 45.година рада Асоцијације, на тему „ Мир и толеранција данас“. Пристигло неколико стотина радова.
  • Отврање поставке „Музеја мира без зидова“ новембар месец 2011.године;
  • Вишегодишњи рад на оснивању секција за неговање културе мира и толеранције по школама;



КРУШЕВАЦ ГРАД ВЕСНИКА МИРА И МЕДАЉЕ МИРА ОУН

МЕДАЉЕ МИРА ОУН


ОДЛИКОВАЊЕ ВЕСНИК МИРА
ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА ОУН КРУШЕВЦУ


АКТИВНОСТ У ОКВИРУ МЕЂУНАРОДНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ ГРАДОВА ВЕСНИК МИРА ОУН


INTERNATIONAL ASSOCIATION OF 

                                                                             PEACE MESSENGER CITIES

Cities

FOUNDING MEMBERS:
1987:
ABIDJAN | ARNHEM | ASSISI | ATLANTA | BANGUI | BEIJING | BRIGHTON & HOVE | BUENOS AIRES | CHICAGO | COMO | CONCORD | DAKAR | DELPHI | DHAKA | FIRENZE | GENEVE | HAMMAM-LIF | HELSINKI | HIROSHIMA | KIEV | KOBENHAVN | KRAGUJEVAC | L’HOSPITALET DE LLOBREGAT | LA PAZ | LA PLAINE SUR MER | LIMA | LOME | MADRID | MAPUTO | MARRAKECH |MARZABOTTO | MELBOURNE | MINSK | MOSCOW | NAGASAKI | NEW DELHI |NEW HAVEN | PORI | PRAHA | RAVENNA | RIJSWIJK | ROMA | SAN FRANCISCO | SAN JOSE | SANKT-PETERBURG | SHEFFIELD | SOČI | SPLIT | STOCKHOLM | TBILISI | TORONTO | VANCOUVER | VERDUN | VILLA EL SALVADOR | VOLGOGRAD | WARSZAVA | WIEN | WOLLONGONG | YOKOHAMA 
1988:
KOŠICE | LIEGE | LISBOA | WROCŁAW 
1989:
ANTWERPEN | BOGOTA | SLOVENJ GRADEC | TASHKENT 
1990:
BERLIN | KRUŠEVAC 
1991:
BANDUNG | COVENTRY | QUITO | TOKYO | VLADIVOSTOK 

CITIES THAT JOINED IAPMC LATER:
1997:
CAMBRIDGE USA 
1998:
OSWIECIM | PŁOŃSK | LUBLIN 
1999:
MORPHOU | LIBREVILLE 
2000:
SUWON 
2001:
 LA HABANA 
2004:
MILTON KEYNES 
2005:
SARAJEVO | MILANO
2006:
FREETOWN| JEJU
2007:
PUEBLA
2008:
PAJU| KOTOR | KYRENIA | WIELUŃ
2009: 
BARCELONACARACAS | FRIEDRICHSHAFENKUMANOVOMEXICO CITYYAMOUSSOUKRO 
          | 
YPATI  ZAGREB
2010:
KANTANOS 

         

 СВЕТСКИ ГРАДОВИ ОДЛИКОВАНИ МИРОТОВОРНИМ ПРИЗНАЊЕМ

ВЕСНИК МИРА  ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА ОУН

  

                                                          INTERNATIONAL ASSOCIATION OF 

                                                                  PEACE MESSENGER CITIES

head_left

imagemap

 

ABIDJAN | ANTWERPEN | ARNHEM | ASSISI | ATLANTA | BANDUNG | BANGUI | BARCELONABEIJING | BERLIN | BOGOTA | BRIGHTON & HOVE | BUENOS AIRES | CAMBRIDGE USA CARACAS | CHICAGO | COMO | CONCORD | COVENTRY | DAKAR | DELPHI | DHAKA | FIRENZE | FREETOWN| FRIEDRICHSHAFEN |GENEVE | HAMMAM-LIF | HELSINKI | HIROSHIMA | JEJU | KANTANOS |KIEV | KOBENHAVN KOTOR | KRAGUJEVAC | KRUŠEVAC  | KUMANOVO | KYRENIA | L’HOSPITALET DE LLOBREGAT | LA HABANA | LA PAZ | LA PLAINE SUR MER | LIBREVILLE | LIEGE | LIMA | LISBOA | LOME | LUBLIN | MADRID | MAPUTO | MARRAKECH | MARZABOTTO | MELBOURNE  | MEXICO CITY | MILANO | MILTON KEYNES | MINSK | MORPHOU | MOSKVA | NAGASAKI | NEW DELHI | NEW HAVEN | OSWIECIM| PAJU |PŁOŃSK | PORI | PRAHA | PUEBLA | QUITO | RAVENNA | RIJSWIJK | ROMA | SAN FRANCISCO | SAN JOSESANKT-PETERBURG | SARAJEVO | SHEFFIELD | SLOVENJ GRADEC | SOČI | SPLIT |SUWON | TASHKENT | TBILISI | TOKYO | TORONTO | VANCOUVER | VERDUN | VILLA EL SALVADOR | VLADIVOSTOK | VOLGOGRAD | WARSZAVA | WIEN| WIELUN | WOLLONGONG | WROCŁAW | YAMOUSSOUKRO | YPATI YOKOHAMAZAGREB



ГРАДОВИ ВЕСНИКА МИРА

PEACE MESSENGER CITIES

ИЗВРШНИ КОМИТЕТ МЕЂУНАРОДНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ ГРАДОВА ВЕСНИК МИРА

Извршни Комитет Међународне Асоцијације градова Весник мира ,бира Генерална скупштина Међународне Асоцијације градова Весник мира, са мандатом од 4.године.Извршни комитет броји 15. градова, чланова Извршног Комитета.Активност Крушевца је запажена од стране Генералне скупштине Аосцијације Весник мира,па је град Крушевац, кандидован и на заседању Генералне Скупштине Весник мира, 1996. године, у Лисабону Португалија изабран у извршни орган Асоцијације.

Научни приступ, у тргању за миром,обезбедио је признање Крушевцу и овај град је по први пут у историји организовао међународни скуп.Седница Извршног комитета Међународне Асоцијације градова Весник мира одржана је у Крушевцу 8.и 9. марта 1997.године. У раду ИК учествовало је 14. градова, од 15. који су изабрани у Извшни комитет.

У раду Извршног комитета учествовали су:

Женева-Швајцарска, Пори-Финска, Њу-Хевен-САД, Јокохама-Јапан, Крушевац-Србија, Словен Градец-Словенија, Волгоград-Русија, Брајтон-Енглеска.

Заседање је завршено декларацијом о интеграцији избеглица која у изворном тексту гласи:



ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ МЕЂУНАРОДНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ ГРАДОВА ВЕСНИК МИРА

GENERAL ASSEMBLIES OF THE IAPMC

1988 - VERDUN, FRANCE
1989 - WARSAW, POLAND
1990 - NEW HAVEN, USA
1991 - YOKOHAMA, JAPAN
1992 - MARRAKECH, MOROCCO
1993 - GENEVA, SWITZERLAND
1994 - ARNHEM, THE NETHERLANDS
1995 - LISBON, PORTUGAL
1996 - BOLOGNA, ITALY
1997 - ABIDJAN, IVORY COAST
1998 - PORI, FINLAND
1999 - KRUSEVAC, SERBIA
2000 - OSWIECIM, POLAND
2001 - YOKOHAMA, JAPAN
2004 - NEW HAVEN, USA
2005 - SLOVENJ GRADEC, SLOVENIA
2006 - VANCOUVER, CANADA
2007 - KRUSEVAC, SERBIA
2008 - SOCHI, RUSSIAN FEDERATION
2009 - SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA
2010 - LIMASSOL (MORPHOU), CYPRUS

ГРАДОВИ ВЕСНИЦИ МИРА У КОЈИМА ЈЕ ОДРЖАНА ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА МЕЂУНАРОДНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ ГРАДОВА ВЕСНИК МИРА

У КРУШЕВЦУ ЈЕ ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА ОДРЖАНА 1999.ГОДИНЕ И 2007.ГОДИНЕ



ПЛАКАТ XII ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ СА СПИСКОМ УЧЕСНИКА СКУПШТИНЕ

XIIth General Assembly of International Association of Peace Messenger Cities

Krusevac, Yugoslavia, August 26 – 30, 1999

”Facing the 21st Century”

RESOLUTION

Whereas the International Association of Peace Messenger Cities was organised as the Cold War was ending, with all the promise of the abolition of nuclear weapons, reduction of the arms race, the use of negotiations as an alternative to conflict between nations and within borders pointing to a peaceful future; further
Whereas, we have now seen tragic warfare in Rwanda and Uganda, Congo, Ethiopia and Eritrea, India and Pakistan, Indonesia, Sierra Leone and the continued occupation of Cyprus and now the NATO aggression in Serbia, the end of the century has resulted in insecurity and apprehension as we move into the 21st century; further

Whereas, while the Peace Messenger Cities Association has called for the abolition of weapons of mass destruction, India and Pakistan have joined the nuclear club; NATO used depleted uranium and cluster bombs in Serbia in a technologically advanced warfare by air; further

Whereas, Peace Messenger Cities Association has incorporated a mandate to support a strong United Nations in it's statutes, the recent actions of NATO shunted aside United Nations efforts for peace, thus severely weakening the role of the United Nations and it's credibility as a peace making institution;

Whereas, the Security Council has passed Resolution 1244 and Military Agreement signed in Macedonia between United Nations and Yugoslavia to bring peace in Kosovo, Serbia and the United Nations has assumed the responsibility for the immediate and, total disarmament of the Kosovo liberation Army; and further

Whereas, to restore its credibility as effective peace making organisation, it is absolutely imperative the United Nations act immediately to carry out its responsibilities,

Therefore, we call upon the UN to move against all terrorist activity in the Kosovo area and remove all agencies and forces unwilling or unable to perform its functions.

We enter the 21st century urging increased support for the United Nations as the sole world body capable of establishing peaceful relations between nations, and

We call for the democratisation of the United Nations to give voice to the membership of the General Assembly, and

We call upon all nuclear weapon states to sign the comprehensive Test Bar. Treaty as an immediate first step towards a total abolition of nuclear weapons, and

We call upon nuclear weapon states to enter negotiations at once for tire total abolition of nuclear arms in a time-determined process

KRUŠEVAČKA REZOLUCIJA USVOJENA NA GENERALNOJ SKUPŠTINI ASOCIJACIJE GRADOVA VESNIK MIRA 30. AVGUSTA 1999. GODINE

DECLARATION OF KRUSEVAC

We, the 21 peace cities, the members of the International Association of Peace Messenger Cities, on the occasion of the 20th General Assembly of IAPMC, gathered in Krusevac, Serbia, discussing the theme:

THE NEW THREAT TO WORLD PEACE: Violation of International Law and Human Rights, On the 6th of September, 2007, aware of our role in promoting and encouraging the culture of peace, have agreed to the present Declaration:

Recognizing: The duty and responsibility of all the individuals, organizations, cities and states in implementing the right of the individual and peoples to live in peace as the fundamental human right and eternal value of mankind;

The importance of the purposes and principles of the Charter of the United Nations and the Universal Declaration of Human Rights for the promotion and protection of fundamental human rights for all persons in the world and for the full and unbiased implementation of the human rights proclaimed by the United Nations;

The obligation of every individual, organization, city or state to promote and encourage respect for human rights for all without distinction of any kind or disrespect based on race, color, ethnicity, language, religion, political or other opinion, national or social origin, sex, property, birth or other status;

That the peoples of our planet have a sacred right to peace and that obtaining the world without war is a primary condition for the development and progress of mankind and for the preservation of human civilization;

The importance of maintaining international peace and developing friendly relations among nations founded upon principles of freedom, equality and justice;

That the respect of the above mentioned fundamental principles of freedom, equality and justice could not be realized without respect for international law set forth in the Charter of the United Nations, in other documents adopted by the competent organs of the United Nations and in international treaties as a prerequisite for the preservation of world peace;

That the promotion of the rule of law among nations and the faithful observance of the principles of international law concerning friendly relations and co-operation among states is of the greatest importance for the maintenance of international peace;

That any external attempt aimed at the partial or total disruption of the sovereignty and territorial integrity of existing states, is incompatible with the purposes and principles of the UN Charter as a main guarantor of World peace among nations;

That the number of the states that have nuclear weapons or are in process to develop nuclear weapons is a potential danger to the well being and even the very existence of humanity;

That the nuclear weapons are a means of mass destruction and of possible genocide and that the damage the nuclear weapons inflict is lasting and incurable and as such presents one of the biggest threats to world peace, and That only 5 % of military expenses is sufficient for solving the most urgent problems of the world, especially poverty, social and educational problems;

Call upon:

all the countries for renunciation of the use of force in international relations and the settlement of international disputes by peaceful means on the basis of the Charter of the United Nations;

all the countries to comply in good faith with their obligations under the generally recognized principles and norms of international law with respect to the maintenance of international peace;

all the countries to refrain in international relations from any threat against the state sovereignty and territorial integrity, a violation of international law and the Charter of the United Nations;

all individuals, organizations, cities and countries to do their utmost to assist in implementing the human rights on the basis of the Charter of the United Nations and the Universal Declaration of Human Rights through the adoption of appropriate measures;

all individuals, organizations and cities to recognize whatever responsibility their own countries may bear for the threat to peace and exert every effort to break the chain of hatred and violence;

all individuals, organizations and cities to request their governments to urge all countries in possession of nuclear weapons to agree to a mutually verifiable nuclear arms freeze as a major step towards nuclear disarmament;

all the nuclear weapon states to stop using nuclear power for military purposes and call for the urgent international action to stop further proliferation of nuclear weapons and other weapons of mass destruction as the first step to total elimination of potential massive destruction of mankind, and all nations to support the 4th Special Session on Disarmament of the United Nations to negotiate an end to the arms race that is draining the wealth of all nations and creating dangerous tension between nations.

KRUŠEVAČKA REZOLUCIJA USVOJENA NA ZASEDANJU GENERALNE SKUPŠTINE ASOCIJACIJE GRADOVA VESNIK MIRA 6.09.2007.GODINE.

ПОСЛАНИЦЕ МИРА УПУЋЕНЕ ОД СТРАНЕ ДРАЖВНИКА
И ЦРКВЕНИХ ВЕЛИКОДОСТОЈНИКА


ПОСЛАНИЦА МИРА УПУЋЕНА ОД СТРАНЕ ВАСИЉЕНСКОГ ПАТРИЈАРХА БАРТОЛОМЕЈА НА УСКРС 2011.ГОДИНЕ АСОЦИЈАЦИЈИ ЗА КУЛТУРУ МИРА,ТОЛЕРАНЦИЈУ СА МУЗЕЈОМ МИРА


СЕДИШТЕ ВАСИЉЕНСКОГ ПАТРИЈАРХА У ИНСТАНБУЛУ


           Посланица патријарја Москве     
 и Целе Русије Алексеја  


  Посланица Васиљенског патријарха
 Бартоломеја – Цариград(Инстамбул)


Посланица председника Хрватске  Иве Јоспиповића


Посланица Патријарха Москве и целе Русије господина Алексеја


Посланица Генералног секретара ОУН Бан Ки Муна


Посланица председника Словеније др Данила Тирка


Посланица Андре Хедигера председника Асоцијације градова Весник мира


Захвалница пред.Словеније др.Данила Тирка


ЗАХВАЛНИЦА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГОСПОДИНА ПАВЛА


Посланица Алфреда Мардера Председника Асоцијације Весник мира


Захвалница Комитета за мир и међународну сарадњу Крушевац



ПОВЕЉЕ О САРАДЊИ МЕЂУ ГРАДОВИМА СВЕТА


Протокол о сарадњи Крушевца и Волгограда Русија



Повеља о сарадњи градова Крушевац и Стара Загора Бугарска


ВАЈАРСКО-ЛИКОВНО- ПРИМЕЊЕНИ ЕКСПОНАТИ МИРА


СПОМЕНИК МИРА

СПОМЕНИК МИРА ИЗГРАЂЕН НАТРГУ МИРА У КРУШЕВЦУ. СВЕЧАНО ЈЕ ОТКРИВЕН 1992,ГОДИНЕ ОД СТРАНЕ МИНИСТРА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА СРЈ ВЛАДИСЛАВА ЈОВАНОВИЋА.ЈЕДИНСТВЕН СПОМЕНИК У СВЕТУ.ПРВИ СПОМЕНИК У ЧАСТ И СЛАВУ МИРА КАО ОПШТЕГ ДОБРА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕЧАНСТВА.СПОМЕНИК ЈЕ НЕКОМЕМОРАТИВНОГ КАРАКТЕРА. АУТОРСКО ЈЕ ДЕЛО КРУШЕВАЧКОГ АРХИТЕКТЕ СВЕТОМИРА ЖИВИЋА,А ИЗГРАЂЕН ЈЕ ПО ИДЕЈИ АСОЦИЈАЦИЈЕ ЗА КУЛТУРУ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈУ КРУШЕВАЦ,КОМИТЕТА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ КРУШЕВАЦ И ПРОФ. ДР ПАВЛА БУБАЊЕ, УНИВЕРЗИТЕТСКОГ ПРОФЕСОРА И ФИЛОСОФА МИРА.

СПОМЕНИК МИРА ПОСЕТИЛЕ СУ БРОЈНЕ ДЕЕЛЕГАЦИЈЕ И ГОСТИ ГРАДА КРУШЕВЦА ИЗ СРБИЈЕ ПРОСТОРА БИВШЕ СФРЈ И СВЕТА.КОМПЛЕКС СПОМЕНИКА МИРА ЈЕ СВОЈЕВРСНА ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА КРУШЕВЦА И СВЕТИЊА ПРЕД КОЈОМ СЕ ПОСЕТИОЦИ МОЛЕ ЗА СВЕТСКИ МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ МЕЂУ ЉУДИМА И НАРОДИМА СВЕТА.



СПОМЕНИК МАЈКА СРБИЈА И МАЈКА ГРЧКА

АУТОРСКО ЈЕ ДЕЛО ВЕЛИКОГ СПСКОГ СЛИКАРА МИЛИЋА СТАНКОВИЋА-МИЛИЋ ОД МАЧВЕ. СПОМЕНИК ЈЕ ИЗГРАЂЕН ПО ИДЕЈИ ПРОФ.ДР ПАВЛА БУБАЊЕ УНИВЕРЗИТЕТСКОГ ПРОФЕСОРА И ФИЛОСОФА МИРА И КЊИЖЕВНИКА ЉУБИШЕ ЂИДИЋА.

ОВА МОНУМЕНТАЛНА ФИГУРА ИСКЛЕСАНА ОД ВЕНЧАЧКОГ МЕРМЕРА И СВЕЧАНО ЈЕ ОТКРИВЕНА У ПРИСУСТВУ АУТОРА НА ВИДОВДАН 1999. ГОДИНЕ.ДВЕ ЖЕНЕ МАЈКА СРБИЈА И МАЈКА ГРЧКА У НАРОДНИМ НОШЊАМА СИМБОЛИЗУЈУ ТРАЈНО ПРИЈАТЕЉСТВО МЕЂУ НАРОДИМА СВЕТА, А ПОСЕБНО СРБИЈЕ И ГРЧКЕ. ИДЕЈА АСОЦИЈАЦИЈЕ ЗА КУЛТУРУ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈУ ЈЕ ДА СЕ НА ПРОСТОРУ КРУШЕВЦА И СРБИЈЕ ИЗГРАДЕ СЛИЧНИ СПОМЕНИЦИ КОЈИ ЋЕ СИМБОЛИЗОВАТИ ТРЈАНО ПРИЈАТЕЉСТВО И МЕЂУ ДРУГИМ НАРОДИМА.

СПОМЕНИК МАЈКА СРБИЈА И МАЈКА ГРЧКА ЈЕ ДЕО БАШТИНЕ, КОЈУ ЈЕ СРПСКИ СЛИКАР МИЛИЋ ОД МАЧВЕ, ОСТАВИО У ТРАЈНУ СВОЈИНУ ГРАДУ КРУШЕВЦУ, КАО ШТО СУ ЛЕГАТ “КОСОВО ПРВИ ПРАГ СРИЈЕ“, ФРЕСКА ОБРЕТЕЊЕ ЛАЗАРЕВО.

У СВОМ НАУЧНОМ ДЕЛУ „МАЈКЕ МИРА“ ПРОФ ПАВЛЕ БУБАЊА ЈЕ ДЕТАЉНО ОПИСАО СИМБОЛИКУ ОВОГ ПО МНОГО ЧЕМУ ЈЕДИНСТВЕНОГ СПОМЕНИЧКОГ УМЕТНИЧКОГ ДЕЛА У СВЕТУ.

„КОСОВО ПРВИ ПРАГ СРБИЈЕ“
Легат Милића Станковића- Милића од Мачве


КТИТОРСКА КОМПОЗИЦИЈА ЛЕГАТА „КОСОВО ПРВИ ПРАГ СРБИЈЕ“

ВЕЛИКИ СЛИКАР МИЛИЋ ОД МАЧВЕ, ОСТАВИО ЈЕ НА ИНИЦИЈАТИВУ АСОЦИЈАЦИЈЕ ЗА КУЛТУРУ МИРА, ТОЛЕРАНЦИЈУ СА МУЗЕЈОМ МИРА КРУШЕВАЦ, ЛЕГАТ ВЕЛИКЕ УМЕТНИЧКЕ ВРЕДНОСТИ ПОД НАЗИВОМ „КОСОВО ПРВИ ПРАГ СРБИЈЕ“.

ЛЕГАТ ЈЕ ПОСТАВЉЕН АВГУСТА 2000-ТЕ ГОДИНЕ ЗА ЖИВОТА ЛЕГАТОРА, А ЗВАНИЧНО ЈЕ ЗА ЈАВНОСТ ОТВОРЕН 14.10.2008. ГОДИНЕ У ПРИСУСТВУ ЗАМЕНИКА ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА ИВИЦЕ ДАЧИЋА.

ЛЕГАТ ЈЕ ДАНАС КУЛТНО МЕСТО У КУЛТУРНОМ ЖИВОТУ КРУШЕВЦА.


ЛИКОВНО ЛИТЕРАЛНИ КОНКУРС КРУШЕВАЦ
У ТРАГАЊУ ЗА МИРОМ И ТОЛЕРАНЦИЈОМ ДАНАС

НАГРАЂЕНИ РАДОВИ
















Награђени литерални радови на Конкурсу
“Утрагању за миром и толеранцијом данас“


ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ ПОСВЕЋЕНА НАУЦИ О МИРУ
И ИНФОРМАТИВНА ДЕЛАТНОСТ O ТРАГАЊУ ЗА МИРОМ



КРУШЕВАЧКИ ЛИСТ ПОБЕДА ОБАЈВЉУЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О МИРОТОВОРНИМ АКТИВНОСТИМА КРУШЕВЦА И АСОЦИЈАЦИЈЕ ЗА КУЛТУРУ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈУ СА МУЗЈЕОМ МИРА ПЕРИОДИЧНИ ЧАСОПИС „ГОЛУБ МИРА“, У ИЗДАЊУ КОМИТЕТА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ КРУШЕВАЦ,ТЕМАТСКИ ЈЕ ПОСВЕЋИВАН ИДЕЈИ ТРАГАЊА ЗА МИРОМ У КРУШЕВЦУ. ЧАСОПС ЈЕ ИЗЛАЗИО ДО 2000-ТЕ ГОДИНЕ, А ИЗДАВАЧ ЈЕ БИЛА ЈП „ПОБЕДА“ КРУШЕВАЦ
















ПИСМО ЖАН ЛУЈ ДИМОНА, ГРАДОНАЧЕЛНИКА ВЕРДЕНА ,
О ОБАВЕШТЕЊУ ДА СЕ ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА
АСОЦИЈАЦИЈЕ ОДРЖАВА У МАРАКЕШУ



ПИСМО УПУЋЕНО КОФИ АНАНУ, ГЕНЕРАЛНОМ СЕКРЕТАРУ ОУН
 СА СЕДНИЦЕ ИЗВРШНОГ КОМИТЕТА АСОЦИЈАЦИЈЕ ВЕСНИК
МИРА, У КРУШЕВЦУ 8 И 9 МАРТА 1997. Г.



ПРВА СТРАНА СТАТУТА МЕЂУНАРОДНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ
ГРАДОВА ВЕСНИК МИРА. СТАТУТ ЈЕ УСВОЈЕН У ЖЕНЕВИ
НА ПРВОМ ЗАСЕДАЊУ ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ 1992.Г.


ИНФОРМАЦИЈА О ОДРЖАВАЊУ СЕДНИЦЕ ИЗВРШНОГ КОМИТЕТА
АСОЦИЈАЦИЈЕ ГРАДОВА ВЕСНИК МИРА У КРУШЕВЦУ
 8. И 9.МАРТА 1997.ГОДИНЕ

ТОПОНИМИ МИРА У КРУШЕВЦУ

НАСЕЉЕ УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ КРУШЕВАЦ


ВРТИЋ ГОЛУБ МИРА У КРУШЕВЦУ


ОЗНАКА УЛИЦЕ ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА ОУН


СЕДИШТЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ ЗА КУЛТУРУ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈУ
СА МУЗЕЈОМ МИРА У КРУШЕВЦУ

Проф.др Павле Бубања и детаљи у седишту
Асоцијације за културу мира и
толеранцију са музејом мира Крушевац









ЗАСТАВА ОРГАНИЗАЦИЈЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА
ДОНЕТА У КРУШЕВАЦ ИЗ ЊУЈОРКА 1990.г.
ПРИЛИКОМ УРУЧИВАЊА ПОВЕЉЕ „ВЕСНИК МИРА“

MUSEUM OF PEACE AND TOLERANCE WITHOUT WALLS

Museum of peace and tolerance without walls Krusevac is a museum institution collecting, studying and presenting various objects used to study world peace and tolerance, as one of the utmost human needs.

Museum of peace and tolerance has been founded in 1990 in Krusevac, and it was registered legally and formally as a part of the Association for peace culture, tolerance with the museum of peace Krusevac. The funds and collections of the museum comprise over 1500 exhibits, 3D objects, photos, paintings and documents, books of science, publications and pieces of art used to explore peace and introducing many citizens with the activities of Krusevac and Serbia in the field of peace making and tolerance as the system of values.

When deciding to open the exhibition of the exhibits of the museum a practical issue immerged-how to collect, keep, study, and exhibit the objects being in the Museum collection.

The exhibits collection has been organized in departments being scientific and publishing, historical, cultural and applied arts.

In the past over 20 years and continuous development it grew into important institution of culture in the city and municipality of Krusevac, The Rasina region and Republic of Krusevac, building respectful position in the museum network. The main activity of the Museum, in the spirit of Law on Cultural Property, is collecting, keeping, protection and presentation of movable cultural property.

Territorial jurisdiction involves the area of municipality of Krusevac-the Rasina Region and Serbia. The central and the main object for performing majority of program activities is the building of Dom sindikata, Krusevac where is the headquarters of the Association wherein the Museum works. For the first time, the exhibition will be organized in the showroom of Legacy of Milic of Macva ''Kosovo the first threshold of Serbia'' situated across the Lazar's medieval city next to the Lazarica Church.

The founder of the Museum is a university professor, so the Museum has university character. Having in mind scientific approach in collecting, processing and exhibiting the museum material, as well as the fact that within the museum activities studying of peace is a scientific discipline with priority.. University character of the museum gets its form, content and form. Museum is close to many universities in Serbia and abroad and they give contribution to study of jeopardized peace.

This is the first museum without walls in the world. It is impossible to limit this kind of museum and to anticipate any limits in the basic scientific research way and accomplishing the goal. That is why metaphorically the Museum has no walls and barriers set before the historical museums.

Improvement of technology, extension of the life of population and the factor of spare time inspire the needs of people to deal with peace not as a theme of philology, but as a practical need rising the human hope for more beautiful, anti-violent and more righteous society. Visits to museums and monuments of culture become one of first class animating factors.

Museum of peace and tolerance without walls is a specific school of peace and peacemaking giving huge contribution to enforcement and building of collective world peace on the experience of scientific research by the Association for culture of peace, tolerance with the museum of peace Krusevac and experience of City of Krusevac as a Peace messenger City and Peace medal by the OUN.

Museum of peace and tolerance s an educational cultural institution will achieve its mission by opening of standing exhibition of the show and presentation of exhibits at the internet site.

BRIEF BACKGROUND OF THE CITIZEN ASSOCIATION

ASSOCIATION FOR CULTURE OF PEACE, TOLERANCE WITH THE PEACE MUSEUM IN KRUSEVAC

Association for the culture of peace, tolerance, with the Peace Museum in Krusevac was founded in 1965 in Krusevac, In School for Teachers. The Association was founded aiming to grow culture, education and breedng of generations in the spirit of peace and tolerance on the foundations of spiritual an cultural history of Serbian people.

Association was registered as a non-governmental organization complying with effective laws on citizens' associating as ''Department for culture of peace and tolerance, with the museum of peace in Krusevac''. During 2009 and according to effective laws on association it was re-registered from ''Department for culture of peace and tolerance, with the museum of peace in Krusevac'' into '' Association of culture of peace, tolerance, with the peace museum Krusevac''.

The founder of the Association for culture of peace, tolerance with the peace museum in Krusevac are well known public and cultural workers of Krusevac and Serbia, University professors, members of the Writers' Association of Serbia, lawyers, educational staff, doctors, pharmacists.

During 46 years of work on peace and tolerance, Association overcame the limits of its own people and became an important and recognized factors in the international community dealing with rising f culture of peace and tolerance.

For its active multi-decade work on the assignments and goals of promoting peace culture and tolerance, and representation of the city of Krusevac as the headquarters of Association, Krusevac was decorated with the two world top peacemaking awards: Peace medal and Peace messenger City of the OUN. An autonomous system of peacemaking values that was lifted by the world as an example of other peoples has been created. The Association that gave support to such original activities for rising peace culture and tolerance was supported by the most prominent personalities dealing with peace making in the world today including the late Serbian Patriarch Pavle and the present on Irinej, Universal Patriarch Vartolomej I, Moscow patriarchs and All Russia Patriarch, the late Aleksej I and current one Kiri, Secretary General of the UN ban Ki-moon, the state chiefs and the Governments of Portugal, Slovenia, Croatia, Italy, Germany, Austria.

Association was an organizer and a host to three world conferences of the International Association of peace Messenger Cities with participation o delegations from all continents.

Association published many scientific and professional publications presented in the most important libraries of the world. The Book 'Peace Philosophy'' was promoted in the Geneva Canton in the organization of the Canton President Andre Hedeger.

Aiming to promote the level of peace culture and tolerance in Krusevac inspired by the idea of Association, two unique monuments were erected in the glory of peace and they are: Monument to Peace at the Square of peace and the monument Mother of Serbia and Mother of Greece at the Rasina square.

Also, the contests for artistic and literal creativity were announced with the topic Peace. The Museum fund of the Association has hundreds of artistic and literal works making this museum collection very rich.

''Museum of Peace without walls'' of the Association for culture of peace and tolerance has hundreds of exhibits that are presented to public on the Exhibition and virtually at the Association site.

SURVEY OF THE MOST IMPORTANT PROGRAM ACTIVITIES OF ASSOCIATION OF CITIZENS FOR CULTURE OF PEACE, TOLERANCE WITH THE MUSEUM OF PEACE KRUSEVAC

1. Publishing of university book ''Peace Philosophy'', 1993, publisher ''Naucna kjiga'', author Prof Pavle Bubanja PhD

2. Erection and opening of the Monument to Peace, 1995 Krusevac

3. Scientific book, ''World and Us for Peace'', published by Historical Archive, Krusevac, group of authors, 2005

4. Organization of the international conference of the Executive Committee of Association of Peace Messenger Cities in Krusevac, March 6-9, 2007

5. Organization of the Assembly General of Association of Peace Messenger Cities in Krusevac, Aug. 26-30, 1999

6. Opening of Monument Mother Serbia and Mother Greece by Milic Stankovic according to the idea of Association for Peace Culture, June 28, 1999, Krusevac

7. Organization of the Assembly General of Association of Peace Messenger Cities in Krusevac, 2007

8. Second edition of scientific book ''Pedagogy of Peace'' by Prof Pavle Bubanja PhD, 2006

9. Publication on monument Mother Serbia and Mother Greece

10. Publishing scientific book ''War Fathers and Peace Mothers by Prof Pavle Bubanja PhD, preparing for printing

11. Organization of Academy on Oct. 24, 200 on 45 years of activities of Association for culture of peace and tolerance in Krusevac

12 Contest for artistic, prose and poetry creativity on the occasion of 45 years of Association, topic being 'Peace and Tolerance Today''. Hundreds of works.

13. Opening of exhibition ''Peace Museum without walls'', Nov. 2011

14. Lon term working for establishing sections for cherishing culture of peace and tolerance in schools

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КУЛТУРУМИРА, ТОЛЕРАНЦИЈУ
СА МУЗЕЈОМ МИРА КРУШЕВАЦ
Број: сл/2011
31.10.2001. године
КРУШЕВАЦ

Управни одбор Асоцијације за културу мира,толеранцију са музејом мира Крушевац,на Светог Луку 2011.године,донео је

I
О Д Л У К У

У сарадњи са Културним центром Крушевац,организовати Изложбу-поставка експоната Музеја мира и толеранције Крушевац

II

Формира се Организациони одбор изложбе-експоната музеја Мира и толеранције Крушевац у саставу:
Радоица Милосављевић, председник
Синиша Максимовић, члан
Љубодраг Обрадовић, члан
Љубиша Ђидић, члан
Проф. др Павле Бубања, члан
Раде Станковић, члан
Викторија Младеновић, члан
Милош Обрадовић, члан
Небојша Лапчевић, секретар одбора
Одбор има задатак да изврши све припремне радње за отварање изложбе –поставка експоната Музје мира и толеранције Крушевац.

III

Изложба –поставка експоната Музеја мира и толеранције,одржаће се у простору Културног центра Крушевац-Легат Милића од Мачве „Косово први праг Србије“,у периоду од 18. до 25.новембра 2011.године.

IV

Аосоцијација за културу Мира,толеранцију са музејом мира Крушевац припремиће и одштампати каталог изложених експоната на изложби.

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КУЛТУРУ МИРА ,ТОЛЕРАНЦИЈУ,
СА МУЗЕЈОМ МИРА КРУШЕВАЦ

Генерални секретар
Проф. др Павле Бубања

ПОДАЦИ О ПРИРЕЂИВАЧИМА

ПРОФ.др ПАВЛЕ БУБАЊА, редовни професор Универзитета. Рођен у селу Бубања-Беране 1936.г. По образовању философ и теолог. Докторирао на Београдском универзитету. Објавио више научних књига,студија,монографија и научних радова. Најзначајнија дела: Философија мира, Педагогија мира, Мајке мира, Свет и ми за мир, Философско теолошки лексикон и др.

Живи и ради у Крушевцу. Генрални је секретар Асоцијације за културу мира и толеранцију са музејом мира Крушевац. Активни је учесник многобројних миротоворних конференција у свету. Добитник је бројних награда и признања.

МИЛУТИН В.ТАСИЋ, рођен у Крушевцу 1981, године. По образовању дипломирани економиста. Запослен у дирекцији за урбанизам и изградњу града. Под утицајем др Бубање, активан следбеник миротоворног покрета који се у Крушевцу изучава на научној основи и прагматичним примерима и пословима.

Живи и ради у Крушевцу. Рад на каталогу експоната Музеја мира и толеранције без зидова Крушевац, је његово прво списатељско искуство, које га већ сврстава у наследнике носилаца идеје неговања мира и толеранције у Крушевцу .



МУЗЕЈ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ БЕЗ ЗИДОВА КРУШЕВАЦ

ПОСТАВКА ЕКСПОНАТА МИРА

КРУШЕВАЦ ТРАГА ЗА МИРОМ


ПРИРЕДИЛИ:
ПРОФ.ДР ПАВЛЕ БУБАЊА И МИЛУТИН В.ТАСИЋ

ИЗДАВАЧИ:
АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КУЛТУРУ МИРА, ТОЛЕРАНЦИЈУ СА МУЗЕЈОМ МИРА КРУШЕВАЦ
АРТ КЛУБ СПС КРУШЕВАЦ
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР КРУШЕВАЦ - ЛЕГАТ МИЛИЋА ОД МАЧВЕ “ КОСОВО ПРВИ ПРАГ СРБИЈЕ“

За издавача
Небојша Лапчевић

РЕДАКЦИЈСКИ ОДБОР:
Радоица Милосављевић, председник, Синиша Максимовић, Викторија Младеновић,
Ненад Блажић, Иван Аксентијевић, Предраг Петровић-Пеђа, Љубодраг Обрадовић,
Милан Милосављевић-Лаћа, Владимир Тасић, Здравко Милојевић, Ксенија Алескић,
Десанка Шљивић, др Слободанка Јотић, Милош Обрадовић, Драгољуб Раичевић,
Јован Обрадовић, Дејан Јовановић, Ружица Петронијевић, Никола Петровић

УРЕДНИЦИ:
Драгиша Милошевић
Момир Вишњић

Лектор:
Јелена Трифуновић,проф.

Дизајн и компјутерска обрада:
Марко Вишњић
Момир Вињић

Корице:
Јелена Ивановић

Превод на Енглески језик:
Гордана Ђорђевић,проф.

Фотографије:
Никола Мицановић - Фото Коле

ШТАМПА
Сиграф + Крушевац
Тираж :300
КРУШЕВАЦ 2011. Г.

За WEB припремио
Љубодраг Обрадовић